Va putea statul achita pensiile și salariile până la învestirea unui nou guvern după anticipate?

18 Feb. 2021, 05:50
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
18 Feb. 2021, 05:50 // Oameni şi Idei //  bani.md

În pofida unor venituri mai mici decât cele prognozate în buget, „situația este gestionabilă”, iar cetățenii n-ar trebui să-și facă prea mari griji privind asigurarea plăților pensiilor și salariilor „până la instalarea unui nou guvern după anticipate”. Asigurările vin din partea vicepreședintei Partidului Acțiune și Solidaritate Natalia Gavrilița, candidatul redesemnat de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru, în condițiile în care atât formațiunea, cât și șeful statului pledează pentru alegeri anticipate, iar unele voci își exprimă îngrijorarea privind capacitatea guvernului actual în exercițiu de a gestiona situația.

Potrivit Nataliei Gavrilița, Moldova a intrat în această criză cu „un pic de rezerve”, datorate reformelor care au fost făcute în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional după „furtul miliardului”, fapt ce a dus la „o situație bună în sistemul bancar – sistemul bancar are lichidități suficiente pentru a credita statul” și „mai puțin finanțează, din păcate, sectorul real”, afirmă Gavrilița. La fel, anul trecut Moldova a primit de la FMI aproape 300 de milioane de dolari care au intrat pe conturi pentru a diminua efectele crizei, iar pe contul Ministerului Finanțelor există anumite rezerve.

„Foarte mult depinde de ce se va întâmpla în această primăvară. Să vedem care vor fi situațiile financiare, cum vor evolua aceste venituri prognozate la sfârșitul lunii martie când, de obicei, companiile își plătesc impozitele anuale. Este foarte important să urmărim evoluțiile în economia reală. Dacă nu există suficientă deschidere sau dialog cu oamenii de afaceri, s-ar putea să existe o descreștere care se va reflecta și asupra veniturilor”, a mai spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

În orice caz, a afirmat ea, „deocamdată situația este gestionabilă” și „există suficiente resurse și suficiente rezerve pentru a acoperi plățile care au fost puse în buget”„Putem discuta dacă aceasta este cea mai bună utilizare sau nu, dar pentru bugetul anului 2021 există resurse și există resurse până a fi rezolvată problema cu anticipatele. De aceea, oamenii nu ar trebui să-și facă griji de capacitatea statului de a plăti pensii și salarii în următoarele luni. Există anumite riscuri, dar ar trebui să existe anumite fonduri în situația în care rămânem cu aceeași situație economică, nu se agravează situația pandemică etc., dar în situația actuală, există suficiente resurse până la instalarea unui nou guvern după alegeri anticipate”, a dat asigurări candidatul desemnat repetat la funcția de premier.

Situația însă ar putea lua o altă întorsătură dacă „prelungim această agonie” și vor continua să fie adoptate decizii care „nu sunt în interesul oamenilor, nu vin cu un pachet comprehensiv și mare pentru susținerea economiei” și dacă „nu primim banii din exterior”„De aceea, dacă noi împingem această agonie atunci la sfârșitul anului sau poate chiar mai devreme s-ar putea să ne trezim în această situație”, a avertizat în cazul dat Gavrilița.

Cât ține de resursele necesare pentru organizarea alegerilor anticipate, potrivit ei, acestea ar putea fi organizate din fondul de rezervă al Guvernului. Dar „trebuie să vedem și decizia Curții Constituționale referitor la competențele Guvernului (n.r. în exercițiu)”, pentru că „ar putea să existe opțiuni dictate de deciziile Curții”„Trebuie să ajungem la această situație și sunt sigură că pentru exprimarea voinței cetățenilor se vor găsi bani”, a conchis ea, adăugând că alegerile anticipate ar fi o situație excepțională, deci ar putea fi folosit fondul de rezervă în acest sens.

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 11:56 // Actual //  Lupu Eduard

Bill Gates a publicat un eseu despre începutul erei inteligenței artificiale. Miliardarul consideră dezvoltarea Inteligenței artificiale una dintre cele două revoluții majore pe care le-a văzut în viața sa. Prima a fost cu interfețe grafice (care au devenit baza sistemelor de operare moderne). Iar al doilea se întâmplă acum cu AI. Iată un rezumat al gândurilor principale ale lui Gates:

– IA va crește productivitatea. Cu cât puterea de calcul este mai ieftină, cu atât AI va deveni mai populară. În același timp, interogările în limbaj natural vor înlocui căutarea clasică pe Internet – nu mai trebuie să introduceți cuvinte cheie care sunt înțelese doar de algoritmi.

– GPT va deveni un asistent cu drepturi depline: scrieți o scrisoare, aflați și amintiți-vă de apelurile programate sau preluați sarcini de rutină. Corporațiile vor avea propriii lor consultanți AI – își vor elibera timp pentru sarcini cu adevărat importante și viața personală.

– IA  va ajuta în asistența medicală. Aparatele vor putea să facă acte, să facă programări și să proceseze cantități mari de date. În plus, rețeaua neuronală va face față stabilirii dozelor medicamentoase. Locuitorii din regiuni vor primi consultații primare, iar specialiștii din orașele mici vor avea mai multe oportunități de examinare.

IA va transforma educația. În următorii zece ani, AI va ajuta studenții să se adapteze: algoritmii vor putea evalua nivelul de cunoștințe și vor oferi materiale relevante pentru învățare. În plus, nu este dificil pentru o mașină să creeze programe pentru a crește motivația. Gates scrie că interacțiunea cu o mașină nu va înlocui sinergia dintre profesor și elev, ci va îmbunătăți foarte mult procesul.

– IA va învăța să depășească dificultățile actuale. Acum există o problemă cu faptul că utilizatorii primesc liste de la hoteluri inexistente sau nume de articole care nu există în natură. Acest lucru se datorează faptului că mașina nu înțelege contextul, dar în curând problema va fi un lucru din trecut. Și într-o zi omenirea va vedea o inteligență artificială superinteligentă comparabilă cu creierul uman – fără limitările memoriei și ale vitezei de procesare a semnalului. Dar acest lucru, potrivit lui Gates, nu se va întâmpla curând.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău