Ex-șef Raiffeisen Elveția, condamnat la închisoare. A decontat și cheltuit 200.000 de franci în cluburi de striptease

13 Apr. 2022, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2022, 13:12 // Actual //  Lupu Eduard

Judecătorii elvețieni l-au găsit miercuri vinovat de fraudă pe fostul director general al Raiffeisen Elveția, Pierin Vincenz, condamnându-l la aproape patru ani de închisoare, la finalul unui proces care s-a concentrat pe facturile sale uriașe la cluburile de striptease și pe decontările făcute de acesta pe banii companiei, transmite Reuters.

În urma unuia dintre cele mai mediatizate procese de infracționalitate corporatistă din Elveția din ultimele decenii, tribunalul districtual din Zurich l-a condamnat pe Vincenz, fostul „bancher al anului” elvețian, acesta fiind acuzat că a câștigat milioane de euro prin afaceri ilicite în perioada în care a fost director general al băncii.

Vincenz, în vârstă de 65 de ani, care a fost achitat de mai multe capete de acuzare, a fost, de asemenea, amendat cu 840.000 de franci elvețieni (900.600 de dolari), tribunalul considerându-l vinovat de utilizarea cheltuielilor de afaceri în scopuri private.

Avocatul său a declarat pentru Reuters că Vincenz, care neagă orice abatere, va face apel împotriva verdictului, după ce a fost condamnat la 3 ani și 9 luni de închisoare. Toți cei șapte inculpați din procesul, care a început în ianuarie, au negat acuzațiile aduse împotriva lor.

Procurorii au cerut aproape 70 de milioane de franci elvețieni în total de la inculpați, precum și sancțiuni financiare și pedepse cu închisoarea cuprinse între doi și șase ani pentru toți inculpații, cu excepția unuia dintre ei.

Cazul s-a axat pe conflicte de interese privind afacerile dintre mai multe firme în care au fost implicați Vincenz și un alt inculpat. Ambii bărbați au fost, de asemenea, acuzați de fals.

Procesul, care a fost mutat de la un tribunal la teatrul Volkshaus din Zurich din cauza interesului public intens, a avut ca subiect și presupusa sa utilizare abuzivă a cheltuielilor companiei.

Vincenz a declarat în fața instanței că o notă de cheltuieli de aproape 200.000 de franci elvețieni pentru vizite la cluburi de striptease a fost în mare parte legată de afaceri, în timp ce o cină de 700 de franci cu o femeie pe care a cunoscut-o pe aplicația de întâlniri Tinder a fost justificată pentru că o avea în vedere pentru un post în domeniul imobiliar.

Alți inculpați au fost acuzați de comportament anticoncurențial și de complicitate privind contracte preferențiale, prin care procurorii susțin că au făcut milioane de euro.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău