Erdogan a vorbit despre principiul două țări, o singură națiune. O nouă superputere economică în apropierea Moldovei

14 Iun. 2023, 06:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 06:19 // Actual //  bani.md

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan și cel al Azerbaidjanului, Ilham Aliev s-au întâlnit în cursul zilei de azi, și au pus la punct noua strategie economică, care vizează exportul de gaze naturale spre Europa. Cu această ocazie, președintele turc a vorbit despre conceptul ”două țări, o singură națiune”.

Cu această ocazie, cei doi șefi de stat, au anunțat că au semnat o serie de acorduri economice. De asemenea, președintele turc susține înființarea unei universități comunei, unde tinerii din cele două state pot să se pregătească în diferite domenii de activitate.

În discursul său, președintele Erdogan a declarat că este foarte fericit să efectueze prima sa vizită în Azerbaidjan, după ce a fost reales în funcție.

Afirmând că în Azerbaidjan se simt ca acasă, președintele Erdogan a spus că președintele Aliev a rezumat foarte bine în discursul său întâlnirile reciproce ale cabinetelor.

”Am discutat în detaliu despre ce am convenit la precedenta întâlnire care a avut loc între noi doi. Turcia și Azerbaidjanul sunt două țări frățești. Vom continua pe această cale pe care am mers până acum cu înțelegerea de două state, o singură națiune, și vom continua în mod decisiv de acum înainte. Avem o teză aici”, a comentat președintele Turciei.

Domeniul energetic este ceea ce îl interesează pe Erdogan

De la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, Azerbaidjanul a dus o politică inteligentă și a reușit să devină unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale și petrol, în Uniunea Europeană.

În acest sens, prin gazoductul transbalcanic, la care a fost interconectat Azerbaidjanul, miliarde de metri cubi de gaze naturale ajuns în Uniunea Europeană.

Turcia a simțit și ea acest potențial, drept pentru care, acum președintele Erdogan a început să îl curteze intens pe cel din Azerbaidjan, Ilham Aliyev.

”În chestiunea energetică, Europa este foarte neliniștită, mai ales în ceea ce privește gazul pe care îl vor primi prin Turcia. Ei fac în mod constant solicitări în acest sens. Noi ne facem partea noastră în această chestiune și vom continua să o facem și în viitor. Pe lângă toate acestea, pașii care urmează să fie făcuți în industria de apărare sunt de mare importanță. Pe lângă pașii care trebuie făcuți în industria de apărare, avem, de asemenea, îndatoriri în domeniul educației. Vom continua să ne îndeplinim aceste îndatoriri în același mod în care am făcut-o și până acum”, a spus președintele turc, citat de presa din Turcia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ