(FOTO) Mai multe camioane așteaptă controalele vamale: 840 de vehicule au trecut pe la Leuşeni timp de 24 de ore

06 Iul. 2022, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2022, 17:41 // Actual //  MD Bani

Mai multe camioane aşteaptă controalele la hotarele ţării. Conform informaţiilor Serviciului Vamal de miercuri dimineaţa, timp de 24 de ore, doar la Leuşeni au trecut peste 800 de vehicule.

Poliţia de Frontieră de peste Prut informează că sunt aglomerate punctele de trecere de la Leuşeni şi Giurgiuleşti. Timpul de așteptare la ieșirea din România, doar pentru controlul actelor, ajunge chiar și la 240 de minute.

Precizăm că la Sculeni au loc lucrări de modernizare şi renovare. Aşadar, șoferii de TIR sunt îndemnaţi să opteze pentru alte puncte de control atunci când traversează frontiera.

În același timp, Serviciul Vamal a precizat pentru Realitatea că, din cauza caniculei și restricțiilor de trafic, la vamă se formează rânduri în orele matinale. Conform responsabililor, pe parcursul zile fluxul de camioane este diminuat.

Problema transportorilor care petrec ore în șir la vamă există de mai mult timp, însă după începutul războiului din Ucraina aceștia au ajuns să aștepte chiar și cinci zile. Realitatea a relatat despre situație de mai multe ori, iar ulterior presa română a vizitat punctele de control și a vorbit cu responsabilii și conducătorii vehiculelor. Oficialii de la București punctau că nu pot să își îmbunătățească infrastructura peste noapte.

Transportatorii au transmis o scrisoare conducerii țării și cereau soluții comune de la Chișinău și București. Vămuirea comună părea să rezolve probleme după ce Natalia Gavrilița și Nicolae Ciucă au convenit să introducă vămuirea comună.

Realitatea Live

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 3 aprilie 2025
03 Apr. 2025, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:53 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri o nouă ofensivă tarifară globală, în care a inclus 183 de state și teritorii – printre care și… Insula Heard și Insulele McDonald, situate la peste 1.700 km de Antarctica și populate exclusiv de pinguini, foci și păsări marine. Populație umană: zero. Exporturi către SUA: tot zero.

Măsura face parte dintr-o strategie autointitulată „protecționism reciproc”, prin care SUA impune tarife de până la 50% statelor și regiunilor cu care are un deficit comercial.

Insulele Heard și McDonald, teritorii izolate ce aparțin Australiei, au fost incluse pe listă fără să aibă vreo activitate economică internațională. Alături de ele, și Diego Garcia, un atol din Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, a fost vizat de un tarif „general” de 10% – deși acolo nu trăiesc civili, ci doar personal militar, în proporție covârșitoare american.

„Trump a reușit performanța să taxeze teritorii care nu exportă nimic și unde singurii rezidenți sunt foci, pinguini și soldați americani. Asta da reciprocitate!”, a comentat ironic un analist internațional pe platforma X.

În lista de ținte comerciale se regăsesc însă și parteneri economici majori:

China – tarif de 34%
Uniunea Europeană – 20%
Vietnam – 46%
Indonezia – 32%, în special pentru cafea
Marea Britanie, Mexic și Canada – 10%

Tarifele se aplică în mod uniform, fără a ține cont de relațiile economice strategice sau de efectele colaterale: Vietnamul, de exemplu, este locul unde multe companii americane, precum Nike, și-au relocat producția pentru a evita tarifele anti-China. Acum, aceste mutări devin inutile.

În cazul Indoneziei, consumatorii americani vor plăti mai mult pentru cafea, chiar dacă SUA nu exportă aproape deloc cafea în regiune. „Reciprocitatea” lui Trump riscă să lovească exact în consumatorul american, spun economiștii.

Paradoxal, țări precum Rusia, Iran, Cuba, Brunei, Somalia, Seychelles sau Tuvalu NU au fost vizate de noile măsuri. Rusia, de exemplu, a fost scutită, în ciuda unui volum comercial de 3,5 miliarde USD în 2024, în principal din comerțul cu îngrășăminte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!