Numărul milionarilor chinezi se va dubla până în 2025. Mărirea avuţiei va ajuta țara să evite “capcana venitului mediu”

21 Mai 2021, 17:10
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Mai 2021, 17:10 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

China îşi va dubla numărul milionarilor în condiţiile în care clasa mijlocie va creşte cu aproape jumătate în următorii cinci ani, ceea ce va stimula consumul în a doua economie a lumii, estimează banca britanică HSBC Holdings Plc.

Potrivit HSBC, numărul chinezilor care dispun de active de investit în valoare de cel puţin 10 milioane de yuani (1,55 milioane de dolari) ar putea ajunge la cinci milioane în 2025, de la peste două milioane în prezent. În aceeaşi perioadă, clasa mijlocie din China, care numără în prezent aproximativ 340 milioane de persoane, va creşte cu 45% până la peste 500 milioane de persoane, scrie AGERPRES.

“Extinderea clasei mijlocii va susţine creşterea economică pe termen mediu şi lung, iar cheltuieile de consum solide vor susţine cererea internă, încrederea companiilor şi cheltuielile de capital. Expansiunea clasei de mijloc va conduce de asemenea la majorarea importurilor de bunuri şi servicii, ceea ce va atrage companiile străine să investească în China”, susţine o echipă de economiştii de la HSBC, condusă de Qu Hongbin.

Extinderea avuţiei va ajuta China să evite aşa-numita “capcană a venitului mediu” (- o zonă în care veniturile nici nu mai cresc, dar nici nu mai scad – n.r.) şi de asemenea va ajuta eforturile Guvernului de la Beijing de a face tranziţia la o economie care se bazează mai mult pe consum, susţin economiştii. “Nu este o exagerare să spunem că clasa mijlocie poate fi coloana vertebrală a strategiei dublei circulaţii a Chinei”, sunt de părere economiştii de la USBC.

Avuţia gospodăriilor chineze ar putea creşte cu aproximativ 8,5% în fiecare din următorii cinci ani, iar activele investibile vor ajunge la 300.000 de miliarde de yuani în 2025, echivalentul a 300% din Produsul Intern Brut al Chinei din 2020.

O clasă de mijloc mai extinsă şi venituri mai mari va însemna creşterea cererii pentru bunuri şi servicii de calitate. HSBC estimează că China va înregistra o creştere a consumului său cu aproximativ 1.100 miliarde de dolari, pentru fiecare majorare cu 20 de dolari a cheltuielilor zilnice ale noii sale clase de mijloc.

Însă, pe măsură ce China devine mai bogată creşte şi decalajul avuţiei, în condiţiile în care cele mai bogate 1% dintre gospodării vor deţine 30% din avuţia Chinei. În aceste condiţii HSBC susţine că este nevoie de mai multe eforturi pentru a reduce inegalitatea veniturilor şi a-i ajuta pe cei săraci să se alăture clasei de mijloc, precum muncitorii emigranţi şi noii absolvenţi de universitate.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 14:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Sept. 2021, 14:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primarului General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban invită producătorii de fructe la o masă rotundă, pentru a discuta condițiile de achiziționare a merelor pentru elevi. Reuniunea va avea loc, mâine, 23 septembrie în Sala de Ședințe a CMC.

Cu un astfel de anunț a venit municipalitatea astăzi.

Ședința are scopul de a discuta cu agenții economici condițiile de contractare pentru aprovizionarea cu mere proaspete a elevilor din instituțiile de învăţământ primar şi secundar din municipiul Chișinău, clasele I – XII.

Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău examinează posibilitatea acordării în anul școlar curent 2021-2022, a merelor proaspete elevilor claselor I-XII, gratuit, în lunile septembrie-octombrie.

Producția ce urmează a fi achiziționată trebuie să corespundă rigorilor impuse de cadrul legal. Merele trebuie să fie întregi, curate, sănătoase, fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără miros sau gust străin, cu greutatea de 150 grame, însoțite de acte ce confirmă calitatea produselor.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală