Anii 2028-2030 ar urma să fie cei mai buni pentru perimetrul Neptun Deep, dacă într-adevăr producţia va începe în 2027, cu peste 6 miliarde de metri cubi pe an, după care urmează declinul.
Împreună cu cantităţile extrase de Black Sea Oil and Gas (BSOG), gazul nou din Marea Neagră va depăşi la nivelul anului 2028 gazul extras de pe uscat, devenind cel mai mare rezervor de producţie al României şi acoperind jumătate din consum.
Gazul nou din Marea Neagră ar putea ajunge la un volum de 6,6 miliarde de metri cubi la nivelul anului 2028, ceea ce înseamnă jumătate din consumul naţional al României, arată calculele Ziarului Financiar făcute pe baza informaţiilor publice ale Transgaz, dar actualizate cu noile date de lansare a proiectelor anunţate de autorităţi sau investitori. Acest volum ar urma să fie extras din perimetrul Neptun Deep, deţinut în procente egale de OMV Petrom şi de Romgaz (statul român), de unde pe vârf se vor extrage circa 6,1 miliarde de metri cubi, şi din proiectul americanilor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG), circa 0,5 mld. metri cubi.
În condițiile în care România va începe extracția de gaz din Marea Neagră, Republica Moldova ar putea beneficia de gazul de acolo.
Autoritățile române de nenumărate ori și-au arătat sprijinul pentru Republica Moldova și au declarat că vor asigura securitatea energetică a țării.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!