Elveţia se pregăteşte pentru o posibilă penurie „severă” de electricitate şi gaze

04 Mai 2022, 20:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Mai 2022, 20:04 // Actual //  bani.md

Guvernul din Elveţia înfiinţează un grup de intervenţie în caz de criză în sectorul gazelor naturale şi un sistem de monitorizare pentru detectarea timpurie a unei penurii de electricitate, au anunţat miercuri autorităţile elveţiene.

Guvernul elveţian a început să elaboreze planuri în aprilie pentru o posibilă penurie de gaze în urma invaziei Rusiei în Ucraina, afirmând că sunt în curs de elaborare măsuri care merg de la apelul către populaţie pentru reducerea consumului până la o posibilă raţionalizare a energiei electrice în caz de criză.

În prezent, autorităţile au însărcinat operatorul reţelei naţionale Swissgrid să dezvolte şi să opereze un nou sistem de monitorizare pentru a observa evoluţiile în aprovizionarea cu energie electrică. Acesta va fi pus în funcţiune până la sfârşitul anului 2022.

„Sistemul de monitorizare trebuie să furnizeze informaţii privind situaţia actuală a aprovizionării şi a pieţei din Elveţia, precum şi analize ale autoaprovizionării. În special, este destinat să arate cât timp Elveţia ar putea să-şi asigure aprovizionarea cu energie electrică fără importuri de energie electrică””, a precizat Departamentul federal pentru afaceri economice, educaţie şi cercetare prin intermediul unui comunicat.
De asemenea, guvernul a însărcinat asociaţia industriei gazului din ţară (VSG), cu formarea unei noi organizaţii de intervenţie în caz de criză. De asemenea, a analizat şi alte alternative.

„În contextul războiului din Ucraina şi al situaţiei incerte a aprovizionării asociate, Consiliul Federal încredinţează totuşi acum VSG sarcina de a forma o (organizaţie de intervenţie în caz de criză) pentru o perioadă limitată de un an. Pentru a ţine cont de rezervele exprimate în cadrul procesului de consultare, se prevede includerea reprezentanţilor consumatorilor de gaze (în organizaţia de intervenţie în caz de criză), iar mandatul este limitat la un an”, au

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO