FAO: Preţurile mondiale la alimente au coborât în iunie la minimul ultimilor doi ani

07 Iul. 2023, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Iul. 2023, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în iunie la cel mai redus nivel din ultimii peste doi ani, în urma declinului preţurilor la uleiuri vegetale, zahăr, cereale şi lactate, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În iunie, acest indice a scăzut la 112,3 puncte, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un nivel revizuit de 124 puncte. Valoarea din iunie este cea mai redusă înregistrată de indicele calculat de FAO după aprilie 2021 şi face ca indicele general să fie cu 23,4% sub maximul istoric atins în martie 2022, imediat după debutul invaziei ruseşti în Ucraina.

Potrivit agenţiei cu sediul la Roma, preţul cerealelor a înregistrat un declin de 2,1% în iunie, înregistrându-se scăderi şi la porumb, orz, sorg, grâu şi orez. De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 2,4% în iunie, comparativ cu luna precedentă, atingând cel mai redus nivel din noiembrie 2020, în urma declinului la uleiul de palmier şi uleiul de floarea soarelui, care a compensat creşterea preţului la uleiul de rapiţă şi de soia.

Şi preţul mondial al zahărului calculat de FAO a scăzut cu 3,2% în iunie, comparativ cu luna precedentă, fiind primul declin după patru luni de creştere consecutivă, în urma progreselor privind recolta din Brazilia şi a cererii reduse de importuri.

În cazul lactatelor, s-a înregistrat o scădere de 0,8% în iunie, comparativ cu luna precedentă, iar preţul cărnii nu s-a modificat.

Separat, FAO a dat vineri publicităţii un nou raport cu privire la cererea şi oferta de cereale. FAO prognozează că, în 2023, producţia mondială de cereale ar urma să fie 2,819 miliarde de tone, în creştere cu 1,1% comparativ cea din 2022.

Revizuirea în creştere este determinată de perspectivele mai bune privind producţia globală de grâu, care ar urma să ajungă la un nivel de 783,3 milioane de tone.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:30 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa bursieră din India este pe cale să ia locul Hong Kong-ului în topul celor mai mari burse din lume, într-o creştere despre care analiştii spun că atestă optimismul investitorilor cu privire la perspectivele economice ale celei mai populate ţări din lume.

Potrivit World Federation of Exchanges, o asociaţie comercială a pieţelor bursiere reglementate public, capitalizarea totală a pieţei companiilor indiene listate la bursă era de 3,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii octombrie, faţă de 3,9 miliarde de dolari pentru Hong Kong.

Preţul acţiunilor indiene a crescut în noiembrie ca urmare a câştigurilor solide şi a proiecţiilor optimiste de creştere, ceea ce a pus grupul său bursier pe cale să devină al şaptelea cel mai mare din lume, după New York Stock Exchange, Nasdaq, Shanghai, Euronext, Japonia şi Shenzhen.

Indicele Nifty 50 al marilor companii din India a crescut cu 8,1% în ultima lună, atingând maxime recorduri în această săptămână, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 6,7% în aceeaşi perioadă, pe măsură ce economia chineză se răceşte.

În ultimul deceniu, indicii bursieri ai Indiei şi Chinei „au evoluat destul de mult mână în mână”, ca parte a unei poveşti generale a pieţelor emergente, a declarat Abhiram Eleswarapu, şeful departamentului de acţiuni indiene la BNP Paribas din Hong Kong.

Aceştia au început să difere în ultimii trei ani, a spus Eleswarapu. „Indicii bursieri din China au fost, în general, în scădere … în timp ce cel din India a mers într-un singur sens, adică în sus”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău