Exporturile au scăzut cu 14,5% faţă de aceeşi perioadă a anului trecut, conform datelor oficiale, cea mai abruptă scădere de la începutul pandemiei în februarie 2020. Totodată, importurile au scăzut cu 12,4%.
Slăbiciunea activităţii de comerţ internaţional este un subiect cheie pentru decidenţii politici din Beijing, care trebuie să rezolve şi problemele legate de piaţa imobiliară, respectiv scăderea cererii.
Scăderea neaşteptat de severă a importurilor din iulie a demonstrat, de asemenea, o reducere semnificativă a consumului, la aproape un an de la eliminarea restricţiilor anti Covid.
„Datele despre importuri au fost destul de proaste”, a declarat Julian Evans-Pritchard, head of China economics la Capital Economics.
Guvernul preşedintelui Xi Jinping a stabilit un obiectiv prudent de creştere cu 5% în acest an, cea mai scăzută ţintă din ultimele decenii. În cel de-al doilea trimestru, economia a crescut cu 6,3% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când Shanghai şi alte oraşe mari au fost în lockdown, creşterea fiind doar de 0,8% în termeni trimestriali, scrie Ziarul Financiar.