Este sau nu amenințată Moldova de o criză energetică? Jānis Mažeiks: Încurajez Guvernul să cumpere gaz

17 Aug. 2023, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Aug. 2023, 10:49 // Actual //  bani.md

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mažeiks, a subliniat eforturile semnificative făcute de UE pentru a sprijini Republica Moldova în domeniul energetic în ultimii doi ani. Ambasadorul a menționat că sprijinul oferit a inclus nu doar expertiză, ci și finanțare pentru a ajuta la compensarea nevoilor gospodăriilor și la atenuarea dificultăților pe care poporul moldovean le-a întâmpinat în această perioadă.

Janis Mažeiks a remarcat că situația actuală a Republicii Moldova în ceea ce privește securitatea energetică este mult mai bună decât în anii precedenți, mai ales în pregătirea pentru sezonul de iarnă. Interconexiunile cu România au fost testate și s-au dovedit fiabile, iar spațiile de stocare în Ucraina și România pentru rezervele de gaze contribuie la asigurarea unui nivel mai ridicat de siguranță energetică.

El a adăugat că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a alocat fonduri sub formă de împrumuturi pentru achiziționarea de rezerve de gaze, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra situației energetice a țării. De asemenea, prețul gazelor s-a redus semnificativ în comparație cu anul anterior, ceea ce a permis guvernului moldovean să constituie volume semnificative de rezerve în vederea sezonului de iarnă.

Ambasadorul Mažeiks a încurajat guvernul să continue eforturile în această direcție și să păstreze stocurile de gaze în vederea evitării oricăror surprize neplăcute în timpul sezonului rece. El a exprimat încrederea că situația actuală sugerează că iarna ce se apropie va fi mai ușoară decât precedenta și că sprijinul adițional al Uniunii Europene va contribui la asigurarea stabilității energetice a Republicii Moldova.

„Nu așteptăm cu nerăbdare nici o criză dar, din nou, de fiecare dată când Rep. Moldova s-a confruntat cu o criză, a Covidului, a refugiaților sau energetică, noi am avut posibilitatea și capacitatea de a veni cu sprijin adițional. Să ne amintim și sprijinul care a fost alocat în toate aceste crize. În toamna anului 2021, de exemplu, care a depășit suma de un miliard de euro pentru Rep. Moldova. Eu sper că nu va fi nevoie de sprijin adițional din partea UE în acest sens, dar istoria ne-a arătat că suntem gata să oferim asistență de fiecare dată când este nevoie”, a punctat Janis Mažeiks .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ