Eforturile UE de a reduce dependența de Rusia, subminate de importuri masive de GNL

10 Ian. 2025, 14:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Ian. 2025, 14:39 // Actual //  Ursu Victor

Europa a importat anul trecut o cantitate record de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, conform datelor analizate, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a renunța la combustibilii fosili care finanțează războiul Rusiei, scrie The Guardian 

Navele transportând 17,8 milioane de tone de gaz ultra-rece din Rusia au ajuns în porturile europene în 2024, o creștere de peste 2 milioane de tone față de anul anterior, potrivit Rystad Energy. Analistul Jan-Eric Fähnrich a declarat că fluxurile de GNL nu doar că au crescut, ci au atins „niveluri record”.

Deși Europa a redus importurile masive de gaz rusesc prin conducte de la începutul războiului din Ucraina, a crescut achizițiile de GNL din mai multe țări, inclusiv Rusia. În 2024, Rusia a devenit al doilea cel mai mare furnizor de GNL al Europei, depășind Qatarul, dar rămânând în urma SUA.

Europa a importat 49,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducte și alte 24,2 miliarde de metri cubi sub formă lichidă, conform lui Fähnrich. O parte din acest GNL a fost revândut altor țări.

Datele au fost dezvăluite la câteva zile după ce Ucraina a oprit fluxurile de gaz rusesc prin conductele sale, punând capăt unei rute energetice din era sovietică care a supraviețuit trei ani de război total. Activistii susțin că UE subminează sprijinul pentru Ucraina și obiectivele climatice continuând să plătească Rusiei pentru combustibili.

Potrivit Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea), UE a importat GNL rusesc în valoare de 7,32 miliarde de euro în 2024, înregistrând o creștere de 14% în volum. Analistul Vaibhav Raghunandan a explicat că „GNL-ul rusesc este oferit la prețuri reduse, iar fără sancțiuni asupra acestei resurse, companiile acționează în interes propriu”.

UE intenționează să oprească importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, dar nu a impus încă o interdicție pentru gaz, așa cum a făcut pentru cărbune și petrol. În iunie, statele membre au decis să interzică „transbordarea” GNL-ului rusesc către țări non-UE începând cu martie 2025.

Svitlana Romanko, fondatoarea organizației ucrainene „Razom We Stand”, a solicitat UE să închidă „lacunele evidente” din regimul sancțiunilor și să interzică complet importurile de GNL rusesc. De asemenea, a cerut măsuri împotriva flotei de tancuri vechi și slab asigurate utilizate de Rusia.

„UE are de ales: să continue finanțarea războiului și poluării sau să se angajeze pentru un viitor energetic curat, sigur și pașnic”, a declarat Romanko.

 

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 12:51
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
19 Apr. 2025, 12:51 // Slider //  Ursu Victor

Statele Unite au prezentat aliaților europeni un plan preliminar de încetare a focului în Ucraina, care prevede păstrarea sub control rusesc a teritoriilor ocupate, relaxarea sancțiunilor împotriva Moscovei și renunțarea la aderarea Ucrainei la NATO. Dezvăluirea a fost făcută de agenția Bloomberg, care citează oficiali europeni la curent cu negocierile.

Potrivit surselor, planul a fost discutat joi la Paris, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt, la care au participat președintele Franței Emmanuel Macron, diplomați din Marea Britanie și Germania, precum și trimisul special al SUA, Steven Witkoff, și secretarul de stat american Marco Rubio.

Documentul, aflat deocamdată în stadiu preliminar, nu a fost discutat cu partea ucraineană, însă Kievul, potrivit surselor Bloomberg, ar fi deschis la un armistițiu dacă și Kremlinul ar accepta un acord. Diplomații europeni subliniază însă că niciun stat occidental nu recunoaște anexarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În paralel, secretarul de stat Marco Rubio a purtat discuții directe cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar președintele american Donald Trump a declarat joi că Washingtonul așteaptă un răspuns clar din partea Rusiei „până la sfârșitul săptămânii”. În lipsa unui semnal pozitiv din partea Moscovei, SUA amenință că se vor retrage din procesul de mediere.

Rubio a adăugat că SUA nu sunt, deocamdată, pregătite să negocieze garanțiile de securitate solicitate de Ucraina, o poziție contestată de oficialii europeni care consideră că asemenea garanții sunt esențiale pentru stabilirea și menținerea unui regim de încetare a focului.

În paralel, delegația ucraineană prezentă la Paris a discutat despre un eventual mecanism de monitorizare internațională a unui armistițiu și despre posibilitatea trimiterii unui contingent de menținere a păcii.

Potrivit vicepreședintelui SUA, J.D. Vance, prezent vineri la Roma într-o întrevedere cu premierul italian Giorgia Meloni, Washingtonul este „optimist” în privința perspectivei unui acord: „Chiar și în ultimele 24 de ore, au apărut lucruri interesante. Avem speranțe că ne apropiem de finalul acestui război”, a declarat oficialul american.

Acest posibil acord de pace propus de administrația Trump ar putea marca o cotitură majoră în politica internațională, însă ridică semne de întrebare majore privind suveranitatea Ucrainei și viitorul arhitecturii de securitate europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009