Eșec răsunător al Guvernului! Promisiunile de reformă a Procuraturii Anticorupție s-au năruit

24 Dec. 2024, 13:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Dec. 2024, 13:26 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a recunoscut că nu a reușit să îndeplinească criteriul de performanță structural stabilit pentru 30 septembrie 2024, referitor la adoptarea legii privind instituirea unei infrastructuri dedicate curții anticorupție. De asemenea, obiectivul privind sporirea autonomiei Procuraturii Anticorupție, prevăzut pentru 30 noiembrie 2024, nu a fost realizat din cauza complexității subiectului și necesității unor consultări suplimentare

În urma unei analize detaliate, autoritățile au concluzionat, în memorandumul de politici economice și financiare semnat cu FMI, că atribuirea Procuraturii Anticorupție unui rol în procesul de promovare și transfer al procurorilor în cadrul instituției, chiar și în mod consultativ, ar fi considerată neconstituțională. Totodată, guvernul a precizat că nu consideră fezabil ca Procuratura Anticorupție să angajeze propriile ofițeri de investigație, din motive legale și operaționale.

Ca urmare a acestor constatări, guvernul a propus un nou criteriu de performanță structural, cu un termen-limita de 31 decembrie 2024, care să conducă la atingerea aceluiași obiectiv. Acesta presupune, printre altele, modificarea Regulamentului Consiliului Superior al Procurorilor, astfel încât să fie obligatorie obținerea avizului scris al șefului Procuraturii Anticorupție pentru procurorii preselectați înainte ca aceștia să fie transferați sau promovați în cadrul instituției. De asemenea, se dorește asigurarea unui personal suficient pentru Procuratura Anticorupție, cu un obiectiv de ocupare a cel puțin 70% din posturile de procuror și 70% din posturile de ofițer de investigație până la 31 martie 2025.

Guvernul a mai anunțat că, până la finalul anului 2024, va asigura Procuraturii Anticorupție spații de lucru funcționale separate, pentru a sprijini independența operațională a instituției.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO