Experți: Cât ar putea costa 1 $ după Paște, în Republica Moldova

01 Mai 2021, 08:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Mai 2021, 08:42 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Până la mijlocul lunii mai, rata leului moldovenesc va „tinde” spre nivelul de 18 MDL : 1 dolar, aceasta a fost opinia dealerilor bancari.

„În pofida unei uşoare întăriri a monedei naţionale în ajunul sărbătorilor de Paşte, până la sfârşitul primelor zece zile ale lunii mai cursul lui se va apropia din nou de nivelul de 18 MDL : 1 dolar. Acum, leul devine „mai puternic” din motivul că nu există cumpărători de valută străină pe piaţă, ceea ce se remarcă în special pentru persoanele juridice”, a spus interlocutorul agenţiei Infotag.md.

Dealerii spun că într-o situaţie în care persoanele juridice nu cumpără pentru clienţii lor sume mari de valută străină, iar Banca Naţională nu intră pe piaţă cu achiziţii în valută, cursul de schimb al leului se consolidează uşor, dar îi lipseşte în mod clar puterea de a face acest lucru”, a spus dealerul unei bănci.

Potrivit acestuia, de îndată ce în cea de-a treia decadă băncile primesc cereri de la operatorii de pe piaţa gazelor şi a pieţei produselor petroliere pentru achiziţionarea valutei străine pentru efectuarea plăţilor pentru resursele energetice importate în Moldova, cursul de schimb al leului va începe să piardă teren, iar valoarea sa va fi aproape de reperul simbolic de 18 lei : 1 dolar.

La întrebarea dacă pe piaţa în ajunul Paştelui a fost adusă monedă în numerar de către persoanele fizice, dealerii au menţionat că în anul 2021 acest lucru nu a fost observat.

Unii dintre dealeri au spus că nu văd nicio premisă serioasă pentru ca moneda naţională să se întărească semnificativ.

„Întărirea care a fost observată pe piaţă în ultimele zile ale lunii aprilie, în primul rând, ar trebui să fie direct legată de faptul că cererea de monedă a scăzut înainte de sărbători şi, în această situaţie, autoritatea de reglementare nu recurge la cumpărarea monedei străine”, a remarcat un participant profesionist pe piaţă, presupunând că autoritatea de reglementare face acest lucru în mod deliberat pentru a consolida uşor leul.

Există factori pe piaţă care indică faptul că Banca Naţională este mulţumită de raportul actual al cursului de schimb dintre leu şi dolarul SUA şi euro. Aceasta înseamnă că banca nu va interveni, preferând ca cererea de monedă să fie satisfăcută de oferta sa.

Dosarul Infotag: Vineri, 30 aprilie, BNM a stabilit cursul oficial al leului în raport cu dolarul SUA şi euro de 17,7992 MDL : 1 USD şi de 21,5735 MDL : 1 euro, consolidând uşor rata monedei naţionale faţă de dolar şi slăbind-o faţă de euro.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ