Faceți cunoștință! Ele sunt speakerele „Tech Women Summit 2021”

10 Nov. 2021, 11:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Nov. 2021, 11:57 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

În data de 12 noiembrie 2021, va avea loc cea de-a doua ediție a „Tech Women Summit 2021”. Evenimentul aduce în fața publicului larg prezentări și discursuri cu subiecte inovatoare, oportunități pentru dezvoltarea unei cariere în IT, sesiuni de informare privind ultimele tendințe din domeniu, dar și istorii de succes ale profesionistelor care muncesc în industria IT. Speakerele evenimentului vor împărtăși experiențe și opinii care ar putea motiva odată în plus fetele și femeile interesate de domeniul tehnologiilor informațională să exploreze noi oportunități și să se dezvolte în această direcție. Invitatele speciale sunt profesioniste care activează în mediul privat, misiuni diplomatice, companii internaționale în domeniul financiar-bancar, dar și corporații. Evenimentul este organizat în cadrul proiectelor „Tekwill” și „Tech Women Moldova”, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suediei, UN Women, dar și a partenerilor privați.

Iată cine sunt speakerele „Tech Women Summit 2021”:

  • Mariana Dahan, PhD CEO of WIN Foundation, former World Bank official, member of UNDESA Expert Group. Și-a început cariera în industria telecomunicațiilor în 1998. După ce a lucrat pentru operatori de telefonie mobilă în țări dezvoltate și în curs de dezvoltare, a lansat cartea despre impactul noilor tehnologii asupra creșterii economice și a dezvoltării sociale. Deține doctoratul la ESCP Europe Business School și Paris II University of France. Înainte de a se alătura Grupului Băncii Mondiale, a fost cercetător la MIT Sloan School of Management din SUA.

  • Ana Chirița este directoare Proiecte Strategice în cadrul Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Are peste 10 ani de experiență în domeniul TIC și management, perioadă în care a muncit cu organizații internaționale, donatori și instituții guvernamentale. Inițiativele pe care le gestionează au scopul de a produce impact și de a fortifica încrederea în industria TIC din Moldova. Din 2010, dezvoltă și conduce cu succes proiecte și programe în valoare de peste 2 milioane USD/an, gestionând și implicând în același timp aproximativ 25 de profesioniști în domeniu.
  • Elena Mutruc este Customer Success Manager la Pentalog. Are o experiență de de lucru de 15 ani în industria IT. În cadrul companiei, este responsabilă de dezvoltarea și implementarea strategiei de creștere unitară, care vizează creșterea organică, creșterea veniturilor și anticiparea nevoilor clienților. În anii 2017-2018 a fost membru al Consiliului de Administrație al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC). Participă activ la întâlnirile și evenimentele organizate de către comunitatea femeilor în IT, susținând inițiativele și programele de dezvoltare dedicate fetelor și femeilor.
  • Elena Ivanova este Managing Director la Crunchyroll. Are o experiență vastă în domeniul resurselor umane și în cel al tehnologiilor informaționale. În cadrul companiei în care activează este responsabilă de comunicarea și menținerea relațiilor de încredere cu Consiliul De Administrare, partenerii de afaceri, autoritățile, de politicile de implementare și evoluție, dar și de alte activități. Este specializată în negocieri, consultanță în domeniul resurselor umane, recrutare și politici de HR. Este o profesionistă desăvârșită, deține o diplomă în economie la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
  • Elena Zamsa este Business Unit Manager la Cegeka. Este fondatoarea companiei DAS Solutions, specializată în Dezvoltare Software, care are peste 50 de angajați și combină știința software cu cunoștințele de optimizare și expertiza în arhitectura software. În rezultat, DAS Solutions livrează instrumente digitale care au scopul de a debloca alte oportunități de afaceri. Elena este și expert național al „ICT in Horizon2020”, cel mai mare program de cercetare și inovare al UE, având experiență în managementul proiectelor FP7 și H2020.
  • Cristina Doros este Vicepreședinte, Director Regional Asia Centrală și Azerbaidjan la Visa. Deține expertiză vastă în domenii precum: carduri și plăți, IT, Retail Banking, strategia și managementul produselor bancare, managementul mărcii și altele. Anterior, a fost Vicepreședinte al Departamentului Carduri, IT și Plăți de la maib, fiind responsabilă de gestionarea P&L, managementul produselor, probleme de securitate cu cardul, dar și sisteme internaționale de plăți.

  • Elena Rusu este Head of Project Delivery Management la Endava. În cadrul companiei gestionează proiecte grandioase, cu o echipă extinsă în Marea Britanie, Moldova și România. Este responsabilă de planificarea și supravegherea dezvoltării aplicațiilor, de la analiza sistemului până la testare și acceptare de către utilizatori. La fel, furnizează traininguri despre MS Project Plan, Prince2 Methodogy&Leadership, gestionând și analizele de afaceri pentru mai multe proiecte.

  • Larisa Tudos este Senior Business Analyst la Endava. Are o experiență de muncă de peste 18 ani în domeniul tehnologiilor informaționale, perioadă în care a avut o creștere incredibilă a carierei în cadrul companiei: de la inginer software, la analist principal de afaceri.

  • Ana-Maria Brânză este coordonatoare Programe de Mentorat pentru femei în domeniul tehnologiilor informaționale și manager de proiecte IT la Orange Systems. La fel, este Ambasador Tech Women în cadrul programului „Tech Women Moldova”, unde susține, implementează și sprijină inițiativele dedicate dezvoltării potențialului și abilităților IT în rândul fetelor și femeilor.
  • Cristina Andronic este fondatoarea BooGeek și Senior Software Developer and Team Lead at AROBS Software. La BooGeek, Cristina instruiește și antrenează persoanele interesate de domeniul IT să devină Dezvoltatori Software. La fel, este Ambasadoare Tech Women Moldova, inițiativă dedicată atragerii, susținerii și promovării femeilor în domeniul TIC.
  • Mihaela Iurașcu este fondatoarea proiectului TEKEDU. Are peste 10 ani de experiență în educație non-formală în domenii de abilitare a tinerilor, egalitate de gen și leadership prin inovație socială. Este pasionată de susținerea și abilitarea tinerelor, precum și de promovarea agendei de abilitare a fetelor și femeilor în domeniul tehnologiilor informaționale, încurajându-le să-și descopere și să-și dezvolte potențialul.

Pentru mai multe detalii, urmărește pagina de Facebook Tech Women Moldova și pagina de Facebook a evenimentului – „Tech Women Summit 2021”.

Despre Tech Women Moldova

„Tech Women Moldova” este o platformă lansată în anul 2018 cu sprijinul proiectului Tekwill, finanțat de USAID și Suedia. Inițiativa își propune să fortifice cunoștințele femeilor în tehnologie și să aducă profesioniste împreună, pentru a-și împărtăși cunoștințele, bunele practici, dar și pentru a motiva și alte fete și femei să urmeze o carieră în IT.

Începând cu 2 februarie 2021, „Tech Women Moldova” este o asociație publică, destinată atragerii, sprijinirii și promovării femeilor în domeniul TIC, pentru crearea condițiilor potrivite de participare a acestora în cea mai dinamică industrie a prezentului și viitorului.

În prezent, „Tech Women Moldova” are 16 membre active implicate în programe și evenimente dedicate fetelor și femeilor. Pentru anul 2021, asociația și-a propus să devină cea mai mare platformă pentru fete și femei din industria tech, cu accent pe evenimente, schimb de experiență și cunoștințe, programe de mentorat, conferințe motivaționale, cursuri educaționale, pentru a oferi mai multe oportunități în carieră, creștere profesională și afirmare în domeniul TIC.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău