Eliberări din funcție și numiri în ședința de astăzi a Guvernului. Noul secretar de stat al Ministerului Economiei

12 Aug. 2021, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 18:08 // Actual //  MD Bani

În ședința de astăzi, 12 iulie 2021, Guvernul a votat noi numiri și eliberări din funcție a conducătorilor unor instituții de stat. Printre cei eliberați din funcții se numără și Octavian Rău, care, începând cu data de 26 august 2021 nu va mai fi în funcția de director al ANRCETI. Acesta a scris cerere de demisie.

În cadrul ședinței, Lina Gudima, șefa secției Farmacovigilență și studii Clinice din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a fost numită în funcția de director interimar al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

La rândul său, Octavian Rău va fi eliberat din funcția de director al ANRCETI, începând cu 26 august, în baza cererii de demisie. Vasile Cușca a fost eliberat din funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Sergiu Paiu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne,  va fi eliberat din funcție la data de 16 august.

Eliberat din funție a fost și Igor Curov,  secretar de stat din cadrul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Valentina Țapeș  va fi eliberată din funcţia de secretar de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din data de 16 august 2021, în baza cererii de demisie.

La fel, a fost aprobată încetarea raporturilor de serviciu ale lui Rostislav Rotari în funcţia de secretar general al Ministerului Apărării din data de 20 august 2021, în baza cererii de demisie.

Tot astăzi, membrii Cabinetului de miniștri au votat alegerea lui Vadim Gumene în funcția de secretar de stat al Ministerului Economiei. Alexandru Oprea a fost numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Adriana Cazacu-Țigaie va deține funcția de secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării.

Printre alte eliberări din funcții se numără și: Iurie Prisacari, eliberat din funcţia de şef al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Viorica Costin-Morozan – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Veaceslav Anghel – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Piotr Manol – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu; Olesea Brânza – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Hîncești al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu;  Ion Chicu – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu;  Denis Carnovschi – din funcţia de şef al Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, reprezentant al Guvernului în teritoriu.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău