FOTO Compania care a proiectat Aeroportul din Jeddah și Shanghai Media City a realizat proiectul de renovare UNIC

27 Mart. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Mart. 2024, 12:42 // Actual //  MD Bani

Ion Ștefăniță, ex-director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, expert în domeniul arhitecturii urbane, consideră că conceptul privind renovarea Centrului comercial UNIC, realizat de către renumita companie Chapman Taylor – lider mondial în domeniul proiectelor mixte de dezvoltare urbană vor face Chișinăul mai confortabil, mai agreabil pentru citadini și oaspeții capitalei.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, Ștefăniță spune că, Chapman Taylor este cunoscută pentru proiectele sale de planificare urbană în centrele istorice din diversele capitale, orașe din lume, pentru proiecte de regenerare urbană.

„În viață am un slogan după care mă conduc: „Comunicarea presupune progres”. Urmând acest principiu, am fost deschis mereu spre o comunicare constructivă cu toți, pe intern și pe extern. Prin urmare am căpătat o experiență anume, am dezvoltat proiecte de succes în activitatea profesională. O comunicare constructivă trebuie să fie și pe agenda transformărilor urbane a Chișinăului de mâine. În acest sens, mă bucur și apreciez noul proiect de colaborare inițiat de Centrul Comercial UNIC cu renumita companie Chapman Taylor – lider mondial în domeniul proiectelor mixte de dezvoltare urbană”, a spus el.

Expertul a precizat că, Chapman Taylor sunt cunoscuți la nivel internațional prin proiecte de succes, master-planuri și proiecte de design urban.

„Ei au peste 3000 de proiecte realizate în peste 100 de țări din lume și au fost apreciați cu peste 300 de premii la nivel internațional. Chapman Taylor își desfășoară activitatea în 15 birouri de proiectare în 15 locații din lume, având contractați angajați din 45 de țări ale lumii, cu un parcurs profesional de 60 de ani experiență. Printre exemplele de succes pot fi menționate așa proiecte ca: Zona Liverpool Waters (Marea Britanie), Media City Phase 2 în Manchester, la fel planurile urbanistice realizate pentru Xiongan New Area Urban în China, sau proiectul-concept realizat pentru construcția Aeroportului din Jeddah, Arabia Saudită, precum și Shanghai Media City etc.”, a precizat acesta.

Ion Ștefăniță a precizat că locuiește în Chișinău din 1998, l-a studiat în retrospectivă și-l face optimist pentru perspectivă, pentru Chișinăul secolului XXI.

„Salut această nouă colaborare inițiată de Centrul Comercial UNIC, iar obiectivele fixate vor face Chișinăul nostru mai confortabil, mai agreabil pentru citadini și oaspeții capitalei. Aceste transformări vor începe prin exemplul propriu, prin obiectivele pe care Centrul Comercial UNIC este motivat să le realizeze. În primul rând, este vorba de o zonă de agrement confortabilă. Apoi, ținând cont de faptul că în prezent tot ce ține de parcări în Chișinău este o problemă, este de menționat intenția Centrului comercial de a crește numărul locurilor de parcare, de la 240 existente în prezent la 609 planificate pentru o nouă parcare subterană, și aceasta fără a afecta scuarul adiacent, din fața UNIC. Iar toate astea vor arăta că sloganul de care se conduce administrația CC UNIC: „Totul pentru locuitorii și oaspeții capitalei. Totul pentru oameni” se respectă și se implementează”, a conchis expertul.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 10:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
16 Mai 2025, 10:27 // Bani și Afaceri //  bani.md

Ion Munteanu, actualul procuror general al Republicii Moldova a fost desemnat câștigătorul concursului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), se află în centrul unui scandal de proporții, care scoate la iveală acuzații grave privind complicitatea sa în mușamalizarea unor dosare penale legate de frauda bancară de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), cunoscută drept „furtul miliardului”.

Potrivit unei investigații publicate de BANI.MD, Munteanu a avut un rol-cheie în protejarea unei rețele criminale care a devalizat BEM prin utilizarea unor companii-fantomă controlate cu acte falsificate, inclusiv prin intermediul unui „boschetar” decedat în 2014 — Alexei Crăciun. Acesta a fost folosit fictiv ca administrator al companiilor Alexus Plus și Proacvacom, care au contractat credite în valoare totală de 2,9 milioane de euro de la BEM. Aceste împrumuturi nu au fost rambursate nici până astăzi.

Documentele arată că, în dosarul civil falsificat nr. 2-16139/2013, judecătoarea Nelea Budei a emis o hotărâre care i-a atribuit lui Crăciun proprietatea asupra firmelor respective, în baza unor acte fictive. Acțiunile s-au desfășurat cu implicarea registratorului de stat Ala Dragomir și a mai multor membri ai unei rețele criminale organizate, printre care Eduard Tverdohleb, Ion Lambantu, Iurie Drozd, Alexei Gorincioi și Ilona Macari.

Deși încă din 2013–2015 existau dovezi clare privind frauda și identitatea adevăraților beneficiari, Ion Munteanu, în calitate de procuror de caz, nu a pornit urmărirea penală împotriva grupului, fapt ce a permis continuarea activității infracționale. Omul de afaceri Alexei Damaschin, parte prejudiciată în dosar, susține că prejudiciul total ajunge la peste 100 de milioane de lei.

Mai mult, potrivit procurorului Tatiana Nadulișneac, faptele rețelei formate din Tverdohleb, Lambantu și alții constituie escrocherie în proporții deosebit de mari, iar tergiversarea urmăririi penale ar fi împiedicat investigarea unui posibil omor premeditat — cel al lui Crăciun, folosit post-mortem în schemele frauduloase.

Ancheta scoate la iveală și legături cu compania Kelway Trading Limited din România, despre care se afirmă că transfera 10% din creditele neperformante către conturile unor înalți procurori, inclusiv foștii șefi Eduard Mașnic și Eduard Harunjen. Aceasta este suspectată că ar fi servit drept paravan pentru „plăți de loialitate” către procurori și deputați.

În noiembrie 2024, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a fost sesizat de Damaschin cu privire la presupusa inacțiune a lui Ion Munteanu, însă plângerea a fost respinsă, după un vot controversat: 4 membri au susținut-o, 6 s-au opus. Ulterior, în martie 2025, Curtea Supremă de Justiție a admis demararea procedurii de contencios administrativ pentru anularea deciziei CSP.

În ciuda acestui fundal grav, Ion Munteanu a câștigat recent concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea unui loc la Curtea Supremă de Justiție, acumulând cel mai mare punctaj — 76,5.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO