(FOTO) Rușii fură cerealele Ucrainei din portul Sevastopol. Imagini din satelit

24 Mai 2022, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Mai 2022, 13:02 // Actual //  MD Bani

Imaginile din satelit din portul Sevastopol surprind mai multe nave rusești încărcate cu cereale ucrainene în Crimeea, scrie CNN. Furtul de cereale ucrainene de către Rusia pare să se intensifice pe măsură ce războiul avansează.

Din imagini pot fi observate două nave sub pavilion rusesc care sunt încărcate cu ceea ce se crede că sunt cereale furate din Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că „fură constant” produse alimentare din Ucraina și încearcă să le vândă.

Noile imagini de la Maxar Technologies, din 19 și 21 mai, arată navele – Matros Pozinich și Matros Koshka – acostate lângă ceea ce par a fi silozuri de cereale.

Foto: CNN

Ambele nave au părăsit acum portul, potrivit site-ului de urmărire a navelor MarineTraffic.com. Matros Pozinich navigă în Marea Egee, iar Matros Koshka este încă în Marea Neagră.

Oficiali ucraineni și surse din industrie au declarat pentru CNN că forțele ruse din zonele ocupate au golit mai multe silozuri și au transportat cerealele spre sud.

La începutul acestei luni, Matros Pozinich a fost încărcată cu cereale și a pornit din Marea Neagră în Marea Mediterană. Inițial a vrut să meargă spre Egipt, dar a fost refuzată de autoritățile din Alexandria atenționate de oficiali ucraineni, potrivit guvernului țării. De asemenea, i s-a interzis intrarea în Beirut, în cele din urmă acostând în Latakia, în Siria, unde Rusia susține de ani de zile regimul lui Bashar al-Assad.

Foto: CNN

În același timp, Rusia a blocat Ucraina să exporte mărfuri din porturile sale, alimentând temerile legate de o criză alimentară globală.

Până la război, cantitățile de grâu din Rusia și Ucraina reprezentau aproape 30% din comerțul global, iar Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb și al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite.

La începutul acestei luni, Ministerul Apărării al Ucrainei a estimat că aproximativ 400.000 de tone de cereale au fost furate și scoase din Ucraina de la invazia Rusiei.

Foto: CNN

Mikola Solski, ministrul ucrainean pentru agricultură a declarat că ceea ce întâmplă „este o afacere mare care este supravegheată de la cel mai înalt nivel”.

În silozurile ucrainene se află aproximativ 22 de milioane de tone de cereale, a declarat săptămâna trecută secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit drept fakenews acuzațiile că Rusia fura cereale din Ucraina.

Foto: CNN

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:35 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Inteligența artificială poate fi un instrument puternic în slujba progresului, dar trebuie să fie ghidată de principii etice și de valori umane. Transformarea digitală nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul conferinției AI & Big Data Conference – Humans. Powered by AI.

Dragu a evidențiat progresele realizate de Banca Națională a Moldovei în adoptarea tehnologiilor bazate pe AI, în domenii precum supravegherea riscurilor și procesarea documentelor. De asemenea, BNM lucrează la dezvoltarea unor instrumente avansate pentru analiza raportărilor financiare și identificarea riscurilor emergente.

„Transformarea digitală este o oportunitate de a inova, dar și o responsabilitate de a proteja stabilitatea financiară, echitatea și incluziunea. Viitorul central banking-ului înseamnă inovație, anticipare și încredere construită pe baze transparente”, a adăugat Anca Dragu.

Guvernatoarea a subliniat că Moldova are potențialul să devină un model regional în domeniul economiei digitale, însă pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să construiască o infrastructură digitală care pune omul în centrul deciziilor. În acest sens, Banca Națională promovează educația financiară pentru toate categoriile de vârstă și venit, reglementează responsabil tehnologiile emergente și colaborează cu instituțiile europene pentru integrarea plăților digitale și conectarea la SEPA – Spațiul Unic de Plăți în Euro.

„Dincolo de algoritmi și procese, trebuie să vorbim despre oameni. Moldova digitală trebuie să fie și Moldova echitabilă”, a încheiat Anca Dragu, subliniind importanța incluziunii în transformarea digitală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ