(DOC) Cadrele didactice încep să demisioneze, anunță sindicaliștii. Până la data de 20 septembrie au plecat 18

23 Sept. 2021, 21:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 21:52 // Actual //  MD Bani

32 de persoane, dintre care 18 cadre didactice, și-au depus demisiile până în data de 20 septembrie. Acest lucru ar fi din cauza obligativității de a se vaccina anti-COVID sau de a prezenta teste negative la noul coronavirus, achitate din propriul buzunar. Cel puțin asta susțin reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei, care au expediat în acest sens un demers către Guvern.

Sindicatele afirmă că numărul plângerilor din partea angajaților din educație este tot mai mare și au cerut repetat autorităților să-și revizuie decizia.

În adresarea federației se mai precizează că dacă Guvernul nu va veni cu soluții în susținerea angajaților din instituțiile de învățământ, FSEȘ își rezervă dreptul de a ataca în justiție orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze din banii proprii.

Realitatea.md amintește că în data de 23 august, CNESP a aprobat o Hotărâre prin care a stipulat ca măsură de siguranță, pentru noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, testarea cadrelor didactice odată la 14 zile din bani proprii, dacă nu doresc să se vaccineze.

Testarea la COVID-19 sau vaccinarea cadrelor didactice în contextul începerii unui nou an școlar a trezit indignarea sindicaliștilor.

În replică, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că le respectă opinia, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea.

Primarul municipiului Chișinău a anunțat că decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care cadrele didactice din țară sunt obligate să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămâni din 1 septembrie din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău.

Deputatul PAS, Radu Marian a criticat decizia lui Ion Ceban. Marian a scris că Ion Ceban își bate joc de eforturile autorităților centrale de a impulsiona vaccinarea gratuită în rândul cadrelor didactice și de a relua în siguranță procesul de învățământ.

Ulterior a intervenit și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco cu o reacție. Nemerenco a scris pe Facebook că deciziile CNESP pot fi anulate doar de către CNESP și nicio primărie sau chiar CNESP local nu le poate declara nule.

În sprijinul profesorilor a venit și un laborator privat din capitală care s-a oferit să testeze gratuit toţi profesorii din ţară până la începerea noului an de studii.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Opinii // Autor: 
03 Iul. 2025, 13:38 // Opinii // 

Activitatea agenților imobiliari din Republica Moldova va fi reglementată prin lege. Un proiect legislativ votat în prima lectură de 57 de deputați prevede introducerea unor condiții clare de acces la profesie, reguli contractuale stricte și sancțiuni dure pentru cei care nu respectă noile norme.

Proiectul, elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, își propune să asigure transparența pe piața imobiliară și protecția consumatorilor, într-un sector în continuă expansiune. Potrivit documentului, agenții imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională, emis de o instituție de învățământ acreditată. În acest scop, va fi creat modulul „Agenți imobiliari”, integrat într-un sistem informațional gestionat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Pentru a obține certificarea, viitorii agenți vor trebui să îndeplinească mai multe condiții: studii superioare sau medii de specialitate, precum și lipsa antecedentelor penale pentru infracțiuni economice sau contra patrimoniului. De asemenea, activitatea agenților imobiliari va putea fi desfășurată doar în baza unor contracte scrise cu clienții, în care să fie clar specificate drepturile și obligațiile ambelor părți.

Proiectul interzice expres practicile comerciale incorecte, precum publicitatea mincinoasă sau comisioanele ascunse. Pentru nerespectarea noii legislații, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale severe. Persoanele fizice care nu încheie contracte scrise cu clienții vor putea fi amendate cu până la 20.000 de lei, iar persoanele juridice vor risca amenzi de până la 40.000 de lei, cu suspendarea activității în domeniu pentru o perioadă de la șase luni la un an.

Supravegherea și controlul respectării legii vor reveni mai multor instituții de stat: Serviciul Fiscal de Stat, Consiliul Concurenței, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor. Totodată, se introduce un mecanism oficial de sesizare și investigare a plângerilor împotriva agenților imobiliari.

Potrivit notei de fundamentare, legea ar urma să contribuie la dezvoltarea pieței imobiliare, combaterea economiei informale, atragerea investițiilor străine și creșterea veniturilor din impozite. De asemenea, alinierea la standardele europene ar asigura un climat de afaceri mai stabil și mai previzibil.

Proiectul urmează să fie examinat în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO