Republica Moldova se pregătește de inițierea dialogului privind aderarea la zona SEPA. Ce presupune

23 Sept. 2021, 21:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 21:40 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei (BNM), împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și alte instituții publice, s-a întrunit recent într-o ședință cu reprezentații Consiliului European al Plăților (EPC), în scopul inițierii dialogului privind aderarea Republicii Moldova la zona SEPA. În acest sens, va fi organizată un atelier de lucru cu implicarea instituțiilor țintă pentru a explica toate aspectele necesare.

În context, Republica Moldova și Consiliul European de Plăți (EPC) au convenit să coopereze în acest sens și, ca prim -pas, s-a propus organizarea unui atelier de lucru privind Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), pentru a oferi instituțiilor relevante de la noi oportunitatea de a înțelege mai bine criteriile de aderare și etapele care urmează a fi întreprinse în asumarea acestui angajament.

Participanții au fost familiarizați cu caracteristicile esențiale, oportunitățile și beneficiile celor patru scheme SEPA pentru efectuarea transferurilor în Euro (SEPA Credit Transfer, SEPA Direct Debit Core, SEPA Direct Debit B2B, SEPA Instant Credit Transfer) și condițiile necesare întrunite  de autoritățile relevante din țara noastră, astfel încât aria geografică SEPA să includă și Republica Moldova.

Banca Națională, asumându-și rolul de catalizator și de reprezentare a comunității financiare locale în procesul de includere a Republicii Moldova la zona SEPA, a comunicat deschiderea privind cooperarea  strânsă  cu autoritățile autohtone din domeniu, se arată într-un comunicat al BNM.

SEPA (zona unică de plăţi în euro) este o iniţiativă a industriei bancare europene, creată cu sprijinul Comisiei Europene şi al Băncii Centrale Europene, care are scopul înființării unei zone integrate de plăţi în euro şi să asigure că plăţile transfrontaliere în euro sunt la fel de facile şi eficiente precum cele interne.

Astfel, Banca Națională contează pe eforturile comune ale autorităților din Republica Moldova în atingerea acestui obiectiv.

Realitatea Live

19 Mart. 2024, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Mart. 2024, 11:59 // Actual //  Lupu Eduard

Căldura pentru locuitorii din Chișinău vor achita cu mai puțin pentru căldură. ANRE a probat un tarif de 2 138 lei/Gcal, cu 636 lei/Gcal mai puțin decât tariful în vigoare, iar cei din nordul țării vor achita de 2 245 lei/Gcal, cu 970 lei/Gcal mai puțin decât tariful în vigoare.

ANRE susține că tarifele la căldură s-au redus urmare a prețurilor mai mici la gaz, modificarea parametrilor Programului de producere pentru anul 2024 și actualizarea prognozei principalilor indicatori macroeconomici pentru anul 2024, dar și evitarea generării în continuare a devierilor financiare în activitatea reglementată.

Ultima dată tariful la căldură pentru locuitorii din Chișinău s-a redus în data de 22 decembrie, cu 493 de lei, la 2777 de lei Gcal, iar pentru cei din nordul țării cu 346 de lei până la 3.215 de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău