Celula de criză de la Guvern informează că, în zilele de 12 și 13 ianuarie 2025, volumul de energie electrică necesar pentru consumul intern este asigurat integral, iar nu este necesară activarea contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Conform anunțului, consumul pe malul drept al Nistrului este acoperit din surse locale și externe, inclusiv centralele de termoficare, energia regenerabilă și importurile din România.
Pentru data de 12 ianuarie, distribuția surselor de energie a fost următoarea:
- Importuri de energie electrică din România – 50%
- SA „Termoelectrica” – 33,13%
- Energie regenerabilă – 10,57%
- SA „CET-Nord” – 5,06%
- Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,23%
Vârful de consum al energiei electrice a fost atins între orele 18:00 și 20:00, cu un consum maxim de 853 MW.
Furnizorul central de energie electrică, SA „Energocom”, a confirmat că și pentru ziua de 13 ianuarie 2025 consumul va fi complet acoperit. Prognoza pentru această zi preconizează o creștere a consumului cu 18% față de ziua precedentă.
În ceea ce privește sectorul energiei termice, toate sursele de generare pe malul drept al Nistrului sunt în funcțiune, iar presiunile în sistemul de gaze naturale sunt în limitele normale, fără riscuri semnificative.
Pe malul stâng al Nistrului, însă, centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu reușesc să producă suficientă energie electrică pentru a acoperi necesarul regiunii. Începând cu 10 ianuarie, sunt programate întreruperi zilnice de 5 ore, afectând și localitățile Copanca și Varnița. Guvernul a implementat deja măsuri pentru a sprijini locuitorii acestei regiuni afectate de lipsa de curent electric.