Tentația Estului! Republica Moldova sub imperiul Rusiei la exportul de mere

15 Feb. 2023, 16:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Feb. 2023, 16:20 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova este dependentă de piața din CSI la exportul de mere. Vladimir Bolea, ministrul în exercițiu al Agriculturii susține că piața rusă ara o pondere de 68-69% în livrările de mere ale fermierilor moldoveni.

„La începutul anului 2022, 98% din exporturile de mere ajungeau în Rusia, respectiv într-un an dependența s-a redus la 68-69% din contul exporturilor pe alte piețe. La începutul anului 2022, în UE erau exportate 1000 de tone de mere, iar la sfârșitul anului volumul s-a majorat la 11 mii de tone pe piața comunitară, preponderent România. Mai există o probelă pentru producătorii moldoveni. Nu au cantitățile necesare, nu fac parte din asociații”, a explicat Bolea.

Potrivit ministrului, problema cu piața din CSI este că fermierii moldoveni nu au reușit să rupă legăturile. „Ba se instituia embargou, ba se ridica. Or, agricultorii mai ușor reveneau pe piața din Est în loc să caute alte destinații. De exemplu vinificatorii, în urma embargoului, s-au reorientat doar pe piețe din occident și își exportă producția în 70 de țări”

Ministrul a spus că, în prezent, se exportă mere în Arabia Saudită și se încearcă cucerirea altor piețe. „O piață este Egiptul, dar taxa de import 40% reduce din competitivitatea exportatorilor moldoveni în fața celor europeni care exportă fără taxe. Cei mai mari furnizori sunt Polonia și Italia”.

În total, recolta din 2022 este de 405.000 de tone, în scădere cu circa 40% față de anul trecut, până acum fiind exportate 38.000 de tone. Circa 240.000 de tone de mere au ajuns la procesare, 18.000 de tone au fost vândute pe piața locală, iar 105.000 de tone se află în depozite.

Potrivit „Moldova-Fruct”, geografia exporturilor de mere s-a extins în sezonul 2021-2022 de la 18 la 29 de țări, ajungând în Asia Centrală, Golful Persic sau Africa de Nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău