Factură mai mică la gaze și căldură! Cine și cât va plăti la iarnă

22 Nov. 2023, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2023, 11:14 // Actual //  bani.md

Moldovenii vor beneficia de facturi mai mici, în perioada noiembrie – martie, la gaz și căldură în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică.

„În acest an au fost stabilite 7 categorii de vulnerabilitate energetică. Este vorba de cei non vulnerabili care utilizează 5% din veniturile disponibile pentru achitarea facturilor, primară care utilizează între 5-10% din venituri, scăzută 10-20% din venituri, medie 30-40% din venituri și cei care utilizează 40% din venituri pentru achitarea facturilor. Pentru ce care cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată se calculează în baza plafonului coșului minim de consum”, a explicat ministrul Muncii, Alexei Buzu.

Potrivit lui, în acest an, Guvernul va compensa în medie 33% din tariful la gaz, care va varia între 12 lei metru cub și 17 lei. Volumul de gaz compensat va fi de 180 metri cubi.

În ceea ce privește căldura centralizată, va fi compensat 58% din tarif, care va fi între 1450 de lei și 2900 de lei gigacaloria în funcție de vulnerabilitatea energetică.

Până în prezent pentru acordarea compensațiilor la căldură s-au înscris 610 mii de gospodării.

Anul trecut, peste 760 de mii de gospodarii din Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică si gaze naturale. Bugetul a fost de 3,7 miliarde de lei, iar o bună parte a sumei a fost acoperită din banii partenerilor externi. Pentru anul curent suma preconizată pentru compensații este de 2,7 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 10:23
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 10:23 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile din 20 de țări au încetat să mai accepte cardurile UnionPay emise de Gazprombank din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite. Retragerea numerarului prin aceste carduri nu mai este posibilă în Argentina, Ungaria, Vietnam, Grecia, Egipt, India, Indonezia, Kazahstan, Cambodgia, Qatar, Maroc, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Thailanda, Tunisia, Turcia, Uzbekistan, Africa de Sud, Coreea de Sud și Japonia, potrivit agenției TASS. În Uruguay, bancomatele rețin aceste carduri și solicită titularilor să se adreseze băncii emitente.

În plus, cele mai mari instituții financiare din China, o țară care a devenit un furnizor cheie de bunuri pentru Rusia de la începutul războiului din Ucraina, nu mai acceptă cardurile UnionPay ale Gazprombank. Problemele au fost raportate la Bank of China, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China și Agricultural Bank of China. La încercarea de a retrage numerar, bancomatele afișează un mesaj care indică imposibilitatea efectuării tranzacției.

Pe 21 noiembrie, Statele Unite au introdus sancțiuni împotriva Gazprombank și a șase dintre filialele sale externe. Deși a menținut accesul la sistemul SWIFT în pofida războiului din Ucraina, Gazprombank a fost principalul „hub” pentru plățile de gaz către Europa. Departamentul Trezoreriei SUA, prin Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), a justificat sancțiunile afirmând că Gazprombank joacă un rol activ în finanțarea războiului împotriva Ucrainei, inclusiv prin facilitarea achizițiilor de echipamente militare și plata soldaților.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!