FOTO Ce planuri aveți în weekend! 7 locuri din Moldova pe care să le vizitezi cu familia

23 Mart. 2023, 14:54
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2023, 14:54 // Au Bani //  MD Bani

În weekend temperaturile vor fi generoase și este un motiv în plus pentru a petrece timpul în aer liber cu familia. În acest context am pregătit o listă de locuri pitorești din Moldova pe care să le vizitezi.

Conacul lui Manuc Bei

Conacul lui Manuc Bei este amplasat în orașul Hîncești, la doar 30 km de Chișinău, și include: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe și altele. Conacul are o istorie bogată și merită a fi descoperită.

În weekend, conacul este deschis pentru vizitatori în intervalul 09:00-16:00 și sunt organizate vizite simple care costă 80 de lei, pentru studenți și pensionari se oferă reducere, și vizite cu ghid care durează 1h 30 de minute și costă 100 de lei de persoană, cu reduceri pentru studenți și pensionari.

În apropiere de conac este și un lac unde puteți continua plimbarea.

Valea „o sută  de movile”

Suta de Movile este o arie protejată din apropierea Prutului, amplasată în raionul Rîșcani,  între satele Braniște și Avrămeni.
Din denumirea „O sută de movile“ putem trage concluzia că ele sunt 100, dar în realitate, potrivit unor estimări, numărul acestora este mult mai mare (peste 3500), fiecare având înălțimi diferite, 15-30 m.
Valea celor o sută de movile face parte din rezervația știintifică „Pădurea Domnească“ si din lista zonelor ocrotite.

Valea fermecată de la Criuleni

La doar 39 km de la Chișinău, între comunele Boșcana și Hrușova, se află Valea Fermecată. Aici e o pădure foarte pitorească de mesteacăn, unde găsești un izvor cu jet puternic și apă curată. Puteți face o drumeție de 4-5 km și să savurezi liniștea pe malul lacului.

Rezervația peisagistică Țigănești

Pădurea și lacul din preajma mănăstirii Țigănești vă vor oferi o liniște minunată. Ia-ți familia și savurați împreună liniștea și frumesețea naturii.

Iazul Domnesc din satul Viișoara, Glodeni

Peisaj pitoresc cu dealuri și căsuțe vechi, asta te așteaptă în satul Viișoara. Dacă ajungi aici vei avea posibilitatea să te conectezi cu natura.

Fisher Club Greblești

La Fisher Club poți savura mâncare gustoasă și plimbări în sânul naturii. În apropiere este suficient spațiu pentru plimbări, inclusiv un lac unde este permisul pescuitul.

Buncărul sovietic din satul Olișcani

Buncărele imense din pădurea satului Olişcani, raionul Şoldăneşti, se numără printre cele mai enigmatice construcţii de pe teritoriul Republicii Moldova.
Cele două cazemate, cu diametrul de 32 de metri şi peste 60 de metri adâncime, făceau parte dintr-un obiectiv militar secret sovietic.
Sistemul construcţiei atât de ingenios dă de bănuit că această unitate militară din inima pădurii de la Olișcani avea o destinaţie specială, mai degrabă un punct de comandă al Statului-Major

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ