Dodon și cumnatul său prins de procurori când mânca hârtie – cerere de arest preventiv pentru 30 de zile

25 Mai 2022, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Mai 2022, 17:02 // Actual //  bani.md

Procurorii anticorupție au înregistrat demersurile privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile în privința ex-președintelui Republicii Moldova, Moldova și celei de-a doua persoana reținute pe parcursul zilei de ieri. Este vorba de Petru Merineanu cumnatul acestuia.

Instanța de judecată sesizată urmează să stabilească data și ora examinării demersurilor.

Anchetatorii au făcut percheziții la vila lui Igor Dodon, dar și la alte proprietăți deținute de fostul președinte direct sau prin interpuși.

Printre imobilele percheziționate se numără și trei vile amplasate pe malul râului Nistru și care figurează pe numele lui Petru Merineanu, cumnatului lui Dodon, însă beneficiarul real al acestora ar fi chiar fostul președinte. Mai mult, valoarea totală a acestora declarată în acte ar fi de 1,7 milioane de lei, în timp ce valoarea reală depășește suma de 14 milioane de lei.

Merineanu ar fi încercat să distrugă aceste aceste ale imobilelor, fiind prins de anchetatori în timp ce încerca să înghită un document.

„În cadrul efectuării perchezițiilor una din persoane a încercat să distrugă prin înghițire înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700.000 euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37.000 euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției”, a spus procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov.

Realitatea Live

10 Dec. 2024, 15:13
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
10 Dec. 2024, 15:13 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Industria globală a aviației este proiectată să obțină un profit net de 36,6 miliarde de dolari în 2025, depășind ușor estimările pentru anul 2024, a anunțat Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA). Această performanță va fi impulsionată de scăderea prețurilor la combustibil și de o gestionare eficientă a costurilor, Rtă datele IATA.

Numărul pasagerilor este estimat să crească cu 6,7%, ajungând la 5,2 miliarde în 2025, iar veniturile totale ale industriei ar putea depăși, pentru prima dată, pragul de 1 trilion de dolari, până la 1,007 trilioane de dolari, o creștere de 4,4% față de 2024.

Profitul operațional este estimat la 67,5 miliarde de dolari, iar cheltuielile totale ale industriei ar putea atinge 940 miliarde de dolari în 2025.

În cadrul unei conferințe de presă, Willie Walsh, directorul general al IATA, a remarcat creșterea semnificativă a pieței aviației în India, subliniind importanța conectivității aeriene pentru sprijinirea dezvoltării economice. India și China rămân printre piețele de aviație internă cu cea mai rapidă creștere.

Conform IATA, marja de profit net pentru 2025 este estimată la 3,6%, în creștere ușoară față de 3,3% în 2024. Profitul net per pasager va ajunge la 7 dolari, mai mic decât vârful de 7,9 dolari înregistrat în 2023, dar peste valoarea de 6,4 dolari prognozată pentru 2024.

În regiunea Asia-Pacific, profitabilitatea va înregistra o ușoară îmbunătățire datorită cererii puternice și a creșterii gradului de ocupare a aeronavelor.

La nivel global, tariful mediu al biletelor de avion, inclusiv taxele suplimentare, este prognozat să fie de 380 de dolari, cu 1,8% mai mic decât în 2024.

Prețul mediu al combustibilului pentru avioane este estimat la 87 de dolari pe baril în 2025, în scădere față de 99 de dolari pe baril în 2024. Cheltuielile totale pentru combustibil ale companiilor aeriene vor fi de 248 miliarde de dolari, o scădere de 4,8%, chiar dacă volumul consumului de combustibil va crește cu 6%, până la 107 miliarde de galoane.

Cu toate acestea, IATA avertizează asupra provocărilor legate de lanțurile de aprovizionare, infrastructura deficitară, reglementările stricte și creșterea taxelor. În plus, companiile aeriene vor resimți o presiune financiară suplimentară, pe măsură ce vor epuiza beneficiile fiscale asociate pierderilor din perioada pandemiei.

Această proiecție evidențiază eforturile industriei aeriene de a-și reveni complet după pandemie și de a investi în tehnologii sustenabile pentru un viitor mai verde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală