Lumea s-a obișnuit spună că țările scandinave sunt printre cele mai bune state de locuit. Publicarea Raportului Fericirii Mondiale din 2020 confirmă din nou această acest lucru.
Finlanda, care a condus clasamentul anul trecut, s-a clasat din nou pe primul loc, urmată de Danemarca și Elveția. În primele cinci sunt și Islanda și Olanda .
Raportul care evaluează fericirea statelor spune că țările care îmbunătățesc angajamentul civic reprezentativitatea guvernului sunt mai fericite. Populația fericită are o prezență mai mare la vot, în timp ce neîncrederea în clasa politică duc la reducerea încrederii sociale și a fericirii.
Conducerea națiunilor care au înregistrat cea mai puternică creștere a fericirii în acest an a fost Benin, care s-a bucurat de o perioadă de stabilitate. Guvernele dețin în mod clar cheia fericirii populației. Combaterea corupției, evitarea conflictelor civile și îmbunătățirea serviciilor publice de bază sunt esențiale pentru succes. Dar la fel de importantă este libertatea personală, încurajarea participării în cadrul societății civile. Banii ajută, desigur, dar singuri nu vă pot aduce fericirea, arată raportul.
Benin a cunoscut o creștere constantă a PIB-ului în ultimii ani, cu îmbunătățirea speranței de viață. Face parte dintr-o tendință pozitivă în Africa sub-sahariană condusă de națiunile mai stabile din punct de vedere politic. În schimb, necazurile societății Venezuelei și războiul civil din Siria au coincis cu scăderea vertiginoasă a nivelului de fericire.
În anul 2020, Republica Moldova s-a clasat pe locul 65 în topul statelor după nivelul de fericire. Țara noastră este devansată de Africa de Sud, Peru și Bosnia Herțegovina. În urma moldovenilor neferciți sunt locuitorii din Ecuador și Kârgâzstan..
Cele mai nefericite state sunt Rwanda, Zimbabwe și Afganistan care au ocupat locurile 147, 148 și 149.