(FOTO) Familiile a cinci eroi decedați în Războiul de la Nistru, primite în vizită de președinta țării

02 Mart. 2021, 18:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 18:09 // Bani și Afaceri //  Realitatea.md

Președinta țării, Maia Sandu, s-a întâlnit astăzi cu familiile a cinci eroi căzuți pe câmpul de luptă în timpului Războiului de la Nistru, în contextul marcării astăzi a 29 de ani de la conflictul armat.

Este vorba de familia lui Alexandru Ticot, care a decedat în luptele pentru Tighina la doar 22 de ani. Fiica lui avea atunci o lună.

Gheorghe Cașu, fiul doctorului habilitat, matematicianului Alexei Cașu, a decedat la 21 de ani la Dubăsari.

Sergiu Kulațkii a decedat la 23 de ani la Tighina.

Filip Lupașcu a decedat la 32 de ani pe platoul de la Coșnița, lăsând orfani doi băieți.

Anatolii Popovici, judecător, a decedat la 30 de ani la Tighina – au rămas orfani doi copii.

„Azi am fost onorați să primim la Președinție familiile a cinci eroi căzuți în luptele din 1992.  Am discutat cu familiile lor despre pierdere, suferință și recunoștință. A fost o discuție răvășitoare, care m-a convins, o dată în plus, că trebuie să facem mai mult pentru a înveșnici memoria celor căzuți și pentru a le face mai bună viața urmașilor lor, a rudelor apropiate. Azi am pomenit cei cinci eroi, am aflat multe despre ce fel de oameni au fost, despre golul lăsat în familiile lor. Nici lacrimile și nici cuvintele nu pot alina durerea acestor familii. Și ca ele sunt sute de familii din Moldova. Inclusiv familii care au pierdut tați, soți și fii după război, în urma rănilor primite. Ca societate avem misiunea să le cunoaștem istoriile. Să le fim alături”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Amintim că, astăzi, în întreaga țară au fost comemorații eroii decedați în Războiul de la Nistru. De asemenea, în școlile din țară au fost organizate lecții patriotice online, unde veteranii conflictului armat le-au povestit copiilor despre războiul moldo-rus de la Nistru.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 14:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 14:06 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministerul Economiei a aprobat primul ajutor de stat destinat industriei alimentare, în valoare de 30 de milioane de lei, pentru compania Imcomvil Grup. Firma are legături comerciale directe cu gigantul rus SolPro – parte a imperiului „Rusagro”, deținut de oligarhul Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent pentru fraudă și corupție la nivel înalt.

Imcomvil Grup, companie moldovenească specializată în producția de snacksuri și distribuția de produse alimentare, va deveni primul beneficiar al ajutorului de stat pentru investiții în industrie. Potrivit autorităților, compania va primi aproape 30 de milioane de lei, sub formă de granturi și facilități fiscale.

Concret, 7,5 milioane de lei vor fi acordate ca grant nerambursabil, iar 22,7 milioane de lei reprezintă scutiri de 50% din impozitul pe venit, în cadrul mecanismului guvernamental de susținere a investițiilor în industrie.

Imcomvil Grup va investi din surse proprii circa 60 de milioane de lei, care vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii, optimizarea proceselor operaționale și instalarea de echipamente moderne. Planul investițional prevede crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă.

Compania este deținută de soții Viaceslav și Lilia Curchi, și furnizează produse alimentare pentru sectorul HoReCa, fiind distribuitor oficial al unor branduri internaționale precum Heinz, Corny, dar și al companiei ruse SolPro, cunoscută pentru marca „Московский провансаль”.

SolPro face parte din grupul Rusagro, controlat de oligarhul rus Vadim Moșkovici, aflat sub sancțiuni internaționale și arestat recent în Rusia pentru fraudă și abuz de putere. Acesta este cunoscut drept „regele maionezei” în mediul de afaceri rusesc.

Programul de ajutor de stat vizează susținerea investițiilor în industrii strategice precum electronica, industria chimică, farmaceutică, auto, textilă, a materialelor de construcție și industria alimentară.

Mecanismul de sprijin presupune returnarea a până la 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de grant și 75% prin reducerea cu 50% a impozitului pe venit.

Bugetul total alocat pentru anul 2025 este limitat la aproximativ 200 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor va fi redus, iar selecția este competitivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ