E scumpă viața pe datorie! Statul s-a împrumutat de la bănci cu 35 miliarde de lei

22 Mart. 2023, 09:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2023, 09:57 // Actual //  Lupu Eduard

Datoria publică internă a Republicii Moldova în februarie 2023 s-a majorat cu 5 milioane lei și a atins un nou record – 35,086 miliarde de lei, arată datele Ministerului Finanțelor.

De la începutul anului 2023, datoria internă a crescut cu 594 de lei or, recordul anterior al datoriei publice

În general, de la începutul acestui an, a crescut cu 594 milioane lei (+1,7%). De menționat că recordul anterior al datoriei publice interne a Republicii Moldova a fost înregistrat cu o lună mai devreme – la sfârșitul lunii ianuarie 2023, când a fost de 35,081 miliarde.

Majorarea datoriei publice interne înregistrată în perioada ianuarie-februarie 2023 urmare a creșterii emisiunii VMS pe piața primară cu circa 625,4 milioane lei.

La sfârșitul lunii februarie 2023, datoria la VMS emise pe piața primară a constituit circa 20 miliarde 815  milioane lei, cu 625,4 milioane lei mai mult (3,1%) decât la sfârșitul anului 2022 (20 miliarde 189,79 milioane lei), și a reprezentat 59,3% din totalul datoriei publice interne. Totodată, datoria la obligațiunile emise pentru îndeplinirea de către Ministerul Finanțelor a obligațiilor de plată ce decurg din garanțiile de stat din 17 noiembrie 2014 și 1 aprilie 2015, la sfârșitul lunii februarie 2023, a fost de 12 miliarde, neschimbată, comparativ cu situația de la sfârșitul anului 2021. Aceasta a reprezentat 34,4% din suma totală a datoriei publice interne a Republicii Moldova la sfârșitul lunii februarie 2023.

În ianuarie-februarie 2023, rata medie ponderată a dobânzii la VMS vândute la licitații a fost de 14,51% (pe tipuri de VMS: 91 de zile – 16,44%, 182 de zile – 14,85%, 364 de zile – 13,91%, 2 ani – 15,82%, 3 ani – 13,32%), cu 3,25 p.p. mai puțin față de aceeași perioadă din 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău