Fiul unui director de la Gazprom, co-fondatorul Revolut, dă lovitura pe piața din Moldova

20 Iun. 2023, 12:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
20 Iun. 2023, 12:47 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Revolut aplicația conectată la Gazprom și dezvoltată de către un rus şi un ucrainean intră pe piața din Moldova

Revolut, super-aplicația financiară globală cu peste 30 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat că Revolut Lite, o versiune adaptată a aplicației principale, este disponibilă pentru clienții din Republica Moldova, dar și pentru cei din Armenia și Macao. Clienții din aceste piețe vor putea transfera către alți utilizatori Revolut sume de bani, mai rapid și mai ușor.

Clienții din cele trei noi piețe pot transfera acum bani în alte țări cum ar fi Chile, Azerbaidjan și Sri Lanka, dar și către utilizatori din alte țări în care Revolut este activ cu ofertele sale complete de produse – Regatul Unit, Spațiul Economic European (SEE), SUA, Japonia, Singapore, Australia, Brazilia și în curând India, Noua Zeelandă și Mexic.

Pe lângă trimiterea de bani prin funcționalitatea gratuită peer-to-peer, clienții noi vor putea, de asemenea, să folosească infrastructura globală de transfer de bani a Revolut, să primească bani de la conturi bancare sau carduri non-Revolut gratuit și să trimită bani către conturi și carduri non-Revolut în schimbul unei taxe de 1% și, respectiv, 3% (de la cel puțin 1 dolar american, echivalent în moneda locală). Orice taxă de transfer este afișată în aplicație înainte ca un client să accepte tranzacția, iar cursul de schimb oferit va fi unul competitiv pentru transferurile internaționale. Cu ocazia lansării, taxele de 1% și 3% pentru transferurile cu aplicația Revolut Lite către conturi și carduri bancare non-Revolut vor fi eliminate pentru clienții noi, până pe 31 iulie 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Revolut s-a lansat în 2015 în Marea Britanie cu servicii de transfer de bani şi schimb valutar, fiind iniţial reglementată de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie.

În vara anului 2021, startup-ul Revolut a strâns o finanţare de aproximativ 800 de milioane de dolari de la mai mulţi investitori – care evaluau compania la 33 de miliarde de dolari, ceea ce făcea din Revolut cel mai valoros fintech la acel moment, scria publicaţia Forbes.

Printre co-fondatori este miliardarul Nikolai Storonski, care este și director executiv al aplicației financiare. Acesta a renunțat la cetățenia rusă. De asemenea, tatăl său, care este directorul Gazprom Promgaz, institutul de cercetare al gigantului rus, este vizat de sancțiunile aplicate de autoritățile de la Kiev, în contextul războiului declanșat de armata rusă în Ucraina, la ordinul președintelui Vladimir Putin.

În iulie 2021, Nikolai Storonsky deţinea peste 20% din compania Revolut – care valorau circa 7,1 miliarde de dolari, în creştere de la aproximativ 1,1 miliarde de dolari în martie 2020. Compania înregistra un număr de aproximativ 2.200 de angajaţi în 2020.

Realitatea Live

30 Dec. 2024, 18:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Dec. 2024, 18:21 // Actual //  Ursu Victor

Polonia este dispusă să furnizeze energie electrică Ucrainei dacă premierul Slovaciei, Robert Fico, își va pune în aplicare amenințarea de a opri livrările către țara afectată de război. Potrivit unui oficial guvernamental polonez citat de Bloomberg, Varșovia intenționează să crească producția internă de energie electrică pentru a compensa orice dezechilibru care ar putea apărea în sistemul ucrainean în urma unei astfel de decizii.

Robert Fico a declarat recent că Slovacia va opri livrările de energie electrică către Ucraina începând cu 1 ianuarie, dacă Kievul va înceta tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său. Declarația a fost făcută într-un moment în care orașele ucrainene se confruntă zilnic cu pene de curent cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii critice. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Fico de complicitate cu Vladimir Putin și de încercarea de a deschide un „al doilea front energetic” împotriva Ucrainei, în interesul Rusiei. De asemenea, Zelenski a solicitat sprijin din partea autorităților europene. Ministerul slovac de externe a respins acuzațiile, numindu-le „absurde”, și a negat orice alianță cu Kremlinul.

În același timp, Ucraina a reamintit că achiziționează energie electrică din Slovacia, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari anual, și nu o primește gratuit.

Pe 22 decembrie, Robert Fico s-a deplasat la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre consecințele încetării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Contractul dintre Naftogaz și Gazprom expiră la 1 ianuarie. Deși Zelenski a declarat că nu va permite continuarea tranzitului care susține mașina de război a Kremlinului, el a subliniat că Ucraina este pregătită să transporte gaz din alte surse dacă va exista o cerere din partea Comisiei Europene. Oficialii europeni au menționat că statele UE au surse alternative de aprovizionare și că nivelul stocurilor de gaz este suficient.

În paralel, Kievul și Varșovia lucrează la crearea unui hub de gaze pentru Europa de Est. Ministerul Energiei din Ucraina a indicat că depozitele subterane de gaze ale Ucrainei și terminalele poloneze de GNL ar putea forma baza unei noi infrastructuri de livrare, care să înlocuiască rutele rusești.

În plus, Slovacia continuă să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, care traversează teritoriul ucrainean. Potrivit unei surse Bloomberg, Ucraina ar putea opri aceste livrări ca răspuns la o eventuală decizie a Slovaciei de a sista exporturile de energie electrică.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală