După o perioadă de ieftinire Brentul se scumpește. Prețul a crescut cu peste 2%

18 Mart. 2022, 14:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2022, 14:58 // Actual //  MD Bani

Preţul barilului de petrol Brent cu furnizare în mai a urcat vineri pe piaţa futures din Londra la 109,54 dolari, în creştere cu 2,46% faţă de cotaţia de la închiderea şedinţei de joi, fiind influenţat de situaţia din Ucraina, relatează agenţia EFE.

Preţul petrolului din Marea Nordului, de referinţă în Europa, a încheiat şedinţa anterioară la International Exchange Futures cu o creştere semnificativă, de 8,75 dolari comparativ cu sesiunea anterioară.

Cotaţia şi-a menţinut vineri tendinţa de creştere, după câteva zile de scădere, care au îndepărtat-o de pragul de aproape 140 de dolari pe baril la care ajunsese săptămâna trecută.

Noua creştere a fost influenţată de diminuarea aşteptărilor privind un acord de pace în Ucraina, care a relansat preţurile petrolului european peste pragul de 100 de dolari pe baril.

Potrivit analiştilor, teama de noi măsuri de izolare din cauza coronavirusului în China, care loveşte în predicţiile privind evoluţia cererii, precum şi posibilitatea de a se ridica sancţiunile impuse Iranului, fiind mărit astfel nivelul ofertei globale de petrol, contribuiseră la încetinirea tendinţei de scumpire a petrolului.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!