Deși statul român spune că este sărac, își ajută confratele! Marea Neagră, cel mai mare „rezervor“ de metan în 2028

25 Mai 2022, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2022, 17:33 // Actual //  bani.md

Anii 2028-2030 ar urma să fie cei mai buni pentru perimetrul Neptun Deep, dacă într-adevăr producţia va începe în 2027, cu peste 6 miliarde de metri cubi pe an, după care urmează declinul.

Împreună cu cantităţile extrase de Black Sea Oil and Gas (BSOG), gazul nou din Marea Neagră va depăşi la nivelul anului 2028 gazul extras de pe uscat, devenind cel mai mare rezervor de producţie al României şi acoperind jumătate din consum.

Gazul nou din Marea Neagră ar putea ajunge la un volum de 6,6 miliarde de metri cubi la nivelul anului 2028, ceea ce înseamnă jumătate din consumul naţional al României, arată calculele Ziarului Financiar făcute pe baza informa­ţiilor publice ale Transgaz, dar actualizate cu noile date de lansare a proiectelor anunţate de autorităţi sau investitori. Acest volum ar urma să fie extras din perimetrul Neptun Deep, deţinut în procente egale de OMV Petrom şi de Romgaz (statul român), de unde pe vârf se vor extrage circa 6,1 miliarde de metri cubi, şi din proiectul americanilor de la Black Sea Oil & Gas (BSOG), circa 0,5 mld. metri cubi.

În condițiile în care România va începe extracția de gaz din Marea Neagră, Republica Moldova ar putea beneficia de gazul de acolo.

Autoritățile române de nenumărate ori și-au arătat sprijinul pentru Republica Moldova și au declarat că vor asigura securitatea energetică a țării.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!