Două tinere antreprenoare din Moldova povestesc despre experiența lor în afaceri. Mod de viață corect și produse locale

12 Aug. 2021, 17:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 17:02 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Femeile antreprenoare combat din ce în ce mai des, dar sigur stereotipurile de gen și obstacolele cu care s-au confruntat pe parcursul anilor. Două tinere își prezintă din Republica Moldova povestesc despre cum deschis afaceri în țară și promovează un stil de viață sănătos prin utilizarea produselor autohtone.

Nadejda Hadjivu este tânăra, fondatoare a afacerii „Moft Dulce”. Ea a revenit în Republica Moldova după o perioadă pe care a petrecut-o în Statele Unite, locul care i-a servit drept inspirație pentru businessul pe care l-a lansat acasă. Aceasta produce pastă de nuci și ciocolate sănătoase, fără zahăr de sfeclă, gluten, sau lactate.

„Când am revenit acasă am observat că prin magazine nu este asortiment atât de mare. Este doar pastă de arahide cu ulei de palmier și cu diferite adaosuri și zahăr. Astfel, am început să produc dulciuri și alternative sănătoase . Folosesc ingrediente sănătoase, stevia, zahăr de cocos, produse care sunt indicate și copiilor. Pe piața noastră de desfacere sunt prea multe produse alimentare necalitative”, spune Nadejda.

În activitatea ei, Nadejda folosește, în mare parte, produse locale, mai cu seamă alunele. Iar pe lângă faptul că se ocupă și de găsirea materiei prime, femeia deține și multe alte roluri în compania pe care a deschis-o.

„Alunele de pădure le cumpăr de la o doamnă de la noi care are alune ecologice foarte dulci. Nucile caju le import și arahidele la fel, dar majoritatea produselor sunt locale. (…) Eu lucrez și cu tehnologia, sunt și șefă de producție și directoare și contabilă și duc evidența afacerilor. Așa cum volumul de lucru crește, lucrez împreună și cu un tânăr tehnolog care mă ajută. Cu ceva timp în urmă producția era 50-70 de kilograme pe oră pentru pasta de nuci, dar moara nouă, din utilajul pe care l-am cumpărat cu ajutorul grantului ODIMM și UN Women, poate produce până la o tonă”, spune ea.

O altă tânără antreprenoare este și Victoria Sobol, care deține o afacere de familie în domeniul apiculturii și pe lângă promovarea unui stil de viață sănătos, vrea să contribuie și la bunăstarea mentală a persoanelor care vor vizita locul de odihnă din satul Bravicea, raionul Călărași.  Un lucru inovator promovat de „Stupina Codrilor”, afacerea administrată de Victoria, este terapia cu zumzet, care, spune ea, are beneficii pentru sănătatea mentală.

„Ideea a pornit împreună cu soțul, care își făcea studiile la apicultură, iar eu la economie și finanțe la Chișinău. Am activat inițial ca persoane fizice care realizau miere angro. Am deschis mai apoi afacerea cu ideea de a avea un loc de odihnă pentru persoanele interesate de viața și activitatea albinelor. Să aibă o excursie în sânul naturii, să guste din produsele apicole, să afle despre beneficiile lor și să facă terapie cu zumzet, lucru testat de puțini antreprenori din Republica Moldova.”, spune antreprenoarea.

„Sunt întrebată des cât de greu este să lucrezi ca femeie la o stupină. Demonstrez, în fiecare zi, că și o femeie se poate descurca în lucrul cu albinele. Sperăm ca în viitor să putem angaja mai multe persoane și să ne extindem. Cu soțul lucrăm împreună în mod egal. Nu am simțit plictiseală, suntem ambii destul de entuziasmați”, a spus femeia. 

Tinerele antreprenoare sunt beneficiare ale proiectului „Măsuri de răspuns la nevoile stringente ale femeilor și fetelor care sunt marginalizate sau se află într-o situație vulnerabilă, agravată de Coronavirus (COVID-19), în Europa și Asia Centrală (iunie 2020 – mai 2021), implementat de ODIMM, cu sustinerea UN Women si sprijinul financiar al Guvernului Japoniei.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău