FOTO La Isacova a fost inaugurată o mini-fermă de iepuri și găini ouătoare pentru copiii cu boli amenințătoare de viață

27 Dec. 2022, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2022, 09:00 // Actual //  Lupu Eduard

Copiii cu boli amenințătoare de viață vor avea parte de carne și ouă proaspete direct în curtea Centrului de îngrijiri paleative „Casa Angelus” din satul Isacova, raionul Orhei. Pentru a asigura aceste necesități, a fost inaugurată, la 14 decembrie curent, o mini-fermă de pui și iepuri.

Am primit un grant de 35.000 de euro pe care l-am implementat. Această afacere socială ne permite să câștigăm niște bani suplimentari pe care să-i direcționăm către activitățile fundației. Îngrijirile paleative pentru pacienții cu boli incurabile progresive avansate și copiii cu boli amenințătoare de viață pe care noi le asigurăm sunt gratuite, dar ele costă”, a declarat Valerian Isac, administratorul „Angelus Agro” SRL.

Sperăm că la anul viitor deja afacerea vă căpăta o dezvoltare conform planurilor pe care ni le-am pus inițial în față”, a adăugat el.

Această idee a venit atunci când în 2017 am deschis „Casa Angelus”, care este primul și unicul Centru de îngrijiri paleative, sau unicul hospice pentru copiii din Republica Moldova”, a precizat Valerian Isac, care este și președintele Fundației „Hospice Angelus Moldova”.

Potrivit managerei Centrului de îngrijiri paleative pediatrice „Casa Angelus”, în prezent în instituție se află 15 copii, ceea ce reprezintă rata maximă de ocupare.

Acest Centru este foarte important pentru copiii din întreaga republică Copiii beneficiază de servicii calitative, de o îngrijire mai deosebită și totodată de produsele pe care le avem în sere și o alimentație destul de echilibrată”, a explicat Rodica Costin.

O parte din locuitorii satului Isacova o să aibă un loc de muncă bine plătit aici, acasă, la noi, în localitate”, a precizat primarul de Isacova.

Potrivit lui Stanislav Cvasnîi, Fundația „Hospice Angelus” și „Angelus Agro” SRL au mai multe proiecte sociale binevenite: „Sperăm să avem o conlucrare și mai productivă în viitor. Primăria Isacova este alături și ne străduim să mergem într-un pas spre realizarea tuturor planurilor”.

Avem 20 sau 25 de persoane angajate din sat. Acești oameni sunt asigurați cu salarii lunare, primite la timp, oficiale, cu toate impozitele necesare plătite la stat”, a evidențiat Valerian Isac.

Asistență financiară din partea Uniunii Europene și a Suediei

În primul proiect „Angelus Agro” a dat dovadă de rezultate foarte frumoase prin vânzarea legumelor din serele create cu asistența financiară a Uniunii Europene și a Suediei, iar această activitate este cea de-a doua fază a unui alt proiect. Sunt deja procurați 5 iepuri și 100 de găini ouătoare, iar ouăle acestora se vor comercializa în curând pe piața din Republica Moldova”, a spus Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

Vedem perseverența cu care ei lucrează și suntem foarte bucuroși că afacerea lor socială crește și deja avem încă un exemplu bun de activitate printre membrii platformei. Recentau fost premiațiîn cadrul Galei Antreprenoriatului Social, și eu cred că este foarte meritat”, a punctat Aina Idrisova, președinta Platformei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău