Déjà vu? Zimbabwe va emite monede de aur pentru a încerca să țină din nou sub control inflația galopantă

05 Iul. 2022, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Iul. 2022, 11:50 // Actual //  bani.md

Banca centrală din Zimbabwe a anunțat că va începe să vândă luna aceasta monede de aur pentru a ține sub control inflația galopantă care a slăbit din nou semnificativ moneda locală, relatează agenția Reuters și Nasdaq.com.

John Mangudya, guvernatorul băncii centrale, a anunțat într-un comunicat remis presei luni că monedele vor putea fi cumpărate începând cu data de 25 iulie, acestea urmând a putea fi plătite în moneda locală, dolari și alte valute la un preț bazat pe costul internațional pentru aur la care se adaugă costurile de emitere a monedei.

Moneda numită „Mosi-oa-tunya” după numele indigen al cascadei Victoria va putea fi convertită în numerar sau folosită pentru tranzacții locale și internaționale, potrivit băncii centrale de la Harare.

Aceasta va conține 31,10 grame de aur și va fi pusă în circulație de băncile locale și două companii de tranzacționare a metalelor prețioase.

Anunțul vine după ce săptămâna trecută banca centrală din Zimbabwe și-a majorat dobânzile de referință de la 80% la 200% și a prezentat planuri de a adopta dolarul american ca monedă oficială pentru următorii 5 ani pentru a crește încrederea investitorilor și localnicilor în economie.

Hiperinflația este o problemă pentru țara africană de ani de zile, politicile economice ale fostului președinte Robert Mugabe care a condus țara timp de aproape 4 decenii ducând la prăbușirea monedei locale.

Inflația anuală a ajuns la aproape 192% în luna iunie, punând sub semnul îndoielii promisiunile noului președinte Emmerson Mnangagwa de a revitaliza economia.

Zimbabwe și-a tăiat 12 zerouri din moneda locală, dolarul zimbabwean, în 2009 după ce inflația a ajuns la un miliard la sută iar apoi a abandonat-o cu totul în 2015 în favoarea dolarului american.

Clienții băncilor din Zimbabwe au primit la momentul respectiv un dolar SUA pentru 35 de cvadrilioane de dolari zimbabweni după ce inflația ajunsese la 500 de miliarde la sută.

Guvernul noului președinte Emmerson Mnangagwa, care a fost timp de aproape 40 de ani mâna dreaptă a lui Robert Mugabe, a reintrodus dolarul zimbabwean în 2019 dar acesta s-a devalorizat din nou rapid.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală