Erdogan a vorbit despre principiul două țări, o singură națiune. O nouă superputere economică în apropierea Moldovei

14 Iun. 2023, 06:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 06:19 // Actual //  bani.md

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și cel al Azerbaidjanului, Ilham Aliev s-au întâlnit în cursul zilei de azi, și au pus la punct noua strategie economică, care vizează exportul de gaze naturale spre Europa. Cu această ocazie, președintele turc a vorbit despre conceptul ”două țări, o singură națiune”.

Cu această ocazie, cei doi șefi de stat, au anunțat că au semnat o serie de acorduri economice. De asemenea, președintele turc susține înființarea unei universități comunei, unde tinerii din cele două state pot să se pregătească în diferite domenii de activitate.

În discursul său, președintele Erdogan a declarat că este foarte fericit să efectueze prima sa vizită în Azerbaidjan, după ce a fost reales în funcție.

Afirmând că în Azerbaidjan se simt ca acasă, președintele Erdogan a spus că președintele Aliev a rezumat foarte bine în discursul său întâlnirile reciproce ale cabinetelor.

”Am discutat în detaliu despre ce am convenit la precedenta întâlnire care a avut loc între noi doi. Turcia și Azerbaidjanul sunt două țări frățești. Vom continua pe această cale pe care am mers până acum cu înțelegerea de două state, o singură națiune, și vom continua în mod decisiv de acum înainte. Avem o teză aici”, a comentat președintele Turciei.

Domeniul energetic este ceea ce îl interesează pe Erdogan

De la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, Azerbaidjanul a dus o politică inteligentă și a reușit să devină unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale și petrol, în Uniunea Europeană.

În acest sens, prin gazoductul transbalcanic, la care a fost interconectat Azerbaidjanul, miliarde de metri cubi de gaze naturale ajuns în Uniunea Europeană.

Turcia a simțit și ea acest potențial, drept pentru care, acum președintele Erdogan a început să îl curteze intens pe cel din Azerbaidjan, Ilham Aliyev.

”În chestiunea energetică, Europa este foarte neliniștită, mai ales în ceea ce privește gazul pe care îl vor primi prin Turcia. Ei fac în mod constant solicitări în acest sens. Noi ne facem partea noastră în această chestiune și vom continua să o facem și în viitor. Pe lângă toate acestea, pașii care urmează să fie făcuți în industria de apărare sunt de mare importanță. Pe lângă pașii care trebuie făcuți în industria de apărare, avem, de asemenea, îndatoriri în domeniul educației. Vom continua să ne îndeplinim aceste îndatoriri în același mod în care am făcut-o și până acum”, a spus președintele turc, citat de presa din Turcia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO