Monedă digitală în Europa: ”Zona euro va ajunge sandwich între companiile din SUA şi sistemele de plată ale Chinei”

17 Feb. 2023, 08:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Feb. 2023, 08:35 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la o monedă digitală, deoarece regiunea încearcă să se protejeze de tensiunile cu China şi Statele Unite, transmite CNBC.

Banca centrală a început să analizeze fezabilitatea unui euro digital încă din octombrie 2021. În această toamnă, şefii de stat din UE vor trebui să decidă dacă BCE ar trebui să continue cu următorii paşi, care includ testarea aranjamentelor tehnice necesare, astfel încât europenii să poată cheltui euro digitali.

”BCE este îngrijorată că fără euro digital zona euro va ajunge într-o poziţie geopolitică şi economică de sandwich între marile companii de tehnologie din SUA şi sistemele de plată ale Chinei.

În prezent, europenii nu dispun de platforme digitale”, a declarat Guido Zimmermann, economist senior la banca germană LBBW.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut acest aspect în timpul unui discurs din noiembrie.

”Intrarea marilor tehnologii în plăţi ar putea creşte riscul de dominare a pieţei şi dependenţă de tehnologiile de plată străine, cu consecinţe asupra autonomiei strategice a Europei. Deja acum, peste două treimi din tranzacţiile europene de plată cu cardul sunt efectuate de companii cu sediul în afara Uniunii Europene”, a spus ea.

Mastercard, Visa, PayPal, Alipay şi UnionPay alcătuiesc cele mai importante companii globale pentru plăţi. Niciuna dintre ele nu este european.

Primele trei sunt americane, iar ultimele două chineze.

Politicienii din Europa nu vor ca consumatorii sau firmele din regiune să devină dependente de companiile mari din SUA pentru plăţi, a spus Zimmermann.
El a adăugat că oficialii europeni încearcă, de asemenea, să evite o situaţie în care China devine singurul factor determinant al plăţilor pe ”Digital Silk Road”, un proiect chinez de referinţă pentru a investi în digitalizare în întreaga lume.

”Obiectivul, cred că este o fixare pentru unii, de a asigura suveranitatea sau puterea UE, este principalul motor al monedei euro digitale la Bruxelles şi la Frankfurt”, a spus Daniel Gros, membru distins la institutul de cercetări CEPS.

Oficialii europeni au discutat de câţiva ani necesitatea de a fi mai autonomi şi mai puţin dependenţi de alte părţi ale lumii, dar discuţiile s-au intensificat în urma pandemiei de Covid-19 şi apoi din nou după invazia Rusiei în Ucraina.

”Relevanţa păstrării suveranităţii geopolitice a crescut în recentele discursuri şi publicaţii ale BCE despre un euro digital. Acest lucru cu siguranţă are de-a face cu izbucnirea războiului din Ucraina şi cu tensiunile geopolitice globale în creştere”, a spus Zimmerman.

Lagarde a declarat în noiembrie că un euro digital ”este un proiect european comun” şi ”ar servi în esenţă obiective mai largi de politică publică, cum ar fi consolidarea autonomiei strategice a Europei”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță reluarea licitației pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), cu modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale de renume.

După ce în etapa anterioară a licitației a fost înregistrată o singură companie interesată, APP propune ajustarea condițiilor pentru a crește atracția pentru potențialii participanți. Astfel, se va recomanda includerea unor explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor de participare, pentru a elimina orice interpretare ambiguă.

De asemenea, se va reduce numărul aeroporturilor în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, și se va împărți licitația în două loturi distincte: unul pentru magazinele de tip Travel Retail și un altul pentru Food and Beverages.

Pentru a stimula interesul companiilor, se va propune și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru câștigătorul licitației. Această modificare necesită și ajustarea legislației existente, iar APP va propune Parlamentului includerea Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile de privatizare, garantând astfel că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul pentru inițierea licitației va fi stabilit după modificarea legislației privind bunurile nepasibile de privatizare, iar APP este hotărâtă să desfășoare procesul într-o manieră transparentă și echitabilă, asigurând interesul public și respectând standardele internaționale în materie de achiziții publice.

Anterior, au fost două licitații la care participase compania Lagardere, dar din lipsă de competitori licitațiile au fost anulate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău