FOTO La Isacova a fost inaugurată o mini-fermă de iepuri și găini ouătoare pentru copiii cu boli amenințătoare de viață

27 Dec. 2022, 09:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2022, 09:00 // Actual //  Lupu Eduard

Copiii cu boli amenințătoare de viață vor avea parte de carne și ouă proaspete direct în curtea Centrului de îngrijiri paleative „Casa Angelus” din satul Isacova, raionul Orhei. Pentru a asigura aceste necesități, a fost inaugurată, la 14 decembrie curent, o mini-fermă de pui și iepuri.

Am primit un grant de 35.000 de euro pe care l-am implementat. Această afacere socială ne permite să câștigăm niște bani suplimentari pe care să-i direcționăm către activitățile fundației. Îngrijirile paleative pentru pacienții cu boli incurabile progresive avansate și copiii cu boli amenințătoare de viață pe care noi le asigurăm sunt gratuite, dar ele costă”, a declarat Valerian Isac, administratorul „Angelus Agro” SRL.

Sperăm că la anul viitor deja afacerea vă căpăta o dezvoltare conform planurilor pe care ni le-am pus inițial în față”, a adăugat el.

Această idee a venit atunci când în 2017 am deschis „Casa Angelus”, care este primul și unicul Centru de îngrijiri paleative, sau unicul hospice pentru copiii din Republica Moldova”, a precizat Valerian Isac, care este și președintele Fundației „Hospice Angelus Moldova”.

Potrivit managerei Centrului de îngrijiri paleative pediatrice „Casa Angelus”, în prezent în instituție se află 15 copii, ceea ce reprezintă rata maximă de ocupare.

Acest Centru este foarte important pentru copiii din întreaga republică Copiii beneficiază de servicii calitative, de o îngrijire mai deosebită și totodată de produsele pe care le avem în sere și o alimentație destul de echilibrată”, a explicat Rodica Costin.

O parte din locuitorii satului Isacova o să aibă un loc de muncă bine plătit aici, acasă, la noi, în localitate”, a precizat primarul de Isacova.

Potrivit lui Stanislav Cvasnîi, Fundația „Hospice Angelus” și „Angelus Agro” SRL au mai multe proiecte sociale binevenite: „Sperăm să avem o conlucrare și mai productivă în viitor. Primăria Isacova este alături și ne străduim să mergem într-un pas spre realizarea tuturor planurilor”.

Avem 20 sau 25 de persoane angajate din sat. Acești oameni sunt asigurați cu salarii lunare, primite la timp, oficiale, cu toate impozitele necesare plătite la stat”, a evidențiat Valerian Isac.

Asistență financiară din partea Uniunii Europene și a Suediei

În primul proiect „Angelus Agro” a dat dovadă de rezultate foarte frumoase prin vânzarea legumelor din serele create cu asistența financiară a Uniunii Europene și a Suediei, iar această activitate este cea de-a doua fază a unui alt proiect. Sunt deja procurați 5 iepuri și 100 de găini ouătoare, iar ouăle acestora se vor comercializa în curând pe piața din Republica Moldova”, a spus Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

Vedem perseverența cu care ei lucrează și suntem foarte bucuroși că afacerea lor socială crește și deja avem încă un exemplu bun de activitate printre membrii platformei. Recentau fost premiațiîn cadrul Galei Antreprenoriatului Social, și eu cred că este foarte meritat”, a punctat Aina Idrisova, președinta Platformei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău