Rusia a lovit cea mai mare rafinărie din Ucraina. Peste 20 de localități din sudul țării au fost bombardate

17 Feb. 2023, 08:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Feb. 2023, 08:32 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a lansat joi atacuri cu rachete în întreaga Ucraina şi a lovit cea mai mare rafinărie de petrol din ţară, potrivit declaraţiilor Kievului. În acelaşi timp, şeful grupului mercenar Wagner a estimat că oraşul Bakhmut, care este asediat de mult timp, va cădea în săptămâni sau chiar luni, relatează Reuters.

Rusia a lansat 36 de rachete, conform informaţiilor furnizate de Forţele Aeriene ucrainene.

Oficialii NATO au discutat, în ziua precedentă, planuri pentru furnizarea de echipamente militare suplimentare către Kiev, iar Marea Britanie şi Polonia au convenit, după întâlnirea liderilor lor joi, că sprijinul trebuie intensificat în următoarele săptămâni.
Rachetele ruseşti au declanşat sirene de alarmă şi au lovit diferite zone din Ucraina, inclusiv rafinăria de la Kremenchuk, unde amploarea pagubelor nu era clară. Forţele Aeriene ucrainene au declarat că aproximativ 16 rachete au fost doborâte, o rată mai mică decât în mod normal.

Ucraina a afirmat că atacul a inclus trei rachete KH-31 şi o rachetă anti-navă Oniks, pe care sistemul său de apărare aeriană nu le poate intercepta.

În raportul său de seară, Statul Major General ucrainean a anunţat că Rusia a bombardat peste douăzeci de localităţi din est şi sud.
Nu există nicio declaraţie din partea Moscovei cu privire la atacurile cu rachete sau bombardamentele, iar Reuters nu a putut confirma independent rapoartele de pe front.
Politia din Moldova, unde parlamentul a aprobat joi un nou guvern pro-occidental, a declarat că a găsit din nou resturi de rachete în apropierea graniţei cu Ucraina.

Belarusul, care a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a trimite trupe în Ucraina la începutul războiului, a declarat că va lupta doar alături de aliatul său dacă va fi atacat.

Sprijinită de zeci de mii de rezervişti, Rusia a intensificat atacurile terestre în sudul şi estul Ucrainei, şi, odată cu apropierea primului an de la invazia din 24 februarie, o nouă ofensivă majoră pare să se contureze.
Conflictul a ucis zeci de mii de oameni, a distrus oraşe ucrainene, a destabilizat economia globală şi a forţat milioane de oameni să îşi părăsească casele.

Germania a declarat că numărul de imigranţi din Ucraina a depăşit 1,1 milioane de persoane numai în 2022, depăşind astfel fluxul fără precedent de migranţi din 2015-2016.

Rusia se concentrează în prezent asupra micului oraş Bakhmut din regiunea Donetsk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbas, centrul industrial a Ucrainei, acum parţial ocupată de Rusia.

În luptele conduse de grupul Wagner, Rusia a bombardat şi încercuit Bakhmutul timp de luni de zile. Majoritatea celor aproximativ 70.000 de locuitori ai oraşului au plecat, lăsând soldaţii ucraineni să se adăpostească în tranşee.

„Ei (ruşii) trimit mulţi soldaţi. Nu cred că este sustenabil pentru ei să continue atacurile în acest fel”, a declarat ofiţerul de presă al Brigăzii a 80-a de Asalt Aerian Ucrainean, Taras Dzioba.

„Sunt locuri unde cadavrele lor sunt pur şi simplu puse grămadă. Există tranşee în care… ei pur şi simplu nu-şi evacuează răniţii sau morţii”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Îți este greu să crezi că există o modalitate eficientă prin care îți poți încălzi sau, după caz, răci locuința, folosind cantități reduse de energie electrică?

Pe lângă faptul că sunt implicate economii considerabile la factura lunară de curent, cei care optează pentru acest sistem de încălzire se bucură și de o eficiență ridicată din punct de vedere energetic. În continuarea articolului vei descoperi tot ce trebuie să știi despre pompele de căldură, dar și dacă reprezintă o investiție înțeleaptă pe care o vei amortiza în timp, scrie antena3.ro.

Sistemul de incalzire cu pompa de caldura are un principiu interesant de funcționare: colectează energia termică și aerul înconjurător, o comprimă, o transferă și eliberează în interiorul casei pentru a o încălzi. Există trei componente importante care fac posibil acest transfer de căldură: evaporatorul, care absoarbe căldura din aerul din jur, compresorul, care ridică temperatura căldurii colectate și condensatorul, care eliberează căldura în interiorul locuinței.

Pompa de căldură aer-apă. Cum funcționează?

Știai că și atunci când temperatura scade sub zero grade Celsius, în aerul din jur tot se află căldură? Folosind o pompă de căldură aer-apă, energia este extrasă din aer și din apă cu ajutorul compresorului, aceasta fiind distribuită ulterior în interiorul locuinței.

Pompa de căldură este compatibilă atât cu instalația de încălzire prin pardoseală, cât și cu instalația de calorifere. De asemenea, reușește să încălzească și apa menajeră. În ciuda denumirii sistemului, acesta se dovedește a fi util și în timpul sezonului cald, inversând procesul termodinamic și având ca efect răcirea locuinței.

Pompa de căldură: Beneficii pe termen lung

Principalul avantaj al pompei de căldură aer-apă constă în eficiența energetică avantajoasă, care se măsoară printr-un coeficient de performanță, abreviat COP. Acesta definește care este raportul dintre cantitatea de căldură produsă de pompă și energia consumată pentru a o produce. Spre deosebire de sistemele tradiționale folosite pentru încălzirea și răcirea locuinței, pompele se dovedesc a fi unele dintre cele mai eficiente modalități care folosesc un nivel scăzut de energie.

Un alt avantaj al sistemului de încălzire prin pompele de căldură este că poate funcționa și ca modalitate de răcire a locuinței în timpul verii, când temperaturile ating cote maxime. Cu alte cuvinte, te poți bucura de un confort termic în locuință pe toată durata anului. În plus, sistemul poate păstra o temperatură constantă și uniformă în interior. Din fericire, mulțumită sistemelor moderne care au fost concepute în prezent, temperatura poate să fie controlată și de la distanță cu ajutorul termostatelor inteligente.

Pompa de căldură: Câte tipuri sunt și care sunt mai eficiente?

La ora actuală există câteva tipuri de pompe de căldură disponibile, altele decât cele pe bază de aer-apă. Se folosesc pompe de căldură aer-aer, care utilizează o sursă regenerabilă de energie, cea extrasă din aer și doar 20% din energia electrică. Principalul avantaj constă în faptul că nu mai este necesară folosirea unei instalații de apă, cu țevi, calorifere și racorduri. Ca dezavantaje, investiția inițială este costisitoare, ca în cazul oricărei pompe, iar zgomotul poate fi ușor deranjant.

Pompele de căldură sol-apă se folosesc de temperatura subterană pentru încălzirea locuinței. Știai că la 250 de metri sub pământ se regăsește o temperatură de circa 20 de grade Celsius, iar la 400 de metri sub pământ, căldura degajată este suficient de puternică pentru a încălzi eficient locuința? Pentru un astfel de sistem de încălzire este necesar un foraj 80-120 metri, iar în interiorul găurii rezultate se introduce o sondă geotermală pentru preluarea căldurii și eliberarea sa în locuință. Singurele dezavantaje sunt reprezentate de un preț inițial destul de ridicat, dar și de instalarea dificilă.

Mai există și pompele de căldură apă-apă care au un principiu de funcționare asemănător cu cel al pompelor sol-apă. Energia care provine din pânza freatică sau apele curgătoare este extrasă și transferată în interiorul casei, fiind compatibilă cu instalația de încălzire în pardoseală și calorifere.

Pompe de căldură aer-apă: Merită investiția?

În oferta Utilul vei descoperi pompa de căldură de la Eldom Green Line, clasa energetică A, de 2000 W, cu un boiler de 150 litri, serpentină și control digital. Spre deosebire de boilerele electrice convenționale, coeficientul de performanță al pompei este de 1:3.8, rezultând o eficiență de 3.8 mai ridicată.

Supapa de termoreglare este fabricată în Japonia, sistemul de încălzire având o performanță ridicată chiar și la temperaturi de -10 grade Celsius. Mulțumită refrigerantului R134A, pompa poate să fie folosită la capacitate maximă la temperaturi cuprinse între -10 și/sau +43 grade Celsius. Dacă vrei să beneficiezi de un preț mai bun, poți opta pentru pompa de căldură Eldom Green Line cu un boiler de 120 litri, care are aceleași specificații ca produsul prezentat mai sus, diferită fiind doar capacitatea mai redusă a boilerului.

Intră pe site-ul Utilul și descoperă care sunt toate variantele de pompe de căldură disponibile pentru a-ți răci și încălzi eficient locuința în orice sezon, achitând costuri minime de consum. Deși inițial trebuie să plătești un preț ridicat, investiția îți va fi amortizată în aproximativ doi-trei ani, reprezentând una dintre cele mai eficiente metode de încălzire, așa că nu mai sta pe gânduri. Bucură-te de confort termic în locuință pe tot parcursul anului!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău