Filme de propagandă la cinematografele din China. Vor fi difuzate de 2 ori pe săptămână

06 Apr. 2021, 14:43
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2021, 14:43 // Actual //  MD Bani

Cinematografele din China au primit dispoziții ca, începând de săptămâna aceasta, să proiecteze filme de propagandă de cel puțin două ori pe săptămână pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a Partidului Comunist, în luna iulie.

Potrivit unei notificări publicate pe site-ul Administrației Naționale a Cinematografiei, proiecțiile ar urma să creeze o ”atmosferă deosebită și caldă” cu prilejul aniversării, scrie AGERPRES.

Până la finalul anului, filmele care vorbesc despre ”dragostea pentru partid, dragostea pentru țară și dragostea pentru socialism” ar trebui proiectate la sălile din ”fiecare provincie, regiune și oraș”, a mai precizat administrația pentru film.

Peliculele ar trebui să aducă laude partidului, patriei, poporului și eroilor săi, se mai precizează pe pagina instituției.

Adminstrația a mai menționat că membrii de partid, funcționarii și ceilalți spectatori trebuie să se mobilizeze pentru a se asigura că proiecțiile beneficiază de un număr mare de spectatori. Instituția a făcut referire la publicitate, reduceri la prețurile biletelor și ”alte modalități” de a stimula prezența publicului.

Intenția proiectului este de a ”redescoperi clasicii” și de a ”păstra patriotismul și educația revoluționară tradițională”.

Primul sezon cuprinzând 12 pelicule, care vor fi proiectate luna aceasta, debutează cu ”Nan zheng bei zhan” (”Luptând la Nord și Sud”), din 1952, un film despre războiul împotriva Japoniei. Lista publicată de televiziunea națională mai include pelicula ”Hongse Niangzi Jun” (”Detașamentul roșu de femei”), din 1960.

Printre filmele recente care vor fi proiectate se numără drama de război ”Jingang Chuan” (”Sacrificiul”), din 2020, despre Războiul din Coreea, din 1953. China a participat cu trupe de ”voluntari” alături de Coreea de Nord împotriva trupelor SUA și ONU din Coreea de Sud.

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 16:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Apr. 2025, 16:44 // Actual //  bani.md

Elveția își reafirmă angajamentul de susținere a Republicii Moldova prin lansarea oficială a Programului de cooperare 2025–2028, cu un buget total de 104 milioane de franci elvețieni (echivalentul a circa 2,1 miliarde lei moldovenești). Noul program are o durată de patru ani și va menține un nivel al finanțării mai mult decât dublu față de perioada premergătoare războiului din Ucraina.

Evenimentul de lansare a avut loc pe 10 aprilie la Chișinău, reunind peste 200 de participanți – oficiali guvernamentali, reprezentanți ai autorităților locale, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare.

„Elveția va continua să coopereze cu Moldova pentru a promova dezvoltarea durabilă, prosperitatea și stabilitatea, într-un context regional complicat”, a declarat Didier Chassot, Director general adjunct al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Programul este structurat în jurul a trei domenii prioritare:

Guvernare și coeziune socială (30 milioane CHF): Sprijin pentru democrație, stat de drept, implicare civică și autorități locale eficiente.
Dezvoltare și reziliență economică (35,5 milioane CHF): Suport pentru IMM-uri, agricultori, integrarea refugiaților, formare profesională și emanciparea economică a femeilor.

Sănătate și servicii publice locale (36,5 milioane CHF): Acces îmbunătățit la sănătate, apă, servicii de salubrizare și reziliență a sistemului medical.

De asemenea, Programul include un fond de granturi mici de 2 milioane CHF, destinat inițiativelor culturale și proiectelor societății civile.

Elveția va continua să sprijine reformele interne ale Republicii Moldova, răspunzând totodată efectelor indirecte ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Accentul va fi pus pe incluziunea socială, schimbările climatice și consolidarea capacităților de reacție în fața crizelor.

Programul actual vine în continuarea eforturilor anterioare: între 2018–2024, Elveția a oferit peste 133 milioane CHF în sprijin pentru sănătate, dezvoltare locală, ocuparea forței de muncă și ajutor umanitar în contexte de criză (COVID-19, criza energetică, refugiați).