Diamante și Rolls Royce. Viața de lux a soției unui vicepremier rus – face cumpărături la Paris și plajă la St Tropez

22 Apr. 2023, 07:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Apr. 2023, 07:42 // Actual //  bani.md

Paris! Orașul Luminilor, al dragostei, dar și capitala mondială a cumpărăturilor pentru soțiile cleptocraților și ucigașilor ruși. Cum este posibil ca soției unui oficial rus sancționat să i se permită să se distreze în capitala unei țări UE, în ciuda sancțiunilor, se întreabă presa mondială?

Aceasta este Svetlana Maniovici, soția ministrului adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, vinovat și el de invadarea Ucrainei și uciderea a mii de oameni nevinovați.

Este o femeie cu gust pentru lucrurile cele mai scumpe. Svetlana a închiriat o vilă în Saint Tropez pentru 150.000 euro pe lună. Iahtul ei acostează în Napoli. Ea deține un retro Rolls-Royce Corniche pe care îl conduce la Moscova, care se pare că îi place atât de mult, încât și-a cumpărat un al doilea pentru a se plimba pe Riviera Franceză.

Este atât de bogată, încât nu merge pur și simplu la cumpărături, ci magazinele de lux pariziene de bijuterii o invită să cumpere de la ei atunci când au ceva ce cred că i-ar putea plăcea, iar bijuteriile ei costă zeci de mii sau chiar peste 100.000 de euro. Și când pleacă la cumpărături la Paris, nu trebuie să stea într-o cameră de hotel! Nu, ea ar închiria un apartament acolo special pentru acest scop.
Svetlana Maniovici petrecea la Courchevel acum trei săptămâni. La 13 luni de război, ea se află în inima Europei, purtându-și diamantele și blănurile. Cum s-a strecurat soția ministrului adjunct al Apărării din Rusia în Franța?

Bani din corupție

Nu prea s-a furișat. Oricât de nebunesc ar suna, ea are voie să vină în UE, să se plimbe pe Champs-Élysées și să cheltuie banii pe care soțul ei îi câștigă bombardând blocuri în Ucraina.

Ea nu are bani. Este o femeie întreținută și are nevoie de sponsorizare. Fostul ei soț, pe care l-a părăsit pentru Ivanov, l-a avertizat pe acesta că nu și-o va putea permite: «Svetlana cere cel puțin 50.000 de dolari pe lună»;

Soțul ei actual este Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării. Dar, cum poate un funcționar guvernamental din Ministerul rus al Apărării să-și permită asta? Corupție, răspund jurnaliștii ruși.

Ivanov primește comisioane de la oricine îi atribuie contracte de construcție la Ministerul Apărării. Din investigația recentă a Fundației Anticorupție a opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în arest, reiese că firma de construcții care a construit ansamblul de locuințe din orașul ucrainean distrus de ruși, Mariupol, îi dă mită lui Timur Ivanov. El își construiește de asemenea o casă de vacanță.
Protagoniștii anchetei, intitulată „Război și festin”, sunt Timur Ivanov, responsabil de construcții pentru Ministerul rus al Apărării, și partenera sa de viață Svetlana Maniovici. Ancheta este redată sub forma unui documentar de puțin peste 41 de minute subtitrat în engleză, franceză și germană.

Ivanov este șeful construcțiilor pentru Ministerul Apărării. Treaba lui este să construiască totul, inclusiv cazărmi. Acum el este responsabil pentru «reconstrucția» Mariupolului, un oraș pe care Putin l-a șters de pe fața pământului și l-a ocupat.
Dar, în pofida faptului că este doar un oficial guvernamental, Ivanov a reușit să adune câțiva bănuți pentru a-și face soția fericită. Svetlana poate avea tot bugetul pe care și-l dorește pentru lucrurile pe care le iubește precum o rochie Dolce&Gabbana la 59.500 euro sau un set de mobilier din secolul al XIX-lea la 85.000 de euro.

Pe 17 martie 2022, ziua în care armata lui Putin a ras Mariupolul de pe fața pământului, Svetlana a mers la Paris, la invitația magazinului de bijuterii al lui Joel Arthur Rosenthal, pentru a ridica niște diamante. Pe 23 martie, când Kievul a fost bombardat pe timpul nopții, Svetlana a călătorit cu Eurostar pentru a-și vedea fiul la Londra.

Cum a păcălit sancțiunile

Viața ei în Europa nu a fost împiedicată de sancțiunile impuse de UE după războiul început de Putin. Acest lucru a fost posibil prin două trucuri simple: Svetlana a obținut ilegal un pașaport israelian (…) și a divorțat preventiv de Ivanov în august 2022, la cinci luni de la începutul războiului.

Așadar, sancțiunile nu o afectează. Își poate păstra conturile bancare, bunurile și vacanțele de cumpărături, în pofida faptului că fiecare euro pe care îl cheltuiește la Hermes și Cartier din Paris este un euro mânjit cu sânge. Ea poate păstra chiar și apartamentul pe care îl închiriază la Paris pentru familia ei.

Jurnalista rusă Maria Pevcih face apel la autoritățile franceze să ia atitudine în acest caz și îi invită pe cititorii din Franța să-și exprime indignarea, duminică la prânz, în fața apartamentului închiriat la Paris de Svetlana Maniovici. Jurnalista rusă precizează că Fundația Anticorupție poate furniza numeroase dovezi și poate depune mărturii în instanță pentru a face dreptate, așa cum s-a întâmplat în cazul fiicei vitrege a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, sancționată în cele din urmă de autoritățile britanice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 11:03
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 11:03 // Uncategorized //  Ursu Victor

Prețul aurului a atins luni un nou maxim istoric, depășind pragul de 3 110 dolari pe uncie, în timp ce argintul a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, potrivit datelor publicate de Trading Economics. Evoluția este alimentată de creșterea interesului investitorilor pentru activele de refugiu, în contextul unei tensiuni sporite în comerțul global.

Tensiunile s-au amplificat după ce presa internațională a relatat că Donald Trump urmează să anunțe miercuri un plan de majorare a tarifelor vamale pentru produse provenite dintr-un număr extins de țări, ceea ce a accentuat volatilitatea pe piețele financiare.

Pe bursa Comex, contractele futures pentru livrarea în aprilie au crescut luni cu 1%, ajungând la 3 118 dolari pe uncie. De la începutul anului, aurul a înregistrat o creștere de aproximativ 18%, marcând astfel cel mai mare avans trimestrial din 1986 încoace.

În paralel, prețul argintului a crescut cu 0,6%, atingând valoarea de 34,855 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Potrivit estimărilor Goldman Sachs, prețul aurului ar putea ajunge până la 3 300 de dolari pe uncie până la sfârșitul anului, în cazul în care tensiunile geopolitice și comerciale vor continua să se adâncească.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ