Două milioane de lei au decolat de la Aeroportul Mărculești. Un șef și un evaluator a pus la punct operațiunea

27 Iul. 2022, 13:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iul. 2022, 13:57 // Actual //  bani.md

Un fost șef al Aeroportului Mărculești și un evaluator au prejudiciat întreprinderea cu 2 milioane de lei în anul 2015. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate din nordul țării anunță trimiterea în judecată a celor doi.

Aceștia și-au depășit în mod vădit atribuțiile de serviciu – primul, în calitate de autor al infracțiunii, iar al doilea în calitate de complice – atunci când au convenit asupra stabilirii unui cost redus pentru patru autocamioane și o semiremorcă a Aeroportului, care ulterior au fost schimbate pe alte nouă autocamioane mai vechi și o semiremorcă din partea unei companii. Menționăm, autocamioanele deținute de Aeroport aveau o vechime de până la zece ani, iar cele primite în schimb fuseseră fabricate în perioada URSS, unul din acestea fiind chiar din anul 1978.

Trebuie menționat faptul că la luarea deciziei de implementare a acestui contract de schimb, fostul conducător al Aeroportului nu a cerut acordul obligatoriu al Consiliului de Administrație al întreprinderii. Schema a fost implementată pe parcursul a trei săptămâni, iar evaluarea a avut loc în chiar ziua în care a fost solicitată. Ulterior, bunurile vechi primite în schimb au fost și ele la rândul lor transmise din proprietatea Aeroportului, în mod legal.

Cu rol de reparare a daunelor provocate statului, la solicitarea procurorilor, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale efectuează investigații financiare-paralele pentru aplicarea sechestrelor asupra bunurilor celor doi, în vederea confiscării lor ulterioare.

Pentru faptele incriminate, legea penală prevede o amendă de până la 57.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Dintre cei doi, fostul evaluator își recunoaște vinovăția, ceea ce va impune judecarea cauzei în privința lui în procedură simplificată și, deci, o reducere a pedepsei. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, legea prevede respectarea principiului prezumției nevinovăției față de învinuiți.

Anterior procurorii oficiului Nord al PCCOCS au trimis în judecată un alt dosar penal în care figurează un învinuit din acest dosar, în aceeași calitate de fost factor de decizie al Aeroportului Internațional Mărculești. Atunci, acestuia i-a fost formulată învinuirea pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, care a dus la prejudicierea întreprinderii de stat cu aproape 1,9 milioane euro.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ