„EU Digital Covid Certificate”: A fost stabilit un acord între instituţiile UE privind certificatul Covid-19

21 Mai 2021, 07:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
21 Mai 2021, 07:13 // Actual //  Otilia Cotruța

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, 20 mai 2021, în ceea ce privește Certificatul digital UE Covid-19, care ar urma să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei.

Anunțul a fost făcut de Parlamentul European. Certificatul digital UE Covid-19 ar urma să devină funcţional în iunie și  se va numi „EU Digital Covid Certificate”

Siegfried Mureșan: „Acest certificat poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic“

Am dorit ca acest certificat să îți dea libertate de călătorie fără excepție. Regula este ca dacă ai fost vaccinat, ai fost imunizat prin boală sau te-ai testat, călătorești fară probleme, excepția este pentru statele cu incidență mică în raport cu statele cu incidență mare sau cu tulpini extrem de periculoase“, explică europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Certificatul poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic. Îl poți printa și nu trebuie să îl arăți digital, spune Mureșan, citat de Aleph News.

În ceea ce privește perioada maximă care poate să treacă de când ai fost bolnav de Covid-19, trebuie să știi că „termenul de principiu este de 90 de zile, oamenii de stiință spun că dacă ai trecut prin boală trei luni de zile ești imunizat”.

Intenția este ca acest certificat să fie folosit pe o perioadă de un an de zile, până vom depăși această pandemie. Scopul certificatului este să vedem călătorii liberi în UE pe baza acelorași reguli”, a mai spus europarlamentarul.

După rapel stăm 10 zile pentru anticorpi? – „Da, persoanele vaccinate înseamnă persoane care au făcut schema de vaccinare. Unele tări solicită 10 zile, altele 14 zile. În contextul certificatului european o persoană imunizată e considerată o persoană imunizată cu întreaga schemă. În contextul acestui certificat nu este vorba de o a treia doză de vaccinare“, explică Siegfried Mureșan.

Orice cetățean care se vaccinează  în UE sau testează va primi automat un certificat digital

 • Certificatul se va numi „EU Digital Covid Certificate”
 • „Am ajuns la un compromis. Era o problemă de securitatea juridică, discriminatorie pentru cetățeni. Testele pentru frontierele interne în UE am vrut să aibă un preț acceptabil pentru toată lumea. Consiliul a acceptat ca dacă vrem să asigurăm libera circulație, să elibereze 100 milioane de euro din fondul de urgență și 300 milioane de euro suplimentari pentru testele antigen.“
 • Testele PCR vor fi din ce în ce mai puțin folosite.
 • Trebuie ca statele să respecte dreptul european și se va limita dreptul la măsurile naționale. Pentru a emite restricții naționale, după ce va fi emis certificatul. Doar excepțional, dacă situația epidemiologică o va cere, pe baza indicatorilor ECDC vor fi luate masuri prin anunțarea cu 48 de ore înainte a Comisiei.
 • Consiliul a acceptat ca certificatul sa fie folosit de cetățeni UE care locuiesc în extern și care au fost vaccinați în afara UE.
 • Vom putea sa reluăm libera circulație din vară, pe măsură ce ne vom vaccina mai mult.
 • Orice cetățean care se vaccinează sau testează va primi automat un certificat digital.
 • Statele membre trebuie să dispună de infrastructură critică pentru a emite certificatul digital.
 • Certificatul este doar pentru statele membre. Acestea vor putea să primească cetățeni extra UE, pe baza unor reguli proprii, pe baza unor acorduri de reciprocitate.
 • Când un stat membru, conform dreptului european, estimează că sunt necesare măsuri suplimentare, anunță Comisia cu 48 de ore înainte de a impune restricțiile. Trebuie să spună motivul, durata, ce posesori de certificat vor fi exceptati. Statele membre oferă informații clare, complete, actuale.
 • Schema de vaccinare trebuie să fie completă. Testele antigen câștigă credibilitate. Statele membre le pot introduce potrivit politicilor proprii.
 • Nimeni nu forțează statele membre să investească în teste PCR.

Oficial al Parlamentului European: „Am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19

După o zi lungă, am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19, cunoscut anterior sub denumirea de Certificatul verde digital„, a confirmat un oficial din cadrul Parlamentului European.

Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor şi preşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul UE, a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis care urmează să fie definitivată de instituţiile europene în următoarele săptămâni.

 

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 16:51 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovenii cu cetățenie română vor putea intra în Marea Britanie din 1 octombrie doar cu paşaport, după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), scrie Ziarul FinanciarZiarul Financiar.

„Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că începând cu data de 1 octombrie 2021, cetăţenii europeni nerezidenţi (care nu sunt protejaţi de Programul de Înregistrare a Cetăţenilor UE – EU Settlement Scheme) pot intra în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord exclusiv în baza paşaportului valabil (simplu electronic sau simplu temporar). Astfel, începând cu această dată, cetăţenii români nerezidenţi nu mai pot intra în Regatul Unit în baza cărţii de identitate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform informaţiilor comunicate de autorităţile britanice, cetăţenilor europeni, inclusiv cetăţenilor români, nerezidenţi în Regatul Unit care nu vor respecta noile reguli li se va interzice accesul pe teritoriul britanic.
Cetăţenii europeni care intră sub incidenţa Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme) vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind cartea naţională de identitate valabilă, până la data de 31 decembrie 2025, cu condiţia ca aceasta să fie înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration – UKVI – creat pentru înscrierea în EUSS.
MAE reaminteşte că din 1 ianuarie 2021 cetăţenii români nerezidenţi pot călători sau tranzita prin Regatul Unit în scop turistic/vizită, pentru şederi de scurtă durată, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză de intrare. Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să muncească în cele 6 luni trebuie să obţină, în prealabil, o viză de intrare.

Totodată, cetăţenii români nerezidenţi care doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Unit pentru o perioadă mai mare de şase luni (pentru activităţi de muncă, pentru studii etc.) au nevoie, începând cu data de 1 ianuarie 2021, de o viză de intrare eliberată de autorităţile britanice.

Conform MAE, la momentul intrării pe teritoriul Regatului Unit, autorităţile britanice de frontieră pot solicita prezentarea unor documente justificative suplimentare care să ateste veridicitatea scopului declarat al deplasării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală