În această vară Turcia va fi a patra cea mai populară destinație din Europa

24 Mai 2022, 13:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Mai 2022, 13:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Numărul vizitatorilor străini care au sosit luna trecută în Turcia a fost de peste trei ori mai mare faţă de perioada similară din 2021, sporind aşteptările în redresarea sectorului, pentru a sprijini economia, afectată de deprecierea lirei turceşti şi de inflaţia ridicată, transmite Reuters. De asemenea, potrivit unui raport, Turcia se va număra printre cele mai populare destinații de vacanță din Europa în această vară.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii sectorului se aşteaptă ca în 2022 numărul turiştilor să revină la nivelul din 2019, după declinul înregistrat în urma pandemiei, deşi perspectivele sunt afectate de efectele războiului din Ucraina.

În aprilie, numărul vizitatorilor străini care au sosit în Turcia a urcat cu 225,6% faţă de perioada similară din 2021, la 2,57 milioane, conform datelor Ministerului Turismului.

În Bodrum, primarul Ahmet Aras se aşteaptă anul acesta la 1,5 milioane de turişti, depăşind nivelul de 1,3 milioane înregistrat înaintea pandemiei, în 2019. El crede că în urma deprecierii lirei turceşti vor reveni turiştii din Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos, compensând astfel declinul vizitatorilor din Rusia şi Ucraina.

Anul trecut, moneda Turciei s-a depreciat cu 50%, ceea ce atrage turişti care nu veneau în număr mare în această ţară. Piotr Henicz, preşedintele Itaka, cel mai mare tur-operator din Polonia, susţine că rezervările în Turcia s-au triplat faţă de 2021.

În 2021, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 miliarde de dolari, dar sub nivelul de 34,5 miliarde de dolari înregistrat în 2019, când 45,1 milioane de turişti străini au venit în Turcia, conform Agerpres.

Deprecierea lirei turceşti a dus luna trecută la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimele două decenii, de 70%.

Conform raportului Consiliului mondial al turismului şi călătoriilor, vara aceasta Turcia va fi a patra cea mai populară destinaţie din Europa.

Anul acesta, Antalya ar urma să piardă aproximativ trei milioane de turişti din Rusia şi un milion de turişti din Ucraina sau aproximativ două treimi din total, a anunţat Recep Yavuz, directorul companiei NBK Touristic.

Ulkay Atmaca, şeful Asociaţiei directorilor de hoteluri, susţine că hotelurile din Kemer au amânat până în iunie deschiderea sezonului. Totuşi, directorul lanţului hotelier Nirvana, Korhan Alsan, a apreciat că se fac rezervări masive din Europa astfel încât ţara ar urma să ajungă la nivelul din 2019.

„Estimez că Turcia va obţine venituri din turism de 32 miliarde de dolari şi va găzdui 39 milioane de turişti”, a declarat Alsan.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 13:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 13:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează, că începând de astăzi, 1 iulie 2022, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 33 ani.

Pentru bărbaţi vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

CNAS anunță că reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru ele vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și de astăzi 1 iulie 2022 și constituie 57 ani.

Reamintim, că pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

Reieşind din stagiul complet  de cotizare prevăzut pentru femei, de la 1 iulie 2022, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat – de 39 ani.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău