Dezastru… uman! Sturza: Fondul de aur uman al moldovenilor, Leancă și Lazăr, e trimis în judecată pentru BEM și AIC

02 Mai 2023, 14:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Mai 2023, 14:31 // Actual //  bani.md

Dezastru… nu, nu natural, uman…Fondul de aur uman al moldovenilor e trimis în judecată. Da, eu îi consider pe Iurie Leancă și Valeriu Lăzar fond de aur. Niște oameni inteligenți și profesioniști extraordinari. Să tot slujească norodul și patria care i-a creat, constată fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza într-o postare pe facebook.

„Valențele profesionale au fost învinse de ispita banului și carierei pe lângă cei doi Vlazi, care le-a fost fatală. Într-un fel, îmi asum și eu vina, ambii mi-au fost discipoli. Repet, foarte buni în plan profesional. Anume din aceste considerente, am încercat să-i protejez de deciziile impuse de cei doi Vlazi. Mai nu în genunchi l-am rugat pe domnul Leancă: „Nu privatiza BEM și nu concesiona AIC către Șor. Totul se va transforma într-un dezastru”! Răspunsul a fost al unui copil infantil, și nu al unui Prim-ministru – „O să mă dea Vlad afară”… Valeriu Lazăr, marele maestru al schemelor, a fost și mai franc. „Plaha îi întinde o cursă lui Filat. De ce nu”? Numai că în această cursă într-un final au nimerit ei, executanții”, a punctat fostul premier.

Omul de afaceri spune că nu știu cum se va termina această poveste tristă. Cert e că toți inculpații pe acest dosar ani-lumină vor fi hărțuiți prin instanțe. Extorcați de bani și onoare. Tot live la TV. O dramă umană. A meritat? – s-a întrebat retoric Sturza.

„Nu, evident! Și dacă ar fi ei beneficiari la ceva. Poate ceva marginal să dea bine la PowerPoint-ul procurorilor. Nici cei doi Vlazi nu au avut de câștigat mare scofală. Beneficiarul final este Ilan Șor. Acest… Șor! Dezastru… Dragă Republica Moldova! Îmi ești extrem de dragă. Ai devenit extrem de complicată. Îmi este tot mai greu să te înțeleg. Și, respectiv, să te susțin emoțional”, își încheie postarea omul de afaceri.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale pe un alt segment al investigației ce vizează concesionarea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO