(DOC) Jizdan merge în instanță: Este suspicioasă constatarea acestei instituții

21 Mai 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Mai 2021, 18:05 // Actual //  MD Bani

Actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI) emis pe numele deputatului PDM, Alexandru Jizdan, prin care se solicită confiscarea a 770 de mii de lei de la acesta, a fost atacat în instanța de judecată de către democrat. Anunțul a fost făcut de Jizdan pe o rețea de socializare, scrie Realitatea.md.

„Astăzi am atacat actul de constatare emis în privința mea de ANI, la data de 22 aprilie curent. Este suspicioasă constatarea acestei instituții care a efectuat verificări timp de aproape doi ani și care mi-a atribuit ca proprietăți nedeclarate trei apartamente închiriate de feciorul meu care este student. La fel de stranii sunt și celelalte constatări. Nu cred că este o coincidență faptul că acest act a fost emis abia acum, în ajunul campaniei electorale”, anunță deputatul.

Amintim că, la 13 mai, ANI a anunțat că, deputatul PDM, Alexandru Jizdan, riscă să rămână fără 770 de mii de lei, după ce a dispus confiscarea acestei sume de bani, ca urmare a depistării unei diferențe substanțiale care depășește semnificativ plafonul admis de legislația în vigoare și datele care se regăsesc în declarația de avere și interese personale depusă de parlamentar cu întârziere.

Parlamentarul a declarat atunci că, cei 770 de mii de lei sunt venituri acumulate din vinderea unei proprietăți de familie (un teren agricol al părinților săi) și au fost transferați oficial în perioada studiilor feciorului său peste hotare, timp de 4 ani. Referitor la cele trei imobile, care ar fi deținute peste hotarele țării, Alexandru Jizdan afirmă că sunt trei apartamente luate în chirie în perioada studiilor fiului său.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală