(FOTO) Impresionanta colecție de mașini a fotbalistului Cristiano Ronaldo. Valorează peste 17 milioane de lire sterline

11 Iun. 2021, 06:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Iun. 2021, 06:40 // Au Bani //  MD Bani

Cristiano Ronaldo nu a lăsat pandemia de coronavirus să-i atenueze dragostea față de mașini. Superstarul de la Juventus, care ar fi spulberat 8,5 milioane de lire sterline pe o ediție limitată Bugatti Centodieci – din care s-au făcut doar zece, a adăugat un alt plus la colecția sa incredibilă de mașini.

Se crede că Ronaldo este unul dintre cei 10 oameni destul de norocoși pentru a cumpăra incredibilul Bugatti Centodieci, care costă 8,5 milioane de lire sterline.

Ronaldo, de cinci ori câștigător al Balonului de Aur, are un Bugatti Chiron și un Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse ca parte a imensului său tezaur.

Superstarul portughez are supercar-uri precum Ferraris, Lamborghinis și Rolls Royces, recunoscând lui Piers Morgan într-un interviu că îi place să aibă două din toate.

De asemenea, Criastiano Ronaldo a cumpărat un MERCEDES G-WAGON BRABUS pentru iubita sa pe care a plătit 600.000 de lire sterline.

BUGATTI CHIRON – 2,15 milioane de lire sterline

În 2017, nevoia de viteză a lui Ronaldo l-a făcut  să-și cumpere un Bugatti Chiron argintiu.

Mașina poate atinge viteză de 260 mph.

BUGATTI VEYRON – 1,7 milioane de lire sterline

Au fost construite doar 450 Veyron 16.4 Grand Sports, așa că, desigur, Ronaldo și-a dorit o felie din acea plăcintă de raritate.

Mașina l-a costat 1,7 milioane de lire sterline și va crește în valoare odată cu trecerea anilor. În ceea ce privește performanța, face 0-62 mph în 2,6 secunde și are o piele exterioară realizată complet din fibră de carbon.

LAMBORGHINI AVENTADOR – 260.040 de lire sterline

Fabricat în 2011, este cel mai celebru model al designerului auto italian – și deținut de fotbaliști din întreaga lume, fără să se sperie de prețul extraordinar. Ronaldo și-a sărbătorit achiziția pe Instagram în 2016.

Ronaldo are două mașini Lamborghini AVENTADOR, doar că culoarea lor diferă.

ROLLS ROYCE CULLINAN – de la 330.000 de lire sterline

Anul trecut, Ronaldo a adăugat un Cullinan la colecția sa, deținând anterior un Rolls Royce Phantom în valoare de aproximativ 363.000 de lire sterline. Arătându-și loialitatea față de noii săi angajatori, CR7 a personalizat chiar interiorul cu piele alb-negru. Având o lungime de cinci metri, Cullinan are un motor V12 și o putere de 571 cai. Este singurul SUV pe care Rolls Royce l-a produs vreodată.

 

CHEVROLET CAMARO – 35.000 de lire sterline

Acest model are un motor mai econom decât altele din garajul său, Camaro are un motor V8 de 6,2 litri care oferă 453 cai putere.

Este mai ieftin decât orice alt lucru pe care îl deține și a fost cumpărat în 2016 ca mașină de familie.

FERRARI F12 TDF – 350.000 de lire sterline

În 2017, Ronaldo a cumpărat un F12 TDF – un alt obiect de colecție cu doar 799 fabricate în lume.

Este cu siguranță unul dintre favoritele pe care le deține, are o viteză maximă de 211 mph și capabil să facă 0-62 în 2,9 secunde.

De asemenea Ronaldo are și un Ferari alb.

RANGE ROVER SPORT – 100.000 de lire sterline

Un element de bază pentru fiecare garaj al fotbaliștilor, Range Rover Sport este SUV-ul suprem pentru cei bogați și faimoși. Modelul pe care îl conduce Ronaldo este, desigur, ediția specială, SVR.

MERCEDES AMG GLE 63 – 127.000 de lire sterline

În 2016, Ronaldo și-a cumpărat un AMG GLE 63, a fost un cadou pentru el însuși de Crăciun.  SUV-ul are un motor de 612 cai și poate atinge o viteză maximă de 155 mph.

MCLAREN SENNA – 1 MILION de lire sterline

Alimentat de un motor V8 dublu-turbo încărcat, care produce 800 de cai putere, poate atinge 0-62 mph în doar 2,8 secunde.

Mika Hakkinen este o altă vedetă sportivă care deține una dintre aceste frumuseți.

BENTLEY CONTINENTAL GT, de la 151.000 de lire sterline

Se crede că Ronaldo a început să colecționeze mașini din jurul anului 2009, când era un star al Manchester United. În acele zile timpurii, el a avut o înclinație pentru Bentley Continental GT și a adunat mai multe în timpul petrecut la Old Trafford. Cel al lui Ronaldo a fost modelul GT Speed, care a fost în mod firesc cea mai scumpă versiune vreodată. Interiorul era luxuriant, umplut cu piele de magnolie. Și pentru că era un decapotabil, Ronaldo era adesea spionat cu acoperișul în jos – chiar și în Manchester ploios.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!