Egiptul nu este interesat de fructele fermierilor moldoveni, în condițiile în care nu se grăbesc să anuleze taxele de import, potrivit declarației ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.
Bolea i-a sfătuit pe producătorii de fructe să fie realiști cu privire la perspectiva exportului de mere în 2022 pe piața egipteană. Potrivit ministrului, după vizita oficială a delegației Guvernului Republicii Moldova în Egipt și negocierile cu reprezentanții ministerelor și organizațiilor economice egiptene, în noiembrie 2022 a fost înființat un grup de lucru interguvernamental. Acesta este coordonat de conducerea Ministerului Economiei Moldovei. Grupul de lucru identifică în prezent mărfuri de mare interes pentru comercializare, precum și calculează cote pentru aprovizionarea acestora către piețele moldovenești și egiptene în regim preferențial.
Potrivit șefului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, deciziile relevante se pregătesc încet, din cauza istoricului slab al relațiilor comerciale. Volumul anual al comerțului dintre Moldova și Egipt s-a ridicat până în prezent la doar câteva milioane de dolari. „Egiptul nu consideră mica piață moldovenească ca o prioritate în ceea ce privește exporturile”, a spus Vladimir Bolea.
La rândul lor, experții asociațiilor pomicole din Moldova consideră că merele moldovenești de mai multe soiuri, strugurii de masă și prunele uscate pot fi cele mai solicitate pe piața egipteană. Citrice și fructe exotice, precum și unele tipuri de legume, ar putea fi furnizate Moldovei din Egipt.
În prezent taxele aplicate la exportul de mere în Egipt este de 40% pentru mere și de 60% pentru prune din invoice.