CCI a RM a participat la prezentarea Ghidului practic privind emisiunea și tranzacționarea obligațiunilor corporative

04 Mai 2022, 17:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Mai 2022, 17:47 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) alături de membrii săi au participat miercuri, 4 mai 2022, la evenimentul de prezentare a Ghidului practic privind emisiunea și tranzacționarea obligațiunilor corporative. Evenimentul a fost organizat de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID) și a reunit participanți profesioniști la piața de capital, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai presei.

Ghidul, elaborat cu suportul Programului USAID, cuprinde elementele esențiale ale procesului de emitere și tranzacționare a obligațiunilor corporative și descrie în mod detaliat ce înseamnă obligațiunea, cum apar obligațiunile, cum investitorii pot cumpăra obligațiuni, care sunt beneficiile emiterii și deținerii obligațiunilor.

Prezentă la eveniment, Natalia Calenic, vicepreședinte CCI a RM a salutat publicarea unui astfel de ghid și pentru promovarea acestuia în rândul mediului de afaceri, a propus plasarea materialului dat pe platforma CCI dedicată instruirilor la distanță a comunității de afaceri din țara noastră. „Una dintre prioritățile CCI a RM rămâne susținerea antreprenorilor prin organizare instruirilor tematice. Recent am lansat o platformă de instruire la distanță www.academy.chamber.md, ce conține programe de instruire online în formă de cursuri interactive în diverse domenii de activitate economică. Propunem, ca în baza ghidului prezentat astăzi, să fie creat un modul pentru instruirea online, care poate fi plasat pe platforma instituției camerale. Suntem deschiși să vă oferim această platformă, și îndemnăm chiar și partenerii de dezvoltare să susțină digitalizarea ghidului  dat. În prezent, www.academy.chamber.md are  3 module, iar CCI dorește extinderea serviciilor care contribuie la dezvoltarea businessului autohton”, a punctat Natalia Calenic.

Potrivit organizatorilor, emisiunea de obligațiuni este o formă de împrumut, prin intermediul căreia emitentul împrumută mijloace bănești de la investitori, care devin deținătorii de obligațiuni. Achiziționarea de obligațiuni poate fi percepută similar încheierii unui „contract”, obiect al căruia sunt valorile mobiliare emise sub forma unor titluri de împrumut (obligațiuni), în care investitorul (deținătorul de obligațiuni) are rol de creditor, iar emitentul are rol de persoană care împrumută. La emiterea obligațiunilor emitentul își asumă angajamentul să ramburseze acești bani și să plătească o dobândă.

Obligațiunile se numără printre cele mai eficiente și uzuale forme de finanțare, alături de alocațiile în capitalul social și creditele atrase de la instituții specializate. Ca la orice investiție, investitorii trebuie să analizeze și să se documenteze temeinic înainte de a utiliza acest instrument financiar, pentru a evalua toate riscurile conexe. Ghidul este destinat atât emitenților de obligațiuni corporative, cât și persoanelor fizice și juridice, care vor să investească pe piața de capital în vederea obținerii unor viitoare câștiguri. Scopul de bază al Ghidului este promovarea încrederii în serviciile și instrumentele financiare specifice pieței de capital din Republica Moldova și creșterea interesului publicului pentru astfel de investiții.

Ghidul practic privind emisiunea și tranzacționarea obligațiunilor corporative este disponibil pe pagina web a CNPF: www.cnpf.md.

Realitatea Live

19 Mai 2022, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Astfel, compania întâmpină dificultăți la plata salariilor angajaților și a furnizorilor, scrie DPA.

„Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona în regim normal, în pofida anunţului privind falimentul.

Potrivit sursei citate, filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Este pentru prima dată când gigantul căutărilor a recunoscut că i-a fost confiscat întregul cont bancar.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătoreşti din Rusia menţionează două popriri de la mijlocul lunii martie, fără precizarea sumelor, precum şi alte amenzi şi taxe de executare. Serviciul a confirmat că a confiscat toate activele şi proprietăţile Google.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Google și-a mutat mai mulți angajați în afara Rusiei.

Potrivit unei note postate miercuri pe registrul oficial rus, filiala rusă plănuia să declare faliment şi din 22 martie a prezis o „incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile monetare”, inclusiv indemnizaţii de concediere, remuneraţiile pentru actualii şi foştii angajaţi şi plăţile obligatorii la timp.

Gigantul american de căutare, care a întrerupt vânzările de anunţuri şi majoritatea celorlalte operaţiuni comerciale în Rusia, a declarat că serviciile sale gratuite, inclusiv Gmail, Maps, Android şi Play, vor rămâne disponibile pentru utilizatorii ruşi.

Guvernul rus a anunţat mai înainte că nu intenţionează să blocheze YouTube, în ciuda ameninţărilor şi amenzilor repetate, spunând că o astfel de măsură îi va face probabil pe utilizatorii ruşi să sufere şi de aceea nu ar trebui luată.

În 2021, veniturile filialei ruse au fost de 134,3 miliarde de ruble, arată baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax privind companiile ruseşti. Google a declarat în aprilie că Rusia a reprezentat 1% din veniturile sale anul trecut, sau aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău