Economia Republicii Moldova este în recesiune, iar prognozele arată că până la sfârșitul acestui an va înregistra o creștere modestă de aproape 2%, arată estimările economiștilor. Or, datele Serviciului Vamal confirmă dificultatea în care s-a pomenit economia țării. Exporturile de mărfuri și produse s-au redus la 29 miliarde de lei, cu 22% mai puțin în șase luni ale anului față de perioada similară a anului precedent.
Volumul mărfurilor și produselor exportate s-a redus cu 28,4%, la 1,8 milioane de tone.
Datele Serviciului Vamal relevă că și importurile s-au comprimat, dar mai puțin cu 5,2%, la 72,5 miliarde de lei.
Pe plus au fost doar reexporturile urmare a războiului din Ucraina. Este vorba de 13 miliarde de lei sau cu 10,4% mai mult față de perioada similară a anului 2022.
Potrivit prognozelor FMI, economia Republicii Moldova va înregistra o creștere modestă în 2023 de 2%, iar în 2024 creșterea economică va fi de 4,3%. Conform previziunilor FMI, inflația medie anuală în Republica Moldova în 2023 va fi de 13,8%, iar în 2024 de 5%.
Zinaida Popa, directoarea generală interimară a Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”, spune că are planuri mari vizavi de dezvoltarea instituției pe care o conduce, iar acțiunile de transformare vor demara deja în această vară. Una dintre primele acțiuni va fi control acces pe teritoriul centrului, urmare a solicitării vizitatorilor. Despre aceasta ea a vorbit în cadrul „UNInterviu” de la unimedia.info.
„Noi ca și instituție după fiecare expoziție facem anchete pentru a afla de la vizitatori care sunt necesitățile lor și cum putem crește calitatea serviciilor pe care le prestăm. Și iată în aceste anchete oamenii ne solicită ca să amenajăm control acces pe teritoriul „Moldexpo” și să facem regulă”, spune ea.
Zinaida Popa precizează că „Moldexpo” deține o suprafață foarte mare de teritoriu, iar aici activează mai mulți rezidenți cu diferite activități, în consecință la expoziții e haos cu parcarea.
„Personal am primit feedback de la un prieten precum că nu va mai veni niciodată la „Moldexpo” pentru că este foarte mare haos cu parcarea. În rezultatul acestor nemulțumiri, observații sau doleanțe ale oamenilor – ne dorim și suntem în proces de realizare a unui control acces pe teritoriul „Moldexpo”. Așa va fi regulă. Deja am început lucrările, au fost desenate anumite marcaje. Asta e un prim pas. Urmează deja să instalăm acest control și sperăm că la expoziții va fi cu mult mai bine fluidizat traficul”, a explicat conducătoarea.
Ea afirmă că, scopul nu este tocmai comercial în ceea privește parcarea, ci îmbunătățirea reputației la capitolul prestări servicii.
„Dacă parcarea cu control acces va contribui la un feedback pozitiv, pe care-l solicită oamenii, atunci cu siguranță o vom implementa. În perioada extra sau în perioada intervalelor de timp când nu avem expoziții și oamenii vor să valorifice această zonă, noi putem să creăm această oportunitate contra cost, ca oamenii să valorifice această zonă”, a mai spus directoarea.
Mai mult, Zinaida Popa afirmă că are planuri mari față de CIE „Moldexpo”.
„Noi optăm pentru ca oamenii să ducă un mod de viață sănătos și noi vrem să creăm comunități în condițiile în care vrem să avem zonă de distracție, zonă de sport, în general o numim Zonă de recreere și odihnă. Mai mult, o să avem și zona de food corturi, vrem să creăm comunități noi în domeniul expo-gastronomic și vrem și distracții pentru copii”, a mai relatat ea.
Totodată, potrivit spuselor sale, deja în scurt timp, la CIE „Moldexpo” va fi organizat Festivalul Food Street 2025. „Acum suntem în pregătire și sperăm foarte curînd să implementăm ce ne-am propus”, a conchis Zinaida Popa.