Exporturile Republicii Moldova pe mare: cereale, animale vii, motorină și fier uzat

19 Aug. 2024, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2024, 11:05 // Actual //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, exportul mărfurilor pe cale navală a luat avânt în ultimele luni, atingând un volum remarcabil de 925,4 mii tone în primul semestru al anului 2024. Acest rezultat se apropie de cifra totală a întregului an 2022, când au fost exportate 992,2 mii tone de marfă, prin intermediul a 485 corăbii.

„Printre mărfurile transportate pe mare se numără cerealele, produsele din prelucrarea floarea-soarelui, DDGS (produse reziduale din fabricarea bioetanolului), animale vii, motorină și fier uzat. Cerealele reprezintă o proporție semnificativă a exporturilor, cu o pondere de 66-79% și o creștere notabilă în volum și ritm”, constată lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

În contrast, importurile pe cale navală sunt considerabil mai reduse. În perioada ianuarie-iunie 2024, porturile din Republica Moldova au primit 288 de corăbii, transportând 555 mii tone de marfă, incluzând materiale de construcție (gribură, nisip, pietriș), benzină, motorină, fertilizanți, cărbune, sare și zahăr.

„Analiza porturilor Giurgiulești și Ungheni evidențiază specializările distincte ale acestora. Portul Giurgiulești se concentrează pe cereale și produsele derivate (ulei, șrot, DDGS), primind 616,9 mii tone în primul semestru al anului 2024. Investițiile în acest port depășesc 63 milioane de dolari, contribuind la creșterea semnificativă a volumelor exportate. Portul Ungheni, în schimb, este specializat în cereale și zootehnie, primind 308,5 mii tone în aceeași perioadă. Deși investițiile în portul Ungheni sunt mai modeste, ritmul de creștere al volumului cerealelor transportate este în expansiune, cu 312 mii tone transportate în 2023, o creștere de 68,9% față de 2022, și 303,6 mii tone în primul semestru al anului 2024”, a precizat Rija.

Valorificarea potențialului naval al râului Prut și extinderea investițiilor în infrastructura portuară, în special în portul Ungheni și pe porțiunile Leova-Giurgiulești, sunt esențiale pentru evitarea congestiei portuare și stimularea creșterii volumului de marfă tranzitat. Aceste măsuri vor crea noi oportunități economice și vor contribui la dezvoltarea durabilă a sectorului de transport naval în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 09:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Sept. 2024, 09:57 // Actual //  bani.md

Membrii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova s-au adresat la Curtea de Apel, invocând narativele manipulatorii ale Mariei Zaharova, care susținea că în Rusia s-au înregistrat mai mulți moldoveni decât în Italia pentru alegeri, dar se deschid mai puține secții de votare.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse declara pe 17 septembrie că deși în Rusia s-au înscris pentru alegeri peste 8000 de moldoveni, Chișinău instituie acolo cinci secții de votare, în timp ce în Italia, unde în 2024 au fost aproximativ 2500 de înregistrări prealabile – 60.

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a explicat pentru „Teleradio-Moldova” că decizia a fost luată din două considerente. El s-a referit la tendința și dinamica participării la vot a cetățenilor Republicii Moldova în Federația Rusă, care este în descrește, dar și la riscurile de securitate în războiul cu Ucraina.

O zi mai târziu, pe 18 septembrie, socialiștii din Moldova au anunțat că vor cere instanței să oblige Comisia Electorală Centrală să revizuiască decizia și să mărească numărul secțiilor de votare din Federația Rusă.

„Numărul secțiilor de votare din afara țării se stabilește în funcție de mai mulți factori și nu se bazează doar pe datele înregistrării prealabile. Comisia Electorală Centrală examinează, în primul rând, participarea alegătorilor la secțiile de votare din străinătate la ultimele 3 scrutine. Complementar sunt analizate și datele oferite de către Ministerul Afacerilor Externe, Biroului Relații cu Diaspora, dar și cele furnizate de autoritățile locale, referitoare la numărul conaționalilor stabiliți în statul gazdă”, a precizat pentru Realitatea anunțul socialiștilor Rodica Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a CEC.

Precizăm că, peste hotarele Republicii Moldova urmează să fie deschise 234 de secții de votare la alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE, desfășurate concomitent pe 20 octombrie 2024.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău