Redresarea economiei depinde de succesul campaniei de vaccinare. Perspectivele economice pentru Moldova potrivit BM

19 Mai 2021, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2021, 16:46 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Banca Mondială a prezentat perspectivele economice pentru Republica Moldova. Astfel, Potrivit Băncii Mondiale, riscurile interne sunt relaționate cu instabilitatea politică, slăbiciunea instituțională și constrângerile de ordin politic în implementarea reformelor sistemului judiciar și a celor structurale.

Economia fragilă și nivelele scăzute de productivitate sunt accentuate de intervenția statului în economie, de spațiul fiscal care se contractă, de intermedierea financiară scăzută și de provocările de guvernanță. Avansarea reformelor structurale pe termen lung, pe fundalul măsurilor de recuperare economică și al frământărilor politice, este de o importanță primordială.

Banca Mondială spune că redresarea economică va depinde în primul rând de finanțarea externă, în mod special de negocierea reușită a unui nou program al FMI. De asemenea, redresarea economiei va depinde și de succesul campaniei de vaccinare.

Potrivit Băncii Mondiale, pe viitor, Moldova va trebui să gestioneze inegalitatea de șanse și să accelereze crearea de locuri de muncă în sectorul privat. În sfârșit, așa cum a arătat episodul de secetă severă din anul 2020, economia este foarte vulnerabilă la episoadele de vreme extremă.

De asemenea, Banca Mondială preconizează  că datoria publică va crește constant, rămânând, totuși, relativ scăzută conform standardelor internaționale, din cauza că întreprinderile sunt într-o situație dificlă, iar gospodăriile suferă de condiții nefavorabile pe piața muncii.

 

 

Realitatea Live18 Iun. 2021, 18:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Iun. 2021, 18:40 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Conform datelor statistice publicate de Biroul Național de Statistică (BNS), produsul intern brut (PIB) a însumat 46,5 miliarde lei și a înregistrat o creștere reală de 1,8%. Relansarea activității investiționale, a consumului intern și a activității economice în sectorul real al economiei sunt factorii determinanți care au favorizat această creștere. Unul dintre sectoarele care a înregistrat o creștere economică de 6,5 % este cel IT.

Astfel, potrivit datelor prezentate de BNS, sectorul IT a înregistrat o creștere de 6,5 %.

Evoluție se datorează, în mare parte, relansării cererii pentru serviciile IT și serviciile informatice, politicilor favorabile dezvoltării sectorului, în special, regimului fiscal distinct în care operează rezidenții parcului virtual  „Moldova IT Park” etc.