Europa: cursa disperată a măsurilor de economisire a energiei în prag de iarnă continuă

03 Oct. 2022, 05:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Oct. 2022, 05:37 // Actual //  bani.md

Guvernul Ungariei a anunţat că vacanţa de iarnă a elevilor va fi pre­lungită pentru a se face economie la energie, relatează Budapest Business Journal. Vacanţa va dura din 22 de­cembrie până pe 8 ianuarie.

Instituţiilor administrative guver­namentale li se va cere de asemenea să-şi întrerupă activitatea pe perioa­da vacanţei şcolare, ceea ce va duce la economii „semnificative“ de ener­gie. Angajaţilor instituţiilor respec­tive li se va cere să-şi ia concediu în perioada menţionată.

Spaţii de lucru mai reci pentru angajaţi, lifturi mai lente şi trenuri cu viteze reduse, acestea sunt unele dintre măsurile pe care le analizează Regia Autonomă de Transporturi Pariziene (RATP) în faţa crizei energetice din această iarnă, scrie Bloomberg.

Cu războiul din Ucraina scum­pind masiv combustibilii din Franţa, autoritatea a anunţat că se va con­frunta probabil cu costuri energetice cu o treime mai mari decât în 2021, însemnând 70 milioane de euro în plus. RATP consumă 2.400 GW de e­lectricitate anual, echivalentul a 1,2 mi­lioane de gospodării.

Pentru a reduce această cifră, agenţia analizează mă­suri ca redu­cerea temperaturilor în staţiile de metrou şi tren, autobuz, birouri şi centre de date.
În Elveţia, liderul partidului eco­logist Balthasar Glattli a cerut limita­rea vitezei la 80 km pe oră pe auto­străzi pentru reducerea consumului de energie, potrivit Anadolu Agency.

În prezent, limita de viteză de pe autostrăzile elveţiene este de 120 km pe oră.
Propunerea lui Glattli nu a pri­mit până acum susţinerea guvernului elveţian, şi nici a cluburilor auto.

În Marea Britanie, părinţii aflaţi în faţa unor facturi enorme la energie îşi reduc cantitatea de alimente pe ca­re o cumpără şi iau mese reci pentru a economisi energie, relevă un sondaj recent citat de The Guardian.

Un sfert din părinţii cu cel puţin un copil cu vârsta de sub 18 ani şi-au redus cantitatea de alimente cumpă­rată pentru a se asigura că-şi permit şi alte cheltuieli esenţiale. Acelaşi son­daj arată că mai mai mult de unul din 10 părinţi iau mese reci sau mese care nu necesită gătit pentru a face eco­nomie de energie.

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 14:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 14:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un proiect de lege care întărește drepturile consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor din acest sector. Actul normativ marchează începutul procesului de modernizare a cadrului legal, în perspectiva armonizării cu legislația Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, colectarea datoriilor aferente contractelor de credit de consum va intra sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care va controla respectarea limitelor privind dobânda, comisioanele și costul total al creditului, acesta neputând depăși suma debursată.

CNPF va monitoriza și activitatea intermediarilor – inclusiv brokeri și agenți de credite – pentru a combate practicile comerciale incorecte și abuzurile în procesul de vânzare a bunurilor în rate. Totodată, beneficiarii de credite de la Asociațiile de Economii și Împrumut vor beneficia de același regim de protecție ca ceilalți consumatori financiari, iar fidejusorii vor fi acoperiți de Legea privind contractele de credit de consum, la fel ca debitorii principali.

Noua lege introduce și obligația creditorilor de a adopta politici interne privind restructurarea datoriilor pentru debitorii aflați în dificultate, măsură ce va consolida protecția în perioade de criză economică. În plus, sunt clarificate aspecte legate de aplicarea dobânzii de întârziere și este impusă obligativitatea includerii graficului de rambursare în informația precontractuală.

O modificare importantă vizează calcularea perioadei de trei ani pentru reparația cu piese originale a vehiculelor asigurate, care va începe de la data primei înmatriculări, nu de la anul fabricației. Aceasta corectează o practică defavorabilă pentru posesorii de mașini înmatriculate cu întârziere.

Pentru contractele de asigurare, furnizorii vor fi obligați să analizeze necesitățile fiecărui consumator și să ofere documente de informare înainte de semnare. În plus, constatarea amiabilă va putea fi completată și în format electronic, facilitând procedura în caz de accident.

Pentru produsele financiare combinate, cum ar fi vânzările în rate cu polițe de asigurare incluse, consumatorii vor primi informații separate pentru fiecare componentă și vor avea posibilitatea de a le achiziționa distinct. Publicitatea la aceste servicii va fi supusă unor reglementări mai stricte pentru a preveni inducerea în eroare.

Legea prevede și o procedură standard de soluționare a reclamațiilor la nivelul furnizorilor, cu termen de răspuns de maximum 15 zile lucrătoare. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, consumatorii pot sesiza CNPF sau instanțele de judecată.

Pentru creșterea eficienței controlului, CNPF va avea dreptul să efectueze „cumpărături de control” – metode anonime de testare a conformității furnizorilor, utile în depistarea neregulilor ascunse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA