„EU Digital Covid Certificate”: A fost stabilit un acord între instituţiile UE privind certificatul Covid-19

21 Mai 2021, 07:13
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
21 Mai 2021, 07:13 // Actual //  MD Bani

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns la un acord, joi, 20 mai 2021, în ceea ce privește Certificatul digital UE Covid-19, care ar urma să faciliteze călătoriile în spaţiul comunitar pe durata pandemiei.

Anunțul a fost făcut de Parlamentul European. Certificatul digital UE Covid-19 ar urma să devină funcţional în iunie și  se va numi „EU Digital Covid Certificate”

Siegfried Mureșan: „Acest certificat poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic“

Am dorit ca acest certificat să îți dea libertate de călătorie fără excepție. Regula este ca dacă ai fost vaccinat, ai fost imunizat prin boală sau te-ai testat, călătorești fară probleme, excepția este pentru statele cu incidență mică în raport cu statele cu incidență mare sau cu tulpini extrem de periculoase“, explică europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Certificatul poate fi purtat în formă digitală sau în format fizic. Îl poți printa și nu trebuie să îl arăți digital, spune Mureșan, citat de Aleph News.

În ceea ce privește perioada maximă care poate să treacă de când ai fost bolnav de Covid-19, trebuie să știi că „termenul de principiu este de 90 de zile, oamenii de stiință spun că dacă ai trecut prin boală trei luni de zile ești imunizat”.

Intenția este ca acest certificat să fie folosit pe o perioadă de un an de zile, până vom depăși această pandemie. Scopul certificatului este să vedem călătorii liberi în UE pe baza acelorași reguli”, a mai spus europarlamentarul.

După rapel stăm 10 zile pentru anticorpi? – „Da, persoanele vaccinate înseamnă persoane care au făcut schema de vaccinare. Unele tări solicită 10 zile, altele 14 zile. În contextul certificatului european o persoană imunizată e considerată o persoană imunizată cu întreaga schemă. În contextul acestui certificat nu este vorba de o a treia doză de vaccinare“, explică Siegfried Mureșan.

Orice cetățean care se vaccinează  în UE sau testează va primi automat un certificat digital

  • Certificatul se va numi „EU Digital Covid Certificate”
  • „Am ajuns la un compromis. Era o problemă de securitatea juridică, discriminatorie pentru cetățeni. Testele pentru frontierele interne în UE am vrut să aibă un preț acceptabil pentru toată lumea. Consiliul a acceptat ca dacă vrem să asigurăm libera circulație, să elibereze 100 milioane de euro din fondul de urgență și 300 milioane de euro suplimentari pentru testele antigen.“
  • Testele PCR vor fi din ce în ce mai puțin folosite.
  • Trebuie ca statele să respecte dreptul european și se va limita dreptul la măsurile naționale. Pentru a emite restricții naționale, după ce va fi emis certificatul. Doar excepțional, dacă situația epidemiologică o va cere, pe baza indicatorilor ECDC vor fi luate masuri prin anunțarea cu 48 de ore înainte a Comisiei.
  • Consiliul a acceptat ca certificatul sa fie folosit de cetățeni UE care locuiesc în extern și care au fost vaccinați în afara UE.
  • Vom putea sa reluăm libera circulație din vară, pe măsură ce ne vom vaccina mai mult.
  • Orice cetățean care se vaccinează sau testează va primi automat un certificat digital.
  • Statele membre trebuie să dispună de infrastructură critică pentru a emite certificatul digital.
  • Certificatul este doar pentru statele membre. Acestea vor putea să primească cetățeni extra UE, pe baza unor reguli proprii, pe baza unor acorduri de reciprocitate.
  • Când un stat membru, conform dreptului european, estimează că sunt necesare măsuri suplimentare, anunță Comisia cu 48 de ore înainte de a impune restricțiile. Trebuie să spună motivul, durata, ce posesori de certificat vor fi exceptati. Statele membre oferă informații clare, complete, actuale.
  • Schema de vaccinare trebuie să fie completă. Testele antigen câștigă credibilitate. Statele membre le pot introduce potrivit politicilor proprii.
  • Nimeni nu forțează statele membre să investească în teste PCR.

Oficial al Parlamentului European: „Am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19

După o zi lungă, am ajuns în sfârşit la un acord asupra Certificatului digital UE Covid-19, cunoscut anterior sub denumirea de Certificatul verde digital„, a confirmat un oficial din cadrul Parlamentului European.

Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor şi preşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul UE, a explicat că s-a ajuns la o soluţie de compromis care urmează să fie definitivată de instituţiile europene în următoarele săptămâni.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO