Expert: Euro digital „încă nu este clar și s-ar putea să nu fie mult timp”

21 Iul. 2021, 10:15
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iul. 2021, 10:15 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Pe măsură ce euro digital trece la faza de experimentare, experții critică lipsa de claritate în jurul proiectului și întârzierea lungă în comparație cu criptomonedele.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis săptămâna trecută (14 iulie) să treacă la faza de investigație pentru euro digital, o fază de 24 de luni destinată „abordării problemelor cheie în ceea ce privește proiectarea și distribuția”.

“Dar rezultatul nu este încă clar și s-ar putea să nu fie pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Hugo Coelho, fostul șef de cabinet al președintelui Eurogrupului Mario Centeno și partener la Forefront, pentru EURACTIV.

„Pentru moment, euro digitală rămâne flagrant prost definită”, a adăugat el, explicând că „s-ar putea să fie cazul ca prima versiune a euro digital să se simtă ca un fel de card preplătit și să facă puțin diferență în zilele noastre- viața de azi, dar s-ar putea schimba treptat.”

Euro digital ar fi în esență o versiune electronică a bancnotelor și monedelor euro, care vor fi stocate în siguranță direct pe un cont BCE, mai degrabă decât la o bancă comercială. Pentru BCE, este menit să devină o soluție de plată suplimentară și nu va viza înlocuirea numerarului.

Euro digital este de așteptat să fie mai sigur în comparație cu sistemul bancar din sectorul privat, deoarece există întotdeauna posibilitatea la distanță că băncile ar putea deveni insolvabile.

„În mintea colectivă, BCE este garanția supremă”, a declarat pentru EURACTIV cofondatorul Netinvestissement, Karl Toussaint du Wast.

Serviciul ar fi, de asemenea, gratuit, deoarece plățile vor fi efectuate printr-un card emis de BCE sau printr-un telefon inteligent.

„Au trecut nouă luni de când am publicat raportul nostru despre euro digital. În acel moment, am efectuat analize suplimentare, am căutat contribuții de la cetățeni și profesioniști și am efectuat câteva experimente, cu rezultate încurajatoare. Toate acestea ne-au determinat să decidem să ridicăm viteza și să începem proiectul euro digital ”, a declarat președintele BCE Christine Lagarde într-o declarație.

Dusmani diferiti

„Aceasta este o mișcare disperată și fără speranță”, a spus Toussaint du Wast. „BCE a pierdut jocul”, a adăugat el, cu „inovația și puterea de creștere a proiectelor dezvoltate pe blockchain, inclusiv crypto, cu 10 ani înainte”.

Cu toate acestea, BCE nu admite înfrângerea și dorește să păstreze controlul asupra suveranității valutare. Toussaint du Wast a spus că monedele stabile – criptomonedele care replică dolarul sau euro, de exemplu – sunt primul inamic al „e-euro”. În special, va veni după Diem-ul Facebook, cunoscut anterior sub numele de Balanță.

„Al doilea dușman” pentru oferta europeană de a deveni lider în dezvoltarea unei monede virtuale, susținute de stat, este yuanul digital, al cărui proces în China a atins tranzacții de 5,3 miliarde de dolari.

„E-euro” ar putea fi, de asemenea, răspunsul pentru „capacitatea de slăbire a BCE de a ține inflația sub control”, mai ales dacă o „criptomonedă [ar deveni] un substitut pentru euro”, a spus Coelho.

Rolul băncilor

Experții spun că, dacă euro digital are prea mult succes, riscă să submineze sistemul bancar prin erodarea depozitelor bancare. BCE a declarat că va încerca să limiteze acest fenomen prin limitarea sau descurajarea utilizării euro digital peste o anumită sumă.

„Eliminarea băncilor din sistem într-un mod semnificativ prin stimularea oamenilor să-și înlocuiască conturile bancare cu conturi în banca centrală s-ar confrunta cu o opoziție acerbă din partea multor guverne, ca să nu mai vorbim din industrie”, a spus Coelho.

„Euro digital va fi probabil conceput într-un mod care să protejeze rolul băncilor în atragerea de depozite și acordarea de credite companiilor europene”, a adăugat el.

Karl Toussaint du Wast a arătat mai puțin optimism: „Sistemul bancar tradițional este obligat să moară irevocabil pentru utilizatorii de masă. Banca așa cum ne-o imaginăm astăzi va dispărea în 10 ani.”

Confidențialitatea – principala preocupare

Confidențialitatea a fost, de asemenea, identificată în timpul consultării BCE ca fiind principala preocupare pentru viitorii utilizatori de e-euro, în timp ce criptomonedele sunt adesea acuzate că sunt utilizate pentru activități ilicite.

„Acesta va fi un act de echilibrare”, a explicat Coelho. „Unele tranzacții vor fi încheiate fără înregistrarea identității plătitorilor și a beneficiarilor. Dar acest lucru va fi limitat sau selectiv, astfel încât unele tranzacții ilegale să poată fi urmărite ”, a spus el.

Cu toate acestea, acesta nu va fi principalul avantaj competitiv al euro digital, potrivit lui Toussaint du Wast, care a spus că „protecția de date, indiferent dacă sunt supravegheate de un actor privat sau de BCE, este exact același. ”

Un avantaj găsit este impactul relativ favorabil climatului. Experimentele conduse de BCE au constatat, totuși, că o infrastructură digitală de bază în euro ar fi ecologică, în timp ce criptomonedele au fost puternic criticate pentru impactul lor asupra mediului.

 

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
27 Iul. 2021, 18:08 // Actual //  Realitatea.md

Termoelectrica S.A. respinge toate insinuările şi presupunerile precum că, în procedura de licitație privind modernizarea Blocului energetic nr.1, ar fi fost admise careva nereguli sau abuzuri din următoarele considerente:

Procedura privind Modernizarea blocului energetic nr.1,  de la CET Sursa-1 a fost inițiată la data de 18.01.2019, conform procedurilor stabilite în Regulamentul privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, inițiată conform anunțului nr.30B, publicat pe pagina Web a întreprinderii: https://www.termoelectrica.md/ro_RO/category/achizitii-licitatii/  și în Monitorul Oficial nr. 13-21 (6936-6944) din data de 18.01.2019 cu termenul limită de prezentare a ofertelor până la data de 18.02.2019, orele 10:00 şi deschiderea ofertelor la data de 20.02.2019, orele 10:00 (ora locală). 

La data de 18.02.2019 a fost prezentată  o singură ofertă comercială, respectiv, conform pct.180 al regulamentului susmenționat, s-a decis anularea cu repetarea Concursului de Achiziţii, conform Procesului Verbal de anulare  nr.32 AR-1 din 20.01.2019, și republicarea anunţului 30B-R1 pe pagina Web a întreprinderii: www.termoelectrica.md cu termenul limită de depunere a ofertelor până la data de 07.03.2019, orele 11:00 şi deschiderea ofertelor la data de 12.03.2019orele 14:00.

Astfel, după examinarea a două oferte primite, a fost stabilită compania câștigătoare din punct de vedere tehnic și financiar, fiind încheiat contractul nr.86 din 08.05.2019 în valoare de  11 113 295, 40 EUR  sau 213 405 150 lei inclusiv TVA, la cursul valutar din data de  02.04.2019.

După semnarea contractelor cu Operatorul economic, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele  electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, contractele atribuite în anul de gestiune sunt plasate pe  pagina Web a întreprinderii:  https://www.termoelectrica.md/ro_RO/contracte-atribuite/.

De menționat faptul că, până la inițierea procedurii de achiziție privind Modernizarea Blocului energetic nr.1, CET Sursa-1, ținând cont de expirarea termenului de exploatare inofensivă a utilajului și necesitatea prelungirii acestuia, Termoelectrica SA a avut un șir de întruniri și discuții cu mai mulți producători de asemenea echipamente, inclusiv General Electric, UTZ, LMZ. Discuțiile au avut loc în scopul identificării soluției optime de modernizare a blocului energetic nr.1 cât și pentru identificarea valorii estimative a lucrării date pentru a o include în Planul de Investiții 2019 ca ulterior, acesta să fie aprobat de către ANRE. Cheltuielile respective au fost aprobate de către ANRE în scopuri tarifare prin Hotărârea ANRE nr. 370 din 19 decembrie 2018 privind aprobarea Planului de Investiții pentru anul 2019, iar conform contractului semnat, achitarea pe acest contract are loc eșalonat, în rate lunare, până în luna iulie 2023.

Termoelectrica precizează că, conform condițiilor contractului, achitarea este efectuată în lei MDL, la cursul valutar al Băncii Naționale la data achitării. Din momentul semnării contractului până la data 1 ianuarie 2021, cursul EURO față de lei, a crescut cu 1,63 lei, fapt ce inevitabil a dus la creșterea sumei spre achitare.

Important de menționat este și faptul că din valoarea totală a contractului, circa 63% constituie bunurile destinate înlocuirii sau modernizării, iar cealaltă parte constituie lucrările de modernizare (inclusiv proiectarea, transport, logistica, ajustare, punere în funcțiune, darea în exploatare).

 Termoelectrica reiterează că, procesul de executare a lucrărilor de modernizare a Blocului energetic nr.1  a fost extins deoarece astfel de lucrări au fost executate în premieră la Termoelectrica și a apărut necesitatea modificării procesului tehnologic. Astfel, prin Acordul nr. 1 din 20.12.2019 la contract a fost modificat graficul de executare a lucrărilor, precum și a volumului de lucrări. Astfel, termenul de transmitere în exploatare nu a întârziat, ci a fost prelungit pe un singur element reieșind din factori obiectivi.

De precizat că, puterea electrică de 110 MW a Blocului energetic nr.1 reprezintă valoarea maximă calculată, iar pentru atingerea valorii respective necesită a fi încărcat la maxim partea de termoficare și condensare a  blocului energetic, ceea ce nu se prevede în regim normal de funcționare.

Regimul de funcționare a sursei este dictată de sarcina termică a SACET, iar pentru funcționarea utilajului respectiv la randament maxim, partea de condensare trebuie să tindă spre minimum. Din aceste considerente, sarcina electrică optimă de funcționare a Blocului energetic nr.1 este de 90 MW.

Având în vedere că sarcina termică maximă în perioada rece a anului 2020 (luna ianuarie-februarie) a fost de 270 Gcal/h (pe durata a câtorva zile) iar acea medie a constituit 250 Gcal/h, comunicăm că două blocuri energetice pot asigura 280 Gcal/h. Respectiv, condițiile meteorologice și precum și regimul de funcționare a utilajului Sursei I a permis funcționarea cu 2 blocuri energetice și evitarea unor pierderi financiare din motivul staționării blocului energetic nr. 1.

Astfel, Termoelectrica susține că afirmațiile aferente ratării unor încasări de cca 400 mln lei, din contul nelivrării energiei electrice sunt în totalmente neîntemeiate și neargumentate, fără a fi însoțite de un calcul economic justificat care ar conține nu doar volumele produse dar și cheltuielile cu producerea acesteia, precum consumul de gaze naturale și alte resurse.

Necesitatea modernizării Blocului energetic nr.1 și a turbinei nr.1 este argumentată de faptul că, în ziua semnării contractului, turbina nr.1 avea 223 mii ore de funcționare, iar în conformitate cu РД 10-577-03 ”Типовая инструкция по контролю металла и продлению срока службы основных элементов котлов, турбин и трубопроводов тепловых электростанций” și cu documentația tehnică de la uzina producătoare ЛМЗ a turbinei nr.1 – durata de funcționare a turbinei ПТ-80/100-13/130 este de 220 mii ore. Respectiv, dacă nu se executau lucrările de modernizare a turbinei nr.1, aceasta urma a fi scoasă din exploatare, la fel și Blocul energetic nr.1, încă din anul 2019.

În ceea ce privește proiectul de modernizare a Blocului energetic nr.2, prevăzut în cadrul celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței SACET, implementat cu sprijinul Băncii Mondiale și UCIPE,  se atestă aceeași situație. Mai mult ca atât, la Blocul energetic nr.2 sunt defecte și la conducta principală de abur, care se află la limita termenului  recomandat de uzina producătoare pentru  exploatarea inofensivă,  motiv pentru care este interzisă exploatarea acesteia după 21.08.2021 (în anexa 1 este prezentată expertiză tehnică și înscrierea în pașaportul conductei de către CTSIC), respectiv din această dată Blocul energetic nr.2 nu mai poate fi exploatat. În volumul lucrărilor din caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.2 sunt incluse lucrările de schimbare a conductei principale de abur.

Deoarece producătorul turbinei ПТ-80/100-13/130 nr.1 este compania ЛМЗ (Ленинградский металлический завод), iar producătorul cazanului ТГМ-96Б nr.1 este ТКЗ (Таганрогский котлостроительный завод «Красный котельщик») în caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.1 a fost introdusă informația tehnică originală de la producătorii echipamentului și au fost în text stipulați producătorii de echipament.

Totodată, obiectivele modernizării blocului energetic nr.1 au fost:

  1. Prelungirea resursei de funcționare a turbinei nr.1 (durata de exploatare a fost extinsă cu 50 mii ore, în anexa 2 este prezentat raportul de prelungire a resursei de funcționare executat de ЦКТИ – Центральный котлотурбинный институт – Санкт-Петербург).
  2. Ridicarea puterii termice de la prizele de termoficare a turbinei de la 100 Gcal/h până la 160 Gcal/h, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 166,17 Gcal/h de la prizele de termoficare;
  3. Ridicarea puterii electrice nominale a turbinei nr.1 de la 80 MW până la 98 MW, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 98,37 MW;
  4. Ridicarea puterii electrica maximale de la 100 MW până la 110 MW, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat 110 MW (în anexa 3 este prezentat raportul testărilor de garanție a turbinei), însă conform recomandărilor obținute în urma analizei stării tehnice a generatorului este recomandată exploatarea generatorului în diapazonul 40÷100 MW;
  5. Ridicarea randamentului relativ intern al Corpului de Medie Joasă Presiune cu 2%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului cu 2%;
  6. Ridicarea randamentului cazanului la 94%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului până la 94,8%;
  7. Micșorarea tensiunii termice în focarul cazanului < 182500 kcal/m3h, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat micșorarea tensiunii termice până la 177170 kcal/m3h;

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală