Edineț beneficiază de un nou proiect finanțat de UE – buget de peste patru milioane de de euro

16 Iun. 2021, 13:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2021, 13:54 // Actual //  MD Bani

La data de 16 Iunie 2021, la Edineț, a fost dat startul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Edineț în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România. Evenimentul de lansare a avut loc în Grădina Publică Vasile Alecsandri din municipiul Edineț cu participarea reprezentanților Uniunii Europene, a autoritățor locale și a locuitorilor municipiului Edineț.

Edineț are un potențial mare de a deveni un oraș modern, în care locuitorii se vor bucura de condiții de trai și de muncă mai bune și de spații urbane amenajate pentru a petrece timpul liber într-o ambianță plăcută. Proiectul lansat astăzi la Edineț va susține întreprinderile din localitate pentru a crea noi locuri de muncă, va dezvolta spațiile urbane precum străzi și parcuri, de asemenea va oferi suport pentru achiziționarea de transport public ecologic. Echipa Europa, adică UE și partenerii din Statele Membre, vine la Edineț pentru a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor. Urmând exemplul proiectelor de asistență din regiunile cheie și planurile de dezvoltare a comunităților locale, suportul UE va oferi rezultate tangible pentru locuitorii de pe întreg teritoriul țării.”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Dl Peter Michalko.

Proiectul urmează să fie implementat în perioada 2021-2025 și are scopul de a îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, serviciile publice și, în general, condițiile de trai a cetățenilor din municipiul Edineț prin aplicarea de soluții inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană:

  1. Guvernare locală smart,
  2. Servicii publice inteligente precum, mobilitatea urbană, iluminatul public, securitatea urbană, alimentarea cu apă și gestionarea zonelor urbane verzi,
  3. Îmbunătățirea condițiilor de trai în zonele rezidențiale,
  4. Promovarea afacerilor inteligente,
  5. Educație inteligentă.

De rezultatele proiectului vor beneficia peste 20 000 de locuitori ai municipiului Edineț de toate vârstele, inclusiv cei plecați peste hotare vor într-un mod inteligent și eficient prin accesarea de servicii publice prestate de primărie de la distanță, servicii publice calitative prestate de operatori locali, informare și implicare prin intermediul platformei de date urbane, precum și de condiții de trai, de muncă și educație mai bune. Astfel mun. Edineț tinde să devină un oraș mai atractiv pentru viitoarele generații.

Perioada de implementare a proiectului este 1 Martie 2021 – 28 Februarie 2025. Bugetul proiectului este de 4,358,886.00 EURO, dintre care 4,140,186.00 EURO este grant din partea Uniunii Europene prin programul „Autorități Locale : Parteneriate pentru orașe durabile 2020” și 218,700.00 EURO contribuția partenerilor de implementare.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO