Expert: Euro digital „încă nu este clar și s-ar putea să nu fie mult timp”

21 Iul. 2021, 10:15
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
21 Iul. 2021, 10:15 // Slider //  MD Bani

Pe măsură ce euro digital trece la faza de experimentare, experții critică lipsa de claritate în jurul proiectului și întârzierea lungă în comparație cu criptomonedele.

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a decis săptămâna trecută (14 iulie) să treacă la faza de investigație pentru euro digital, o fază de 24 de luni destinată „abordării problemelor cheie în ceea ce privește proiectarea și distribuția”.

„Dar rezultatul nu este încă clar și s-ar putea să nu fie pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat Hugo Coelho, fostul șef de cabinet al președintelui Eurogrupului Mario Centeno și partener la Forefront, pentru EURACTIV.

„Pentru moment, euro digitală rămâne flagrant prost definită”, a adăugat el, explicând că „s-ar putea să fie cazul ca prima versiune a euro digital să se simtă ca un fel de card preplătit și să facă puțin diferență în zilele noastre- viața de azi, dar s-ar putea schimba treptat.”

Euro digital ar fi în esență o versiune electronică a bancnotelor și monedelor euro, care vor fi stocate în siguranță direct pe un cont BCE, mai degrabă decât la o bancă comercială. Pentru BCE, este menit să devină o soluție de plată suplimentară și nu va viza înlocuirea numerarului.

Euro digital este de așteptat să fie mai sigur în comparație cu sistemul bancar din sectorul privat, deoarece există întotdeauna posibilitatea la distanță că băncile ar putea deveni insolvabile.

„În mintea colectivă, BCE este garanția supremă”, a declarat pentru EURACTIV cofondatorul Netinvestissement, Karl Toussaint du Wast.

Serviciul ar fi, de asemenea, gratuit, deoarece plățile vor fi efectuate printr-un card emis de BCE sau printr-un telefon inteligent.

„Au trecut nouă luni de când am publicat raportul nostru despre euro digital. În acel moment, am efectuat analize suplimentare, am căutat contribuții de la cetățeni și profesioniști și am efectuat câteva experimente, cu rezultate încurajatoare. Toate acestea ne-au determinat să decidem să ridicăm viteza și să începem proiectul euro digital ”, a declarat președintele BCE Christine Lagarde într-o declarație.

Dusmani diferiti

„Aceasta este o mișcare disperată și fără speranță”, a spus Toussaint du Wast. „BCE a pierdut jocul”, a adăugat el, cu „inovația și puterea de creștere a proiectelor dezvoltate pe blockchain, inclusiv crypto, cu 10 ani înainte”.

Cu toate acestea, BCE nu admite înfrângerea și dorește să păstreze controlul asupra suveranității valutare. Toussaint du Wast a spus că monedele stabile – criptomonedele care replică dolarul sau euro, de exemplu – sunt primul inamic al „e-euro”. În special, va veni după Diem-ul Facebook, cunoscut anterior sub numele de Balanță.

„Al doilea dușman” pentru oferta europeană de a deveni lider în dezvoltarea unei monede virtuale, susținute de stat, este yuanul digital, al cărui proces în China a atins tranzacții de 5,3 miliarde de dolari.

„E-euro” ar putea fi, de asemenea, răspunsul pentru „capacitatea de slăbire a BCE de a ține inflația sub control”, mai ales dacă o „criptomonedă [ar deveni] un substitut pentru euro”, a spus Coelho.

Rolul băncilor

Experții spun că, dacă euro digital are prea mult succes, riscă să submineze sistemul bancar prin erodarea depozitelor bancare. BCE a declarat că va încerca să limiteze acest fenomen prin limitarea sau descurajarea utilizării euro digital peste o anumită sumă.

„Eliminarea băncilor din sistem într-un mod semnificativ prin stimularea oamenilor să-și înlocuiască conturile bancare cu conturi în banca centrală s-ar confrunta cu o opoziție acerbă din partea multor guverne, ca să nu mai vorbim din industrie”, a spus Coelho.

„Euro digital va fi probabil conceput într-un mod care să protejeze rolul băncilor în atragerea de depozite și acordarea de credite companiilor europene”, a adăugat el.

Karl Toussaint du Wast a arătat mai puțin optimism: „Sistemul bancar tradițional este obligat să moară irevocabil pentru utilizatorii de masă. Banca așa cum ne-o imaginăm astăzi va dispărea în 10 ani.”

Confidențialitatea – principala preocupare

Confidențialitatea a fost, de asemenea, identificată în timpul consultării BCE ca fiind principala preocupare pentru viitorii utilizatori de e-euro, în timp ce criptomonedele sunt adesea acuzate că sunt utilizate pentru activități ilicite.

„Acesta va fi un act de echilibrare”, a explicat Coelho. „Unele tranzacții vor fi încheiate fără înregistrarea identității plătitorilor și a beneficiarilor. Dar acest lucru va fi limitat sau selectiv, astfel încât unele tranzacții ilegale să poată fi urmărite ”, a spus el.

Cu toate acestea, acesta nu va fi principalul avantaj competitiv al euro digital, potrivit lui Toussaint du Wast, care a spus că „protecția de date, indiferent dacă sunt supravegheate de un actor privat sau de BCE, este exact același. ”

Un avantaj găsit este impactul relativ favorabil climatului. Experimentele conduse de BCE au constatat, totuși, că o infrastructură digitală de bază în euro ar fi ecologică, în timp ce criptomonedele au fost puternic criticate pentru impactul lor asupra mediului.

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău